måndag 22 augusti 2011

En dag.

Läste nyss David Nicholls "En dag", gillade den verkligen. Jag läste den på svenska och översättningarna var visserligen lite taffliga (vem säger hej killar, ge mig fem! eller utbrister hurra! när de hittar något de letar efter?) men det gjorde inte så mycket. Det som var bra med språket framgick ändå. 
Jag funderade lite på vad jag gillade med boken och kom fram till att det är att den är så fruktansvärt realistisk på nåt sätt. Den beskriver liksom hur livet är, den är inte mer dramatisk eller perfekt eller tragisk eller osannolik, utan bara så som verkligheten är. Och det är trots allt ganska ovanligt i böcker och film, det är alltid så mycket MER av något än det är i verkliga livet. Tyckte den här stack ut lite med sin vanlighet. 

I höst kommer filmen, med Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna, och även om Anne Hathaway inte alls ser ut som jag föreställt mig bokens Emma (framför allt inte i de där hemska hemska glasögonen de spökat ut henne i i avsnitten där hon ska spela "ung och politiskt engagerad") så ser jag fram emot att se den. Men känner på mig att det finns risk för att bli besviken.

11 kommentarer:

Colombialiv sa...

Jag säger hurra när jag hittar nagot jag letar efter, hehe.

Friidaa sa...

Då måste jag läsa boken då! Har tänkt på det länge, men glömmer jämt. Haha :P
Kram Friidaa

Duktiga Tjejen sa...

Jag läste den på engelska och gillade den. Gillade Starter For Ten oxå. Ser fram emot filmen.

Ann sa...

Haha! Du och niotillfem - samma tankar. http://rodeo.net/niotillfem/2011/08/stockholm-ur-telefonen/#comments

Fast hon såg filmen igår och gillade inte: http://rodeo.net/niotillfem/2011/08/bioklader/#comments

Själv läste jag boken för ganska exakt ett år sedan och vill minnas att jag gillade den mycket. Men förstår inte riktigt varför den blivit så hypad, det är ju en chic lit-bok, fast med en manlig författare. Tycker det är lite typiskt att det ska höjas till skyarna när det är en man som skrivit, fast det finns 1000 likadana böcker skrivna av tjejer som anses lite smutsiga.

Fifi sa...

Jag säger faktiskt hurra ganska ofta...

Johanna sa...

@Fifi och Annika: Haha vad bra, då var det ju en bra översättning med andra ord. Då finns det inget att klaga på! Jag gillade verkligen boken!

@Frida: gör det, den är go och lätt att sträckläsa från pärm till pärm.

@Duktiga tjejen: Ah, starter for ten har jag inte läst än, ska ta och göra det.

@Ann: Nej håller med, det är ju verkligen en ganska vanlig chiclit, även om jag nog trots allt tyckte att den var bland de bättre sådana. Man får ju hoppas att hypen inte kommer ifrån att det är en man som skrivit, utan från att den dels är bra, och dels ska bli film snart. Tror den blivit så uppmärksammad nu det senaste för att folk vill läsa den innan filmen kommer!

Josefine sa...

Jag får väl också ta och läsa den där boken snart då. Känner mig sugen på något lättsmält och snabbläst. Kanske perfekt då?

Johanna sa...

Då är den perfekt. Mycket lättsmält och snabbläst!

Nu läser jag Niceville, också mycket bra, fast på ett annat sätt, och svår att lägga ifrån sig.

killmamman sa...

har precis läst ut den och älskade den! fast översättningen var lite tafflig precis som du säger, kändes inte helt "fräsch" :) men alltså slutet... jag var inte beredd på det och med amningshormoner i gungning blev det minst sagt en gråtfest...

Johanna sa...

Eh ja, det blev ju det! Jag var inte heller beredd på den.

Anonym sa...

den här har jag hemma i bokhyllan, dags att börja läsa! tack för påminnelsen ;)