söndag 25 oktober 2015

Blocketvett, vadslagningsseger och vakennatt

Alltså fölk, behave. En kvinna som skulle köpa vårt soffbord på Blocket kom just hit, konstaterade att soffan var för stor (kunde mätt hemma?!) och hängde sedan kvar i läggan i säkert en kvart medan hennes barn krälade runt under våra mattor. Jorå. Rimligt. Men jaja. Har för mig att Mikael bloggat om hur han systematiskt lyckas få folk att köpa saker på Blocket för mer pengar än han lagt ut dem för, jag har uppenbarligen något att lära. Hur man tämjer Blocket-folket, kurs 1A. Måste ta den känner jag.

I övrigt har det varit en mycket bra söndag. Go helg överlag. Till exempel vann jag och Axel en vadslagning med Björn och Malin och ska bli bjudna på fyrarättersmiddag hos dem snart. Score! Helgens aningen mer osköna undantag var att Nils var vaken två timmar mitt i natten. Fattade ingenting, han brukar somna om direkt när han ammat men vid tvåtiden inatt fick han syn på sin sovande pappa, skrattade förtjust mot honom, bestämde sig för att det var dag och var sedan pigg som en liten lärka. Jag hade inte ens gått och lagt mig än när han vaknade. Såatt. Vid fem (som ju tack och lov blev fyra) somnade han äntligen om – skönt ändå med vintersolstånd och bonustimme. Fick till slut tre timmars sömn och konstigt nog räckte det för nu känner jag mig fine. Det handlar väl om att man orkar att vara sleep deprived en natt, men inte flera på rad? Vid närmare eftertanke ska vi nog vänta några dagar innan vi provar nattamningsavvänjning som vi hade tänkt köra i veckan...

5 kommentarer:

Emma Esteban sa...

Er lille pöjk: <3 Kan du inte berätta mer om era sömnrutiner? Hur sov Nils när han var yttepyttebebis?

Johanna sa...

Jo, klart jag kan!

Alltså, man borde skriva ner sånt väldigt kontinuerligt för allt ändras ju och sen minns man inte alls vilken period som var vilken osv. Men jag försöker ändå. Rent generellt har Nils sovit rätt bra hela tiden. Han har självklart vaknat många gånger på nätterna, men vi har aldrig behövt vara vakna några längre stunder nattetid vilket varit väldigt väldigt skönt (och det här tror jag vi är lite bortskämda med, vet att alla inte har det så!!).
När Nils var pyttis vaknade han för att äta ca 2-3 gånger per natt, och det är egentligen så det är nu också. Nån period började han glesa ut det mot en gång per natt (hurra hurra), men ibland kommer också en natt då han vaknar varannan timme och vill käka fyra gånger. Så är det ju. Men en "standardnatt" är nog nu, såväl som när han var nyfödd, att han sover gott men vaknar för att äta två gånger (i början var det alltid klockan tre och sex minns jag.).

Det som ändrats med tiden är sovvanorna på dagen. I början sov han ju precis hur mycket som helst, och somnade under flera månader av sig själv när han blev trött. Vi behövde alltså inte natta honom på dagen när det var sovdags, han bara däckade där han befann sig. Praktiskt! :) Överlag var vi rätt flexibla och lät honom sova när det verkade passa honom helt enkelt. Det kändes harmoniskt och funkade jättebra för både honom och oss.
Nu sover han mer regelbundet överlag: två eller tre gånger på dagen (då nattar vi honom i vagnen eller på vår säng) och han lägger sig ca 20.30 på kvällen (då i sin spjälsäng som står intill vår säng). Han har lätt att somna men nu när han blivit så bra på att klättra omkring vill han gärna göra det istället för att ligga ner, vilket förlänger läggningen en smula..hehe. På morgnarna vaknar han mellan sju och åtta. (Eller ibland sex, men då brukar han kunna somna om en timme till intill mig.)

Herregud detta ämne, diskuterar väl ämnet "barnsömn" ungefär varje dag med mina kompisar som också har bebisar. Tänk om man visste det för ett år sedan, att det skulle vara DET INTRESSANTASTE I HELA VÄRLDEN. Hehe. Hoppas uppsatsen ovan gav dig någon sorts input. Hur sover er gulliga lilla bebis? Antar att han inte har så tydliga rutiner än dock, med sina blott två levnadsveckor :)

Johanna sa...

PS. Får alltid dåligt samvete när jag säger att Nils sover bra, för det är ju så himla olika. En del får ju fasen knappt sova ALLS, det måste vara helt sjukt jobbigt. Och andra kanske bara behöver vara vakna pyttelite men tycker ändå att det är tufft. Alla är ju så olika när det kommer till sömn. Det enda man kan säga helt säkert är att inget vara för evigt: ALLT är en fas:) Det kan vara bra att komma ihåg det när ungen vaknar hela tiden och det känns som att man knappt somnat förrän man blir väckt igen..

Kram och heja er och lilla Jack!

Linnéa i Colorado sa...

han ar sa gooo!

Colombialiv sa...

Hahaha men va? Vad gjorde hon då medan barnen kröp omkring? Snicksnackade om vädret eller?

PS Nils <3 <3 <3