söndag 20 maj 2012

Grekland

Nu är jag hemma igen, både från Aten och från sommarstugan i Bexet där min älskade kusin gifte sig igår. Mer om detta senare. Först en liten recap från Aten! Jag hade inte med mig min kamera men har naturligtvis (som om jag skulle kunna låta bli liksom..) knäppt några bilder med iPhonen.

Alright. Jag fick alltså en ministund på mig att dra hem och packa i tisdags, och sedan vips satt jag och Robin (fotograf) ett plan till Aten. Vi mellanlandade i Paris och flög genom det åskoväder som vid samma tidpunkt fick Frankrikes nye president Hollandes flygplan att vända sedan den träffats av blixten.


Robin hade inte gjort klart sitt bokslut och var tvungen att sitta och hetsdeklarera på planet. Tyckte rättså synd om honom för detta. 


Medan vi satt på planet blev det klart att Grekland tvingas hålla ännu ett nyval, i juni, sedan försöken att bilda regering efter parlamentsvalet den 6 maj brakat samman. Det gjorde att vi skulle lämna text även till onsdagstidningen, så vi kastade oss in till centrum, checkade in på hotellet och sprang ut på stan för att snacka med folk, vilket jag ju skrev om i förra inlägget kom jag på nu.
När vi väl fått iväg allt material åt vi crêpes på ett ställe på Skoufa. Det var asgott.


På onsdagsmorgonen promenerade vi genom Plaka och upp till Akropolis, där vi intervjuade turister vid Parthenon om vad de tyckte om krisen.


Vägen upp och ner var en angenäm promenad, så himla fint överallt.


Jag såg en dörr som jag ville fota och en gubbe gick förbi helt lägligt.


Vi intervjuade ungdomar på en strand i Glyfada. Senare på vägen hem i flygplanet vågade Robin inte kopiera bilderna därifrån, eftersom han trodde folk intill skulle tro att han hade smygfotat bikinibrudar på playan.


Vi pratade också med greker som arbetade på rika européers stora yachts i hamnen. De berättade att till och med dessa lyxlirare ligger i hamn mer nu eftersom bensinen är så dyr. 


Jag passade på att doppa tårna i Medelhavet och kände att jag nästan dog av lycka. 
(Såg även en pelargon-buske, visste ni att de finns som buskar?!)


Vi knallade förbi parlamentet på Syntagmatorget. Nästan inga spår finns kvar av de många och stora demonstrationer om krisen som hållits här det senaste året. Nu har läget liksom blivit vardag. Kravallstaketen är undanstoppade i ett hörn, redo att användas om de skulle behövas. Robin fotade parlamentet och jag fotade Robin.


Utanför parlamentet jobbade vakter med sjukt roliga bollar på fötterna. De gick med en mycket konstig stil.


Vi åt lunch och jag passade på att äta cirka 400 gram ost, och så lite sallad på det. Mycket gott.


På kvällen hängde vi runt på en roof top bar med utsikt över Akropolis och hela staden. Där satt vi i solnedgången och snackade med folk om krisen, uppdraget var ju att se hur den påverkar den unga generationen. En ganska chockerande grej är att vi upptäckte att precis alla människor runt eller under 30 år funderar på att lämna Grekland, de ser ingen framtid i landet. Mer om det kan man läsa i dagens GP (söndagstidn.). 


Utanför mitt hotellrum fanns en go takterass. Sista dagen hann jag ligga och sola där (på ett soldäck) en liten stund innan vi åt frukost, för det var varmt redan väldigt tidigt. Det kändes lyxigt att sista dagen blev så ostressig, reportageresor brukar ju vara sjukt hektiska annars.


Efter sista intervjun med en grekisk kille som tänker flytta så snart han är klar med sin utbildning, käkade vi souvlaki (gyros) i väntan på att åka till flygplatsen. Robin snackade med bildredaktör-Frida i telefon.


Och sen kom vi hem!

8 kommentarer:

egoistiska egon sa...

Det låter ju himla trevligt ändå, trots jobb!

Johanna sa...

Det var det! Ofta är faktiskt reportageresor himla trevliga TACK VARE jobb - man får se/uppleva/göra så mkt som man inte hade annars.

Bästa grejen med det här jobbet, utan tvekan.

Colombialiv sa...

Du har ju kanske ett av världens bästa jobb!

Bara Sara sa...

Men va coolt att få se insidan av ett land på det viset - i vanliga blir det ju mest turistgrejer och det säger ju inte så mycket om landet. På riktigt.. Kram

Fifi sa...

Wow, vilken resa! och vilket jobb du har!

Duktiga Tjejen sa...

ÅH NEJ STACKARS dig vilket jobbigt jobb. Kidding. Dör avundsjuksdöden som vanligt. Tur att jag hade blivit förvarnad med fotona på Instagram, annars hade jag dött ännu mer. Ser helt jävla underbart ut, och så spännande!

Fotot på vakten som går är ju bara för kul. Han måste dock på riktigt ha ett jobbigt jobb...

Christel sa...

Man kan ha sämre jobb än ditt, du. :-)

Lisa sa...

Åh, en pelargonbuske! Det skulle jag också vilja ha!
Och vilket himla lylligt jobb du har, ser galet najs ut!