torsdag 6 september 2007

"de andra sätter vi bara in in en pärm".

Jag sitter och skriver på en artikel som handlar om socialtjänstens agerande vad gäller vård av missbrukare som lobbas hos polisen. Jag försöker belysa att socialtjänstens minskade resurser leder till att många inte får hjälp även om de lobbas om och om igen, utan fortsätter i missbruk och kriminalitet, vilket på många sätt är kostsamt för samhället.
De första tio samtalen jag ringde gav i princip ingenting. Ingen på de berörda myndigheterna visste hur resursfördelningen utvecklats över tid, eller vad som verkligen görs för att hjälpa lobbarna (alltså personer som omhändertas enligt Lagen Om vård av Berusade.) Men mitt nyvunna grävjournslistiska tålamod gav resultat. En kvinna på socialnämnden berättade:

"Vi hjälper dem som är under 25 år direkt, i förebyggande syfte, eftersom det är så dyrt när det går så långt att någon måste omhändertas enligt LVM [tvångsvård]. Alla över 25 år sätter vi bara in i en pärm."

Yes! Vinkeln är spikad.

3 kommentarer:

Björn sa...

Idd, mycket trist...
Iaf, ha en underbar week-end!

Anonym sa...

Fantastiskt citat. Tycker ändå 25 är ganska ungt för att börja ignorera. Kanske typ ... 50 ... kan börja ge upp hoppet om folk. Hoppas du får fram något klokt.

Johanna sa...

ja citatet är ju helt galet. men rätt smidigt att vinkla på :)

bara att tacka och ta emot när någon är så pratminusvänlig.