torsdag 9 februari 2012

Dagens vaffan

När Blondinbella blev känd när hon var sisådär 16 år minns jag att hon satt med i Debatt i Svt nån gång och tilläts säga dumma saker i tv. Då tänkte jag "okej, jag förstår att de vill ha med henne, men är det inte ändå lite oetiskt att låta en 16-åring sitta där och framstå på det sättet, vem har full konsekvensanalytisk förmåga vid så unga år?".

Men nu, när jag läser det här, vill jag mest bara skrika MEN KAN DU FÖRSÖKA SE BORTOM DITT EGET PERSPEKTIV FÖRIHELVETE?!

Vad tänker ni? 

22 kommentarer:

Fifi sa...

Jag blir så förbannad på folk som bara utgår ifrån sig själva. Hade hon sagt likadant om hennes mamma arbetade som vårdbiträde, var underbetald och hade förlitningsskador? Om hon själv hade hoppat av gymnasiet och jobbade som städerska? Skulle inte tro det.

Johanna sa...

Nej men exakt!

Jag har ju ett yrke där man i teorin faktiskt nog skulle kunna välja att arbeta i en viss omfattning även vid hög ålder (sitta hemma och skriva liksom, lite skonsammare mot kroppen än många andra arbeten) men det betyder ju inte att jag går runt och tycker att "alla borde jobba tills de dör".

Och alltså, att skriva att man är dum om man inte väljer ett yrke som är roligt, alltså mon dieu. Vissa yrken har folk inte för att de är "roliga", utan för att de fyller funktioner som måste fyllas i ett samhälle, och det ska vi ju vara jävligt tacksamma för.

Lisa sa...

Nä jag finner fan inga vettiga ord för idiotin. Jag blev så arg när jag läste det där imorse att jag stängde ner datorn och surade istället.
Jag önskar, och det här får man väl egentligen inte alls säga - att något hemskt händer som gör att hon tvingas leva i verkligheten ett tag.
Nu är hon vuxen och kommer inte undan med sin unga ålder längre, korkat är ordet. Mist sagt. Vidrigt.
Jag jobbar då rakt inte med mitt jobb för att jag tycker det är roligt, men jag har blivit kvar för att jag mår bra av att veta att jag behövs, att mitt jobb gör så att människor som trots omständigheterna ändå kan leva ett drägligt liv och komma ut i samhället. Men det kostar på både rygg och knän och fan och hans moster, så jag lär nog befinna mig i mina brukares sits om jag ska arbeta till 75. Även fast jag hoppas på att hitta något jag på riktigt tycker är roligt, jag ska bara komma på vad först.

Ursäkta uppsatsen.

Josefine sa...

Det ska jag hälsa min svärmor. När hennes kropp pajjat efter 45 år inom vården kan hon bli konsult. Verkar rimligt. All work and absolutely no play - hela livet.

egoistiska egon sa...

Så arg! Och en så jävla stockholmsk syn på saker. "öppna en butik!". Ja, det kan man ju göra överallt.

Colombialiv sa...

Jamen eller hur. Idiot.

Sofia sa...

Men allvarligt? Hon är inte på riktigt väl? Inte ens när hon pratar om hur hon själv tänker göra finns det verklighetsförankring! Dessutom är hon alldeles för gammal för att fortfarande nära någon slags naiv övertygelse om evigt liv och hälsa. Snälla, utveckla gärna vad de där "andra försörjningsmöjligheterna" är om kanske 35 år när du har fått säg, cancer eller något annat som på allvar påverkat arbetsförmåga/ork/livssituation.
Det är så grunt och världsfrånvänt på så många plan att jag blir helt vimmelkantig.

Cinderalley sa...

Haller med om allt som sagts ovan. Liksom, om vi for en stund latsas som att det finns obegransade jobbmojligheter och alla kan jobba med exakt det de vill - vad skulle handa da? Ingen (?) skulle hamta sopor, jobba pa fabrik, ta hand om gamla och sjuka, laga mat i skolan, etc. Det funkar saklart inte, det borde till och med Blondinbella fatta.

Kära Syster sa...

Det är ett önskescenario hon målar upp, det tänker jag. Klart alla vill ha roliga jobb, men det är verkligen det dummaste jag har hört på länge att problemet skulle vara att man inte jobbar med det man vill. Va?! Det är en käftsmäll åt alla som sliter med vad de får för att klara hyra och mat för dagen.

/Anna

Björn sa...

Det roligaste är ju det här: " Men för mig som jobbat sedan jag var 14 år och själv är arbetsgivare är det självklart att det inte är hållbart att människor ska vara pensionerade en tredjedel av livet."

Hon är arbetsgivare - åt sig själv. Hennes företag (som iofs har utvecklats fint och börjat betala ut hygglig lön) har en (1) anställd. (Källa: http://www.ratsit.se/BC/ReportSmall.aspx?ID=8N9pv9AQXvZA8PeTAguNYlI7Ae4TrnU4vGvpB0ozfK0)

Johanna: kallar du dig själv arbetsgivare?

Väldigt konstig människa, det där.

Johanna sa...

Haha nej, jag gör ju inte det. Fast jag tror att hon har anställda på sin tidning eller nåt sånt, läste intervju med henne i två dagar förra helgen. Där sa hon något om att hon var orolig när hon skulle börja vara ansvarig för att folk fick lön etc. Antar att "folk" var fler än hon själv då alltså.

Monstermamma sa...

Väldigt skönt att höra att inte bara jag blev så förbannad när jag läste denna idioti att jag inte visste vart jag skulle göra av mig själv, vart har empatin och solidariteten tagit vägen!? Man måste väl ändå kunna se en liten bit utanför sin egen verklighet!?

Läste ni även det här stolpskottet? http://debatt.svt.se/2012/02/09/de-som-vill-ga-i-pension-vid-65-ar-lata/

En kille som jobbat i HELA TRE ÅR och tycker att han skulle tala om för folk som inte vill jobba efter 65 är LATA!!?

Nej fy för den här dagen, vart upprörd halva dan!

Trillingnöten sa...

Ett tips till henne: kom tillbaka med dina åsikter när du har ett hem, några barn och ett riktigt arbete så kan vi snacka igen. Tills dess. Lalalalalalallalalalalalalalalalalallalalal (håller för öronen)

Den tjocke konsulten sa...

För mig som 70-talist har det varit uppenbart länge att jag inte kommer att kunna gå i pension vid 65 på samma villkor som dagens pensionärer.

Att arbeta längre eller acceptera sänkt standard tror jag kommer att bli ett individuellt val.

Anonym sa...

Blondinbella; HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA väx upp!

Johanna sa...

Monstermamma: Men whuuut, skäms ihjäl å ungens vägnar. Det är alltså inte bara blondinbella, det finns fler? *ryser*

karin sa...

Nej det saknas ju "lite" perspektiv och jag tycker att det är ett sådant hån mot människor som jobbar med fysiska arbeten hela livet. Jag tänker på mina egna föräldrar som båda är sjukpensionärer pga att de helt enkelt arbetat sönder sina kroppar...

Monsternamma sa...

Ja visst är han pinsam! Återkom när du jobbat mer än tre år liksom, konstigt att man har massa energi kvar då! Dom har ju noll koll på verkligen båda två! Jag hade skämts ihjäl om dom var mina barn. Att lyckas få in så mkt idioti i en liten krönika, helt sanslöst!

monstermamma sa...

*koll på verkligheten skulle det ju stå...dumma autocorrect!

Freedomtravel sa...

Jag tänker att hon ju inte har så mycket livserfarenhet trots allt... och känner knappast så många målare... Det finns absolut en poäng i att låta människor FÅ jobba längre än till 67, för vissa vill och kan, och det kan vara bra för samhället. Men alla kommer inte att kunna. Det är ganska aningslöst att inte inse det.

Johanna sa...

Tur att ni är så himla kloka allihop!

Nic sa...

"I framtiden kommer inställningen heller inte vara att man ska jobba 9-5. Istället kommer ens jobb allt mer bli ens livsstil. Det finns ingen tidsgräns för när arbetet ska pågå."

Fan va fräckt att kunna förutse framtiden. Behändigt.