tisdag 15 november 2011

Det lilla bokföringshelvetet

Så jävla ovärd dag. Har ägnat nästan hela åt att lära mig mitt nya bokföringsprogram, och det visade sig vara vidrigt, och med vidrigt menar jag svårt. Hade också råkat glömma att mitt tålamod är ungefär en millimeter långt.
Om det är något jag inte lär mig alldeles direkt så tycker jag ofta att den saken är ganska "tråkig". Och ja, det här med tusen olika momskonton och försäljningskonton och koder och kontoplaner och verifikationer och räkenskapsår visade sig verkligen vara "tråkigt". FARAO VAD "TRÅKIGT" DET VAR. Det var så freakin "tråkigt" det kunde bli!

Nämensåatte... det här ska nog gå bra. (Bara: vad är grejen med koderna? Kan det inte bara vara de här pengarna får jag in för det jag fakturerar, de här pengarna betalar jag in för moms och egenavgifter och skatt, och de här pengarna blir över? Borde ju vara lätt som en plätt). 

Slut på gnällmaraton. 

15 kommentarer:

Colombialiv sa...

Det låter asdrygt faktiskt. Men finns det inget lättare bokföringsprogram? Eller har du redan betalat för det där?

Hoppas du får någon rätsida på det snart!

Mirijam Geyerhofer sa...

*håller för öronen och sjunger en liten sång*

Johanna sa...

Annika: Yes, har köpt programmet redan. iOrdning heter det, och jag tror faktiskt att det är ett rättså bra program, det är bara jag som är helt ovan vid bokföring och sånt och inte sådär vansinnigt sugen på det hela heller för den delen.

Mirjam: Vi lär oss ihop, deal?

Lisa sa...

Uh, det låter verkligen skitkrångligt och själv skulle jag nog aldrig reda ut det.
Hoppas du kommer underfund med hur det funkar snart!

Fröken K sa...

Usch. Nu fick jag ofrivilliga flaschbacks från redovisningslektionerna på gymnasiet då jag gick...jag kan knappt säga det...EKONOMISK linje. Rys. Men vad vet man när man är 15 och måste välja liksom. Tapperhetsmedalj tycker jag borde ingå till alla som sköter sin egen bokföring!

Fifi sa...

Fy fan! Jag är likadan, lär jag mig inte snabbt är det inte värt att läras. Måste skaffa mig bättre tålamod!

Kära Syster sa...

Jag är exakt likadan! Har inget tålamod alls faktiskt.

/Anna

inte skyldig sa...

Jag VET! Jag fattar absolut inget av det där. Men måste verkligen fatta.

Duktiga Tjejen sa...

Håller tummen för att allt det braiga väger upp det tråkiga i slutändan! Har hört att den där biten är pissjobbig.

Jojjo sa...

Bokföring är ondska!

Johanna sa...

Åh nej, jag blir mörkrädd.

Jag måste ta tag i det där med bokföring snart också... än så länge har jag lite kvitton sparade. Eh.

Och jag är PRECIS som du, jag tappar tålamodet om jag inte lär mig direkt. Tappar både tålamod och intresse och lust, förresten. Huh.

Johanna sa...

Tack för ert stöd, känns mycket bättre när man får lite medlidande! ;)

Och nej, verkligen inte ett dugg kul med bokföring, men jag antar att det blir roligare när fakturorna är skickade och pengarna börjar trilla in.. hoppas det!

Jojjo sa...

Det ÄR roligare att fakturera och allra bäst att få betalt! Jag minns när jag skickade min första faktura, det kändes mäktigt på nåt vis. Men resten, resten.... Jag skaffade e-bokföring på Swedbank, kostade några hundra per år tror jag men det var det värt!

Den tjocke konsulten sa...

Lite konstigt val av redovisningsprogram? I och med att du är enskild firma så kan du köra med kontantmetden och de förenklade reglerna och behöver inte hålla på med konteringar, kontoplaner och dubbel bokföring.

Dessutom verkar det inte göra deklarationen automatiskt?!

Det måste finnas lämpligare program för egenföretagare utan anställda även för OSX.

Johanna sa...

Alltså, jag tror att det ÄR ett bra program, jag tror det jag som panikat lite i onödan. Det verkar ganska enkelt, och ja, jag har kontaktmedoden så behöver bara bokföra varje grej en gång.

Men tack för råd!