måndag 1 februari 2010

UVESAA!

På mina föräldrars piano hemma på Ådäljan står ett foto från New York, taget någon gång på 70-talet. Pappa har en rutig skjorta, lockigt hår och supersnyggt skägg, och mamma en vit bomullstop och midjelångt vackert hår. Runt dem sträcker sig skyskraporna tiotals våningar upp mot himlen. Bilden är tagen när mamma hade åkt till USA på något jobb-projekt i några månader när hon och pappa nyss hade träffats. Pappa saknade henne så mycket att han åkte efter, och någonstans där i New York bestämde de sig för att flytta ihop.

Jag har aldrig varit i USA, förutom på flygplatser för transfer en himla massa gånger, och alltid när jag sett det där fotot på pianot har jag blivit så sugen på att själv åka dit en gång.

Och nu är det bokat! Jag och D ska resa runt i USA och karibien i fem veckor i maj och juni! "Kan-inte-tänka-på-någonting-annat"-besattheten är naturligtvis redan här och vi går runt och göttar oss åt tanken på allt kul vi ska göra. I stora drag blir det såhär:


Miami: Vår första anhalt. Vi ska bo på South Beach, känna på stan och stränderna, hyra bil och bila ner till Key West som verkar otroligt vackert. Vägen dit är en vägsträcka rakt över havet, som en lång bro. Där ska David fiska exotiska fiskar. 


Sen blir det Kryssning i Karibien: Vi tar oss lite norrut i Florida mot Port Canaveral, där vi hoppar på världens näst största kryssningsfartyg: Freedom of the Seas. Det är totalt olikt alla sätt jag tidigare rest på (dvs billiga hostel, mat från gatustånd, ganska primitivt och okommersiellt leverne) och den kontrasten ska bli väldigt spännande. Vi ser fram emot att bara lyxa oss ordentligt (som på Titanic minst! Men utan sjunkningsbiten), bada i poolen, klättra på klättervägg och äta mat hela, hela tiden. 


Under kryssningsveckan kommer vi att stanna på Haiti (ja, det känns väldigt konstigt och jag tänker återkomma till detta i ett senare inlägg) Jamaica, Cayman Islands och Cozumel i Mexico.

När vi kommit tillbaka efter våra 7 dygn på båten åker vi till Orlando och besöker någon av alla nöjesparker där, Sea World eller Disney World till exempel. Lek i park är ju lite vårt signum. (David googlar info om berg och dal-banorna hela dagarna). 


Och sen kommer det: New York! Jag längtar SÅ. Vi ska promenera omkring på Manhattan och insupa den omtalade New York-luften, fota (mest jag, skulle jag tro :)) fika, äta skräpmat, shoppa, gå på museum, se den stora gröna tanten och allt annat tänkbart som faller oss in.

Och vi lär förhoppningsvis stöta ihop med Linda och Daniel på ett eller annat sätt, för de kommer av en slump att vara där samtidigt!


Efter det byter vi sida av landet. Vi flyger till San Francisco, hänger där lite och sen är planen att vi ska möta upp Martin F och hans kompis Abel som då befinner sig i ett tält någonstans nära ett berg där man kan klättra, någonstans i någon vacker nationalpark. Vi tänkte snylta tältplats, grilla korv vid lägereld och prova att klättra lite. (Det sistnämnda är Martins krav. David vägrar än så länge).


Sen far vi alla ner till Los Angeles och möter upp Nicole och Abels flickvän Sara som kommer flygandes från Sverige. Då blir vi med andra ord ett rätt stort gäng som tillsammans tänkt se alla Los Angeles måsten och lite till; Hollywood, stränder, Universal Studios, kanske nån mer nöjespark och mer därtill. 


Und dann: Las Vegas. Forna måndagspokermedlemmar: Vi lovar att pokra lite för er också! Jag och Nicole fantiserar om att vi ska bo i ett sånt där hotellrum med jacuzzi, glasvägg och vidunderlig utsikt över neonhavet nedanför, men vi får väl se hur det blir med den saken.


På slutet bilar vi till Grand Canyon  och här har vi antagligen tagit farväl av resten av gänget som alla ger sig av åt olika håll. Jag och D har bokat ett rum (eller var det en liten stuga? Lite oklart...) precis vid kanten av Grand Canyon och ska picknicka på en klippa med denna sagolika utsikt både vid solens ned- och uppgång. (Kanske, kanske pillar vi in Vancouver också nånstans mellan NY och SF, för att hälsa på min kompis Shila. Men det känns som att vi har fullt upp som det är.) 

Jag har väldigt svårt att sitta still när jag tänker på allt det här! Hurra! Om du som läser detta  har varit i USA får du gärna tipsa om saker, stort som smått, i kommentarsfältet.


(Alla bilder är snodda från Google Pictures. Tack för lånet!)

9 kommentarer:

Sophia sa...

Nej jag blev ju inte alls avis... Fy fan alltså! :) Men glad för er skull att ni får uppleva detta, är helt fantastiskt ska jag säga: på andra sidan :) Ladda inför lördag, det gör jag! Kram från Gerlafingen

Johanna sa...

Ja, det ska bli sjukt skoj. Laddar både inför USA och lördag! :D

JJ sa...

Jag vet inte var jag ska börja... Sjukt avundsjuk är bara förnamnet! Det är nästan så att vi stryker vår resa till Schweiz eftersom det känns så futtigt i sammanhanget ;-) Fast vid närmare åtanke, aldrig! PS. Bor Sophia i Gerlafingen? Då bor dom endast några hundra meter från där vi bodde i Obergerlafingen, vilket sammanträffande! // JJ

Johanna sa...

Ja, det gör hon! Och vi har klurat ut att det måste vara väldigt nära :)

Vi ska nog se till att göra er Schweizresa riktigt smashing! Nu är det inte ens en månad kvar ju. Skoj!

Mattias sa...

Bra val ja va ju i Usa förra sommaren och tog mig ifrån New york till Los Angeles en helt galen rooadtripp o Grand Canyon så fantastiskt vackert... drick mkt vatten o börja promenixa ner mot platue pointen tidigt på morgonen det är sjuukt värt det ... men det där stället kunde dock blivit min död men det är en annan historia haha :D

Anonym sa...

Hej, kom av en slump in på din blogg och läste om eran planerade USA resa. Har själv gjort en liknande resa. Kan egentligen bara sammanfatta den med ett ord "oförglömlig". Ni kommer att få ut otroligt mycket, eftersom resan innehåller så många olika delar och sätt att resa på. Miami har mycket att erbjuda och vill man se mer kan jag rekomendera båtsajtsing. I Orlando är Sea World och Island of adventures heta tips. I New York, ja av New York får man aldrig nog, från Broadway till Empire State Building till Frihetsgudinnan till Ground Zero till China Town till vackra promenader i Central park- the Big Apel har såå mycket att erbjuda frågan är bara hur man ska få in allt i tidsschemat. Sen kryssningen är magisk- tror aldrig man kommer så nära den där prinsessdrömmen man hade som liten flicka. För övrigt är vattnet och naturen gudomligt - Föredrar Karibien framför Thailand!
Hur som helst, ni kommer få en fantastisk upplevelse tillsammans. Håll kameran i högsta hugg!

I övrigt vill jag bara önska er en lycklig resa. Självklart brukar det alltid dyka upp saker som ställer till det lite, tidsberäknigar ect men sånt får man räkna med, det mesta går att lösa. Man lär sig bara mer. Själv försvann min fördom mot amerikanska poliser- de är faktiskt mycket hjälpsamma :)

Johanna sa...

Hej Anonym, välkommen till bloggen och tack för din kommentar!

Jag tror absolut att resan kommer bli superb. Håller med dig om att Karibien är fantastiskt, har varit där förut och det är ju hur vackert som helst. Älskar hela Latinamerika och kan inte få nog. Första gången i Karibien var 2003 när jag var på en liten (nästan) obebodd ö utanför Nicaragua. Känns som att kontrasten mot det kan bli rätt stor när man åker på kryssning med några tusen andra personer..haha. Men ser verkligen fram emot lyxkänslan och blå bad.

Att hålla kameran i högsta hugg blir nog inget problem. Mina vänner ler nog lite nu, för är det NÅGOT jag är bra på att göra är det just det. ;)

Tack igen för att du skrev, alltid kul att höra om andras erfarenheter och kul med nytillkomna läsare. Ha en bra dag!

Johanna

Josefine sa...

Alltså. S H I T. Det är från och med nu min dröm att få göra en liknande resa någon gång i livet. Jag är så avundsjuk så det finns inte! Kram :)

Johanna sa...

Det ska bli väldigt skoj, jag typ hoppar runt av glädje när jag tänker på det (vilket är rätt ofta). Älskar att resa. :D

Men tänk på att vi är i Schweiz nu och kan åka skidor när vi vill, inte heller så pjåkigt ju! Hoppas det gick bra med det där jobbet du sökte, lät ju kanonbra. Jag håller tummarna.