onsdag 14 oktober 2015

Tipsguide till Göteborg

Lisa bad mig i en kommentar att skriva en guide till Göteborg eftersom hon ska åka hit med sin syster, och det är klart att jag vill göra det! Men som vanligt är jag nu ute i sista minuten så släpper tanken på att lyckas få ihop något heltäckande utan skriver bara det jag kommer på från toppen av huvudet.
Så kan väl ni andra som har koll på stan fylla på i kommentarsfältet?! (Ja, jag tänker på dig Josefine, aka restaurangproffset).

Men ok, vi kör:

ÄTA:

Det finns såklart massor av bra restauranger, därför är den rubriken nästan svårast. Men försöker ändå. Spisa Matbar på Övre Husargatan har skön stämning och serverar typ smårätter med nordiska råvaror (gott!). Puta Madre på Magasinsgatan har skoj och knäpp interiör men nån gång har jag blivit besviken på maten. Gillar man dumplings är någon av de två DubbelDubbel-restaurangerna (En i Linné, en på Kungshöjd) ett bra tips, och är man sugen på koreanskt är det gott på Hello Monkey (också den finns det två av, en på Linnégatan och en... på magasinsgatan, tror jag?).

Förresten är kanske Tredje Långgatan (Linnéstaden) bästa mattipset om man ska säga en hel gata, där finns en hel drös ganska nya restauranger. Flera av dem ägs av samma bolag och om man vill kan man ju störa sig lite på det, att det är så gentrifierat och monopoliserat. Man kan också välja gå dit ändå, för det är indeed god mat i snygga miljöer (ett nyrenoverat gammalt auktionsverk).
Ett av de bästa ställena på gatan rent matmässigt är i alla fall Brewers Beer Bar, som förutom mycket gott öl också har VÄRLDENS godaste pizzor (på riktigt, inte ens överdrivet, de är oförglömliga och gjorda på surdeg och något helt annat än vanliga pizzor). Har för mig att de flesta är vegetariska och det går också att få vegansk pizza.
På Tredje Lång ligger även Taverna Averna som har jättegod italiensk mat, Tacos & Tequila (på den mysiga innergården, så ge inte upp om det är svårt att hitta!) som är ett poppis hipsterställe med goda fishtacos och massa annat, och Made in China som ska vara bra men som jag inte testat än.

Två andra ställen vi inte varit på än men som vi vill gå till någon dag för att äta riktig lyxmiddag på är Koka på Viktoriagatan (Vasastan) och Björk och Bambu på Vegagatan (Linné).

DRICKA:

Den klassiska bargatan är ju Andra Långgatan med tusen alternativ. Den har som sagt kompletterats med lite nya ställen på sin granngata, tex lilla men trevliga Olssons vin.

Mitt och Axels favvoställe är Oscar och den lille på Prinsgatan, som har öl och danska smörrebröd. Varken hippt eller extraordinärt, det är mer bara ett gött ställe att ta sig en fredagsöl på efter jobbet.

Vill man spela boule till sin öl finns Boulebaren, och vill man se hela stan medan man äter eller tar ett glas kan man till exempel göra det på Heaven 23 i Gothia Towers. (Men ska man gå runt en kväll och ta några glas här och var är ju Långgatorna och Linné mycket bättre och trevligare eftersom det finns så mycket att välja på.)

FIKA:

Caféer finns ju överallt, men mysigast är det på Haga Nygata i Haga. Där ligger till exempel Kringlan som har jättegod frukost- eller brunchbuffé. Flera av fiken där har också enorma kanelbullar (jag menar enooorma), det är väl en grej på något sätt.

Vill man ha med hund och/eller få plats med barnvagn(ar) utan problem är Magasinet bra (ligger på samma innergård som Tacos & Tequila, alltså på Tredje Långgatan). De har förutom fika även mat och öl, men lite skralt utbud tycker jag ibland.

Ett fik som ligger lite off men som kanske är en mer unik upplevelse är Guldhedstornets café på Guldheden. Fiket ligger lägst upp i ett vattentorn (på ett berg) så man får verkligen vacker utsikt till sin kaka.

HANDLA:

Inredning: Det finns många fina pryl- och inredningsbutiker. Till exempel Market 29 på Haga Nygata, Kvart Interiör som ligger i en gammal banklokal vid Mariaplan i Majorna och såklart Artilleriet på Magasinsgatan som är dyr men fantastisk. Artilleriet har dessutom nyligen öppnat en köksfilial med köksprylar ett stenkast från huvudbutiken. Och jo, älskar också Rum för Papper i Victoriapassagen, fantastisk butik om man tycker om papper. Och pennor. Och sånt. (Och det gör man ju).

Kläder:
Kläder är svårt att tipsa om eftersom det ju finns enormt mycket, och det beror också så mycket på vad man gillar. Det finns allt ifrån Myrorna till NK - frågan behöver vara mer specifik för att jag ska kunna svara bra!
En bra gata för barnkläder är Vallgatan, där exempelvis Mini Rodini och Polarn och Pyret ligger, liksom ByLelou (ekokläder i mindre skala) och nån mer som jag inte minns namnet på. Södra Larmgatan i änden närmast Kaserntorget har också flera fina och lite personliga barnklädes- och leksaksbutiker. Duns som har fina ekokläder ligger på Prinsgatan.

Nu vaknar visst barnet så jag hinner inte skriva mer. Men som sagt - fyll på i kommentarsfältet så kan jag komplettera allt eftersom!

4 kommentarer:

Frida sa...

Om en vill äta supergod vegetarisk mat och dricka naturvin finns Folk på Järntorget (Folkteaterns restaurang)!

Johanna sa...

Ja, såklart, bra tips!
Jag har varit där men ännu inte och ätit, men det står också på vår to do-lista. Mina svärföräldrar var där när det var nyöppnat och rekommenderade den starkt.

Anonym sa...

Tack så jättemycket för tips. Jag förstår helt vad du menar med det ospecifika med kläder, misstänker att det kommer bli noanoa och Gudrun sjödens, just nu är det inredning jag är mest sugen på, och att bara hänga. Jag misstänker att jag får ta mig till turistbyrån och skaffa en karta över Göteborg illa kvickt, jag kan inte ens områdena. När jag är i Göteborg brukar det bli svenska mässan, avenyn, nordstan och Sahlgrenska jag rör mig vid, men någon liten avstickare till noanoa och den underbara garnaffären i närheten.
Finns det något område med extra bra loppisar, eller någon specifik affär(loppis) som vi inte bör missa. Syrran älskar loppis och jag tycker att det kan vara ganska trevligt med en eller två..
Mycket att fundera på matmässigt, får sätta mig och googla.

Johanna sa...

Lisa: Oj förlåt att jag inte svarade på din senaste kommentar i tid! Det finns ju såklart massor av loppisar. Får lägga till dem i guiden när jag hinner! Hoppas hur som helst att ni hittade några ändå, och att ni hade en rolig helg i övrigt.