måndag 12 september 2011

Dagens bild från ett främmande land, del 5: Guatemala

Volcán Pacaya, Guatemala, Oktober 2006

Vi hade räknat fel på dag, den där dagen vi skulle lämna Guatemala för att flyga vidare till Nicaragua. Vi hade packat våra väskor, lämnat hostelet i Antigua och skulle just bege oss till flygplatsen när det gick upp för oss att vi inte skulle vidare förrän dagen därpå. 
Plötsligt hade vi en extradag i Guatemala, och jag var överlycklig. Jag var inte färdig med landet ännu. Den kvällen åkte vi tillsammans med några från hostelet till Pacaya, en aktiv vulkan två timmar från Antigua. I beckmörker beväpnade med små ficklampor vandrade vi genom skogen och uppför vulkanen, en och en halv timme tog det, och när vi kom upp såg vi ett hav av gulröd lava välla fram i mörkret. Vi kunde gå ganska nära men det blev snabbt olidligt hett – stack man en pinne alldeles nära lavan så fattade den eld. Lava liksom, lava! På nära håll. Det var konstigt, men en otrolig naturnära upplevelse, och jag minns att jag var så glad att vi hade räknat fel på dagarna och fick det där extra dygnet.

(Klicka här för att läsa alla inlägg i serien "Dagens bild från ett främmande land")

10 kommentarer:

Den där Jenny sa...

Fantastiskt häftigt. Jag har också varit i Antigua, men vi hann bara vara där en natt innan vi åkte vidare till Belize.

Johanna sa...

Ah! Vi åkte "andra hållet" - kom från Belize till Guatemala. Antigua var himla mysigt tycket jag. Vi hade några dagar där, kanske 2-3?, minns inte riktigt. Det var en himla massa små ställen i Guatemala jag ville åka till men aldrig hann! Lago de Atitlán till exempel. Men så är det ju ofta, man hinner inte allt.

Pacaya var dock skoj att ha hunnit uppleva!

Kära Syster sa...

Vilken bild, VILKEN BILD! Den ser ju inte riktig ut överhuvudtaget utan mer som en av apples skärmsläckare, så COOLT!

Och som alltid en svinbra historia.

/Anna

Johanna sa...

Tack! Ja, kändes helt overkligt att stå där och glo på flytande lava, hade aldrig trott innan det att man kunde komma så nära.

Vad kul att du gillar min lilla reseserie, blir jätteglad för berömmet ska du veta!

Den där Jenny sa...

Ja, din resserie är toppen. Funderade på att göra en, men mina kort är på fyra olika (inte alltid fungerande) datorer.

Johanna sa...

Tack! Och ja, gör det om du får ihop bilderna på samma dator nån gång. Älskar att läsa om resor och minnen.

(Man kan ju dessutom lägga upp en ny bild när det passar, det behöver ju inte vara regelbundet!)

Fifi sa...

Wow, vilken läcker bild! Och vulkaner är häftiga! Jag besteg Etna förra sommaren, fast det var ingen lava där. Jag råkade dock gå för nära en krater och anades in någon giftig rök...

Johanna sa...

Ah vad spännande det låter! Giftig rök låter dock INTE så fräsigt, fy.

Karin sa...

Ah sa fint att jag ocksa far ateruppleva det här! Räkna fel pa dagarna (at rätt hall) är ju helt fantastiskt! Vill dit igen!

Johanna sa...

K: Ja, det var ju hur bra som helst att vi räknat fel. Längtar också tillbaka ofta. Du och Jag och S får ses någon dag och titta på alla gamla bilder =)