måndag 9 januari 2012

En propp lös

Tänkte tidigare idag fråga er allsvetande bloggläsare om huruvida den där grejen som man ska köpa en ny när proppen gått heter "säkring". För jag var inte helt säker. Man snackar ju inte om de där plupparna så ofta. Hur som helst stannade jag på vägen hem från jobbet för att köpa och jag har en känsla av att det nog inte hade hjälpt mig i butiken att vara säker på namnet:

Jag: Hej! Var har ni säkringar nånstans?

Tjejen på ICA: ?

Jag: Eller proppar. Eller vad heter de?

Tjejen på ICA: ?

Jag: Alltså en sån där man ska byta när proppen gått, du vet. 

Tjejen på ICA: Eh... nej, eller va? *flackar med blicken*

Jag: En SÅN HÄR! (visar upp den trasiga proppen/säkringen). Som kan gå. Du vet när strömmen går och det blir mörkt.

Tjejen på ICA: Eeee...kanske där, borta? (Hon skakar förvirrat på huvudet och pekar åt ett random håll inne på den många hundra kvadratmeter stora mataffärn). 

 ***

Alltså, heter det inte säkring/propp!? Tror inte att ICA-tjejen ens i slutet av samtalet förstod vad jag frågade efter.

15 kommentarer:

Lisa sa...

Haha herregud, borde man inte ha kolla på sånt om man jobbar i butik?
Men jo, det heter väl propp.. eller säkring. Haha.

Matilda sa...

Klart det heter säkring! Propp tror jag är det man säger i folkmun. Numera kan man visst få moderna säkringsskåp där man bara trycker spakar fram och tillbaka och inte behöver byta någon "propp", kanske var ICA-tjejen van vid dessa...

Bondhustrun sa...

Jag säger propp!

Trillingnöten sa...

Vilken superbortatjej! Hahaha...det heter säkring och de brukar finnas vid glödlampor och sånt där :)

jos sa...

Haha, nog för att jag inte bytt särskilt många proppar/säkringar i mitt liv. Men jag vet vad det är när jag ser en (även om jag också är osäker på vilken term som är den korrekta..)

Johanna sa...

Matilda: AHA, det kanske var det! I så fall kanske hon inte var helt bortom flötet..

Johanna sa...

Bakom flötet?

Inte min orddag idag tydligen.

Kära Syster sa...

Intressant! I butiken där jag jobbar extra kommer många in och frågar efter proppar och då kan det antingen vara av det här slaget (säkringar) eller sådana man stoppar ner i diskhon eller tusen andra pillidutter som man stoppar in någonstans. Det är i alla fall alltid en lika rolig bollning med kunden när de frågar efter proppar och de inte menar vare sig elsäkringar eller diskhoproppar, men efter lite luskande och fnissande brukar vi förstå varandra.

Kontentan alltså: finns ingen. Jag har glömt vad jag ville. Men jag blev uppenbarligen engagerad.

/Anna

Duktiga Tjejen sa...

Hon kanske var ny? Och många har Typ icke-manuella nuförtiden (eh?!). Jag tänkte faktiskt först på propplösare i toan och hon kanske tänkte på försäkring ;)

Colombialiv sa...

Hehe. Jo, det heter säkring. Och propp i folkmun. Typ som det heter bensinstation, men mack i folkmun.

Johanna sa...

Haha, mycket pedagogiskt förklarat Annika! :)

Sus sa...

Haha.
Säkring heter det väl korrekt. Propp pratar man om i folkmun. Jo det finns sånadär säkringar som man bara behöver trycka på när de har gått så kopplar de in igen, vi har sådana. Men jag vet ändå vad en säkring är. :)
Jag har dessutom tvingats skruva upp elskåpet utomhus och skruva lös en säkring (med skruv) Det är sådana som bara el-människor får gå lös på. (Hade gubben som är elingenjör i telefonen samtidigt...) ;)

Fifi sa...

Hehe, minns när jag jobbade inom hemtjänsten, en propp gick hemma hos en tant och jag var helt rådvill. Fick ringa pappa och fråga vad jag skulle göra..

karin sa...

haha jovisst heter det propp! :D

Mirijam Geyerhofer sa...

Hon kanske var ung och bara hade vana vid såna här nymodigheter där man bara knäpper på en knapp om proppen gått? Lelle gomman.