torsdag 22 oktober 2015

Nu får det fan vara nog


Vaknar IGEN till en flash likt den ovan. Någon har satt eld på ett asylboende. Jag känner hur jag kryper ihop under täcket, vill inte vakna till att sådant händer, vill inte att sådant någonsin ska hända. Någonstans. Det är vidrigt.

Vad är det med folk? Vad är det med er som tycker att Sverige inte ska ta emot flyktingar? VAD SKULLE NI SJÄLVA GÖRA om ni tvingades fly ert land, skulle ni då inte åka någon annanstans för att försöka skapa en bättre tillvaro för er och era barn? Vi är människor, vi måste hjälpas åt. Jag tycker det är fruktansvärt att det finns människor som inte ser det. Som inte vill dela med sig ens en promille av allt det goa och bra som de fått alldeles gratis genom att leva i ett land som är tryggt.

I helgen publicerades ett reportage som Erik (min kollega som jag jobbar jättemycket tillsammans med) gjort tillsammans med Calle, en annan journalist som delar kontor med oss. Det är ett reportage där de följt en asylsökande kille under ett halvår i Sverige, sedan han kom hit ensam under våren. Det handlar om hur det är att vara i den situationen, att vänta på asyl, vänta på att livet ska kunna fortsätta. Efter publiceringen har Calle blivit hotad på nätet, någon har mailat honom att han "borde skjutas" och hans dotter har läst på flashback att någon länkar till hans hemsida där hemadressen och adressen till kontoret står.

Det är så obehagligt, och det gör mig ledsen in i hjärtat. Jävla människor. Jävla fega flashback-rasister, jävla idioter. Jag önskar inte att ni utsätts för våld, det som ni önskar andra. Jag önskar bara att någon kom och lärde er medmänsklighet. 

2 kommentarer:

S sa...

Väl rutet! Tänker exakt likadant som du.

Karin sa...

Ja, instämmer, väl rutet. Känner samma lika.Det är just det där som jag också har så förjordat svårt att förstå. Att det ska vara så omöjligt att vända på't och tänka "tänk om det var jag och min familj". Vi är ju för fanken människor allihop som sagt.