torsdag 8 september 2011

Dagens bild från ett främmande land, del 4: Kina

Cloisonnéfabrik, Beijing, februari 2006
Beijing är en stad jag verkligen älskade, allt var så annorlunda och mystiskt dimhöljt och rikt på historia. Jag och min familj var där 2006 och en morgon åkte vi ut på landsbygden för att besöka Andarnas väg och Minggravarna där de gamla kejsarna från Mingdynastin fått sin eviga vila. På vägen stannade vi vid en liten fabrik där man tillverkar föremål med den klassiska Cloisonné-tekniken. 
Vi klev in i det dunkla rummet och omedelbart brände det i ögonen på oss. Det luktade mycket skarpt och man kan bara föreställa sig hur skadligt det måste vara att arbeta under sådana förhållanden. Att tillverka Cloisonnéföremål är ett hantverk som går ut på att man löder fast små trådar på ett metallunderlag, ofta koppar, och sedan fyller man utrymmet mellan trådarna med olikfärgat glaspulver. Vasen, armbandet eller vad det nu kan vara bränns i en ugn, och så fyller man på med mer glasmassa, slipar och bränner igen. På riktigt exklusiva cloisonnéer upprepas proceduren hundratals gånger.

(Klicka här för att läsa alla inlägg i serien "Dagens bild från ett främmande land")

6 kommentarer:

Kära Syster sa...

Är det glaspulver i luften som bränner i ögonen? Aj! Vacker bild hursomhelst. Sorglig och vacker. /A

Mirijam sa...

Verkligen sorgligt och vackert. Låter helt sjukt ohälsosamt, stackarna!

Johanna sa...

Anna: ingen aning, men det är det kanske?! Låter ju verkligen inte så bra för ögonen.

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Jag var i Beijing för... wow,8 år sedan (är det verkligen så länge sedan?) och blev smått kär i staden också! Vilka magnifika byggnader, vad mycket kultur! Och dofter, kontraster, marknader, folk... Allt var så annorlunda, men så... rogivande på något sätt<3

VI var dock aldrig på landsbygden, och träffade aldrig på de där riktigt fattiga människorna, de som slet för ingenting för att vi skulle kunna köpa utsirade ätpinnar och andra souvenirer. Det ångrar jag lite idag.

Låter inte hälsosamt alls att tillverka dessa föremål, tänk vilket slit det måste vara!

Fifi sa...

Beijing måste vara riktigt häftigt att uppleva!

Laks sa...

Hemsk att många i Asien jobbar med farliga ämnen :/