onsdag 21 september 2011

Dagens bild från ett främmande land, del 7: Schweiz

Marzili, Bern, Schweiz, augusti 2009.

Den här synen var det allra första som mötte mig när vi flyttade till Schweiz den där sommaren. Bilden är tagen den första dagen i Bern, staden som blev vårt hem i två år och som vi kom att älska. Och det här är faktiskt på riktigt fast det nästan ser på låtsas ut. Aare rinner från alperna och genom Bern, som en hästsko ringar den in stadens centrum så att centrum på ett charmigt sätt aldrig kan bli större. Det är vad det är, precis som allt annat med Bern. 
Det är något speciellt med att bada i Aare; man hoppar i på ett ställe, flyter med strömmen några kilometer och kliver upp där man känner för't. Ingen annanstans i världen har jag badat på ett så unikt sätt och ingen annanstans i världen har jag sett så swimmingpoolblått vatten i något som inte är en swimmingpool utan en flod mitt i en stad. Jag vet inte hur det är möjligt, men på något vis gör alperna att vattnet ser ut som i en saga. 

Det är just såhär års som jag saknar Bern som mest. Slutet av sommaren, när hösten greppat tag om Sverige och det fortfarande är lite värme och kontinental känsla kvar där. Såhär mot slutet av september brukade vi ta de sista doppen i floden och herregud, herregud vad jag saknar det. 

(Klicka här för att läsa alla inlägg i serien "Dagens bild från ett främmande land")

17 kommentarer:

Lisa sa...

Det låter lite som Vang Vieng i Laos fast lite mer sofistikerat. :)
Det tycks vara en himla fin stad, och vilket vatten! Kanske vore nåt att besöka framöver.

Johanna sa...

Ja, Bern är ett perfekt turistmål faktiskt!

Skitfin stad, gamla hus med antik känsla, massor av mysiga restauranger, Aare att bada i på sommaren samt mycket nära till alperna.

Trillingnöten sa...

Vilket välkomnande alltså! Jag skulle aldrig trott att det var Schweiz!

Jojjo sa...

Mem åh, det ser ju helt fantastiskt ut! Jag måste nog åka dit, tror jag.

Den där Jenny sa...

Jaha. Nu vill jag åka till Bern också. DETTA RESSUG!

Kära Syster sa...

Helt fantastiskt! Det enda jag sett som liknar färgen är nog i ett kalkbrott här i Stockholm där vattnet också är sådär onaturligt turkosblått. Men vad häftigt att flyta med strömmen! Jag skulle vara livrädd (men så är jag inte särskilt förtjust i vatten heller).

Underbar bild!
/Anna

Johanna sa...

Ja, det är otroligt fint verkligen. Ett underskattat resmål, känns inte som att så många i Sverige känner till Bern så väl. Sånt där fantastiskt vatten har man ju sett ibland i tropiska hav, men mitt i Europa är det kanske det sista man väntar sig.

Det finns något BBC-inslag om det där förresten, en resereporter står på en bro en liten bit från där bilden togs, och man ser hela floden full av guppande huvuden.

(Dock ser ju inte vattnet ut såhär året runt, när det regnat mycket blir det mörkare och så.)

jos sa...

Jag har rest så lite i mina dagar, tänker att det får bli ett projekt för framtiden. Både att resa med barnen, men också att jag och min sambo faktiskt kan resa själva när barnen är lite större och kan ha barnvakt mer än ett par dagar. Blir iallafall otroligt sugen när jag ser dina fina bilder och läser om dem!

Fifi sa...

Oj, vilket inbjudande vatten, vill hoppa i direkt!

mikebike sa...

Oh herregud vad fint Schweiz? Verkligen? otroligt fint.

Johanna sa...

Japp, Schweiz! Även om man inte kan tro det.

Josefine sa...

Eh ja. Där sålde du in Bern. MÅSTE dit och bada.

Anonym sa...

maj gadd vilket paradisvatten!

egoistiska egon sa...

Wow! Blir också sugen på Bern nu. Är det bäst att åka på hösten alltså?

Johanna sa...

Nej hela sommaren är underbar! Fast somrarna har vi varit hemma i Sverige, och kommit ner till Bern igen i slutet av aug. Och det är då det varit så härligt att veta att man har flera veckor kvar av sommar liksom..

Men alltså det är fantastiskt på vintern också, speciellt om man gillar att åka skidor.

Men såhär: Bern som stad - bäst på sommaren, aug typ. Alperna - sjukt bra både sommar och vinter, men sämst i typ maj och november.

Det mest optimala:

Augusti är perfekt för att se både Bern och att gå fantastiska vandringsleder uppe i bergen, och februari eller mars är bäst för skidåkningen.

Oj blev uppsats.

Sophia sa...

Ja det är såna här bilder som gör att jag frågar mig själv: varför funderar jag ens på att lämna detta land och natur, för Sverige? :) Men det har sina fördelar oxå självklart, men Schweiz är vackert. För er som funderar på att besöka, gör det säger jag bara. Inne på mitt 3:e år o ser nya saker hela tiden! Förstår att du saknar Schweiz, vi saknar er oxå. Kram kram

Mirijam Geyerhofer sa...

WOW! Fantastiskt!