måndag 5 september 2011

Måleri målera

Bra grej med att bo i hyresrätt: När man får ett ryck och vill måla om så kan man göra det gratis. Vi ska måla om hela lägenheten för att få bort störiga skruvhål och annat, och förutom att hyresvärden skickade hit hantverkare som fixade köket (blev jättefint) har de också låtit oss hämta färg, penslar, rollers, spackel, täckpapper och annat helt gratish på färgaffärn.
Det som krävs av oss själva nu är bara att vi tar tag i projektet. Flyttar undan möbler, tejpar och börjar måla. Och man frågar sig: Kommer det att ske redan ikväll? Eller i morgon? Den här veckan? 

Ingen vet. Spänningen är olidlig. 

Förresten, ni kan få tycka till om en grej. Såhär ser vårt sovrum ut nu (fast eh, mycket stökigare, och vi har numera även klämt in ett skrivbord med en tv på där tvättkorgen står på bilden). Det mesta ska förbli vitt härinne, men vi tänkte bröka på med en grön fondvägg på väggen till vänster, så att varje nattsömn blir en avkopplande naturupplevelse. Och då uppstår ju det här med att välja rätt grön nyans. Jag tänker att det måste vara en varm ton som inte skär sig mot det olivgröna som finns i ganska många av våra påslakan, men den får heller inte blir för gulbrun. En diarré på väggen har ju ingen mått bra av. Och så försöker jag ta med klassikern "det blir alltid mörkare på väggen än på det lilla färgprovet" i beräkningen.

Vad tror ni om förslaget nedan? (Det är färgen S 3040-G50Y, från Nordic Colour Systems).

16 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som en himla trevlig hyresvärd :)
Kolla på Alcros AD-kollektion, en färg som heter Sommarregn. Lite gröngrå men behaglig ändå!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Grönt är alltid fint i sovrummet, och fondväggar är jag lite kär i, så jag tycker det låter som en bra idé! Det där med att välja färg är alltid jättesvårt, men i värsta fall får ni väl måla igen, det är som tur var bara en vägg ;) Jag tycker den nyansen du funderar på ser jättefin ut!(inte alls som diarré i alla fall^^)

Colombialiv sa...

Jättefint! Och vilket snyggt sovrum ni har!

Ett annat tips är att fondmala väggen bakom era huvuden istället. Kan ocksa bli snyggt, tänker jag.

Johanna sa...

Tack för era inputs!

Och Annika: Det var min tanke från början! Tyckte det var givet att ta väggen bakom sängen, men sen tyckte en kompis till mig att det vore roligare att piffa upp den andra väggen (som är rätt tråkig just nu) och då föll jag för den idén. Nu blir jag lite osäker igen..haha. Får fundera ett varv till.

Men det känns som att det kommer bli fint med grönt!

Duktiga Tjejen sa...

Mysigt! Och snyggt med grönt. Fräscht. Vi har likadan IKEA-säng fast mörkare förresten :)

Ps. Man får måla om vart 10:onde år gratis och nytt golv vart 30:ionde, iallafall i min hyresrätt som jag ska hyra ut fr.o.m. nov;) Fast för dem får man inte välja precis vad som utan bara bland vissa standard...

thisoneisme sa...

Hej!:)
Gillar tavlan du har över sängen... gjord av vem? Acryl?

Kära Syster sa...

Åh, när jag läste inlägget tänkte jag att denhärfärgensomjagtänkerpånuskullepassajättebramenhurförklararjagden? och så scrollade jag ner och DÄR VAR DEN JU! Bra färgprov, älskar dimolivgrågrönt. Snyggt! Och även om du tycker att ni har "klämt in" en möbel till ser det hur luftigt och fint ut som helst! Nångång visar jag kanske ur mitt sovrum ser ut och då... Nä, hahaha, det kommer aldrig att hända!

Glöm inte att spackla ordentligt först och putsaputsaputsa på fläckarna med fint sandpapper. Det kan ni börja med redan i kväll. (Jag jobbar i butik som bl a säljer färg, det har jag visst inte sagt?)

Lycka till!
/Anna

Johanna sa...

@Duktiga tjejen: Ja, det är säkert liknande regler här. Men jag tror inte han kollade när det senast var gjort, utan mer om det behövdes. Och med skruvhål lite här och där höll hyresvärden med om att ja, det gjorde det :)

@Thisoneisme: Tack! Bilden är ett foto som jag gjort sephiatonad i photoshop, och sen tryck upp på en canvasduk.
Tanken är ju inte att den ska lutas mot sänglamporna utan att vi ska sätta upp den på väggen eller ställa den på en hylla. Men det där med tummen ur, du vet...

@Anna: NEJ, det har du inte sagt, där ser man! Gud så bra, kan mycket väl hända att jag kommer med färgfrågor framöver. Vi är inte särskilt vana målare liksom.
Det känns mycket betryggande att någon som jobbar i färgbutik godkänt nyansen, hurra.

Kära Syster sa...

Komsi, komsi med frågorna bara. Jag vet så mkt konstigt så det är ju fint om något kan komma till användning. Hemma hos mig är det maken som är den händige. Fast vi har i och för sig totalrenoverat vår lägenhet (några år sedan), så man lärde sig en hel del där också, vilket jag fortfarande har användning för när jag får frågor i butiken. /Anna

Fifi sa...

Vad kul att ni ska fixa till det där hemma! En grön vägg låter jättesnyggt, jag är dock inte så kunnig på området, så jag lämnar nog tipsandet till andra. Nu vill jag måla och tapetsera om här hemma också!

Ok, det här börjar bli lite knäppt, men när jag var liten, i mellanstadieåldern, så hyrde vi en stuga i Harplinge några somrar!

Johanna sa...

@Fifi: Haha, det ter sig mer och mer konstigt att vi aldrig setts förut, kanske HAR vi det? Fast det här var iofs första gången jag var i Harplinge.. =)

garderobsgrubbel&byråbekymmer sa...

jättefin nyans.
Dock jobbar jag i en färgbutik mycket med just NCS och jag rekommenderar verkligen att ni tar lite olika kulörprover..just den där gröna nyansen har en del gult i sig och risken är att det kan slå igenom väldigt mycket eller att du upplever den som gulare.

//anna
driver Avanna webshop
Just nu fraktfritt med koden HÖSTNYTT
www.avanna.se

Johanna sa...

Å, tack för tips!

Björn sa...

alltså, är inte fondväggar lite 2006?

satsa på lite macchiato-färgat i stället.

eller så photoshoppar du in valfri färg på väggarna tills du är nöjd.

Johanna sa...

Fondvägg är absolut lite 2006! Tycker dock att det är fint, helvitt känns lite trist och ett helt grönt rum hade sett helt trångt ut, inbillar jag mig. Grymma tapeter finns ju men är rätt dyra samt meckiga att sätta upp.

Således känns fondvägg perfekt för vårt sovrum! Men tack ändå för inputen :)

(Måste också säga att Macciatofärg väl ändå måste vara ännu mer 2006 än fondvägg? Det var i alla fall väldigt, väldigt inne när jag fick min första lägenhet - då målade jag och killen om köket i lattefärg. Hehe.)

Johanna sa...

Hehe. Den anonyme Björn var visst min vän Björn som refererade till Solsidan. Jag älskar Solsidan. Måste vara alldeles för länge sen jag såg det eftersom jag inte fattade kopplingen. Ville bara erkänna detta. Är inte alltid lika trög.