fredag 22 april 2011

Vive la France


Så himla glad att vi passade på att åka till Paris medan den fortfarande ligger blott några tågtimmar bort. Stan var allt vi hade hoppats på och mycket mer än så! Bästa grejen vi hade med oss i packningen var lätt den rutiga filten, den har vi lagt ut i gräset i varenda park vi sett under de tre dagarna där. Det var riktig sommarvärme hela tiden vilket inbjöd till ganska många sådana stunder.

Trots att det kändes som att vi inte stressade någonting alls, utan låg på filt och hade picknick så fort vi kände för det, så hann vi liksom med allt det där som man vill se ändå. Vi var på Louvren tex, vilket var skoj. (Kanske lite väl monotona motiv på tavlorna, minst varannan föreställde ju Jesus. Où sont l'imaginaire des artistes?) Mona Lisa var mindre än vi trott, men ändå lätt att hitta eftersom klungan med minst hundra japaner framför gav en tydlig hint... Vi knallade upp för Champs Elyssée och förbi Triumfbågen och tillbringade en hel eftermiddag i parken vid Eiffeltornet. På vår lilla filt, såklart. Med medhavt vin och choklad.
Vi har också åkt båt på Seine, sett Notre Dame och Pont Neuf och varuhuset Lafayette (där jag hela tiden får för mig att Nicole och Sofia en gång sett en gigantisk giraff?!) och spejsiga stadsdelen la Défense, och gått omkring i Quartier Latin, och såklart i Montmartre och givetvis slängde vi fram filten igen i parken vid Sacre Coer. Och käkade crêpes med choklad och banan.

Här hade jag nästan dåligt samvete för vårt superväder och flyt: Nicole och Martin som förlovade sig här för två (?) år sedan hade ösregn hela resan och när de åt på finrestaurang upptäckte de för sent att den bara serverade sniglar. Men förlovade blev de ju i alla fall! (N och M: vi skänkte er en ömkande tanke vid Sacré Coeur. Ni hade förtjänat lite sol, det hade ni.)

Vårt hotell låg i Montmartre och var vint och skevt, trappan lutade åt ena hållet och golvet i rummet åt andra. Mycket charmigt, lite som i Karins gamla lägenhet i Gårda hemma i Göteborg. Att lampan i badrummet inte gick att tända kompenserades med att vi hade turen att få ett av två rum på femte våningen, vilket innebar en egen balkong! Den utnyttjade vi flitigt, på våra tre dagar hann vi göra det till tradition att varje kväll efter middag i Montmartre köpa med oss sex bitar maki passion på gatans sushiställe, och sedan avnjuta en andra middag med vin på balkongen. Medan en och annan lullig parisare vinglade hemåt fem våningar ner, förbi det lilla boulangeriet och butiken med äppeljuice, drack vi andäktigt av ett vin som lagrats i tolv år för att fukta våra strupar just här i Paris, just nu, just på den här balkongen. (Tack Björn och Malin som gett oss den flaskan från en vingård nånstans i Frankrike.. Vi har sparat på den länge för den var så fin, och nu kom den minsann väl till pass!).

Inga kommentarer: