tisdag 3 juli 2012

Om färgen på kvinnors vaginor

Av alla artiklar jag skrivit den senaste tiden har den här fått tveklöst flest läsarreaktioner. Men all rätt, tycker jag! För även om jag ofta skriver om hemska saker, krig och katastrofer, förtryck och orättvisor (det blir ju så på en utlandsredaktion tyvärr), så är det något med just det här ämnet som berör extra mycket eftersom det är så absurt att man baxnar.

Reportaget handlar om hudblekningsindustrin i Indien. Den omsätter mångmiljonbelopp och har funnits länge, nästan lika länge som den befängda uppfattningen som råder i många länder om att en ljusare hudton symboliserar framgång, skönhet och lycka. Men som om det inte räckte med att kvinnor (och män) smetar in sig med krämer som innehåller giftiga kemikalier som gör dem sjuka - nu har man kommit på ännu ett område av den kvinnliga kroppen som kan exploateras för pengar. Vaginan! Färgen på den, närmare bestämt. 

I en indisk reklamfilm som nyligen lanserats sitter ett ungt par i en soffa, kvinnan sorgsen och sårad eftersom mannen bara tittar i sin tidning. Men så får hon en snilleblixt, ställer sig i duschen och använder en vaginal blekningskräm, som gör hennes "privata delar ljusa och fräscha" (!). Sekunden senare hoppar hon och maken lyckliga omkring i vardagsrummet och han svänger kärleksfullt och uppskattande runt henne i en glad dans. 

Alltså budskapet som den här reklamen förmedlar... Jag blir framför allt så extremt uppgiven, även om djup frustration också är en känsla som pockar på.

HÄR kan man se reklamen i fråga. Reaktioner på det?

9 kommentarer:

egoistiska egon sa...

Alltså, du skriver inte bara så himla bra - du är dessutom ett så sjukt bra och viktigt jobb. Hoppas du vet det! Tycker du är skitduktig.

Jojjo sa...

Kan bara hålla med Egon i allt hon säger. Tycker det är förjävligt, den där blekningsindustrin. Och reklamen.

Johanna sa...

<3

Linn sa...

Men jag ooooorkar inteeeee. Vad är det för fel på världen? Kan alla idioter bara gå och dö? Plus: mycket bra skrivet Johanna!

Johanna sa...

Ja, lite så känner man ju. Vadihelvete liksom?

Och tack!!

Fifi sa...

Asså, det där är så sjukt att jag inte vet vart jag ska ta vägen!

Emmisen sa...

men jösses. jag visste nog att det fanns, men att sedan se en sån reklamfilm... reaktionen från mig är väl en haka i golvet och uppgiven blick. bra att du tar upp det

Colombialiv sa...

Men alltså. Verkligen. Här finns en massa blekningskrämer också. Dock har jag inte sett någon vaginakräm ännu (ta i trä).

Linnéa i Colorado sa...

Men OH!! I Kina använda alla kvinnor krämer för ansiktet och armarna som blekte huden.. alla tv reklamer om dem var hur kvinnor badade i mjölk och klev upp vita och "fina". Men det här.. det är vansinne!