lördag 2 april 2011

Lite mer på temat "bilder från schweiziska platser".

Murten, Avenches, Lausanne och Vevey. Idag har vi sett fyra schweiziska städer på en och samma dag, varav tre var helt nya för mig. Väldigt kul! Staffan och Karin (Davids pappa + sambo) är här och det är därför vi åkt omkring lite. Vi ställde siktet på Lausanne men spontanstannade lite här och där på vägen och det gjorde vi alldeles rätt i. Hamnade bland annat mitt i en gammal vacker amfiteater som vi garanterat aldrig hade sett om inte Staffan och Karin suttit med guideboken i baksätet och tipsat om var vi skulle ta våra små avstickare. 

(Den här bloggen kan nog snart användas som guidebok till guldkorn i alplandet.) Såhär ser de nya platserna ut:

MURTEN: Liten semesterort vackert belägen vid en badvänlig sjö. Har ett väldigt gammalt slott (där polisen numera huserar) och en söt arkadkantad gata. Som ett Bern i miniformat.Favoriter vi minns:

1. Butiken med schweizerknivar. De hade dels universums tjockaste, och dessutom en med USB-minne som skyddades av ett fingeravtryckslås. Hightech alabama.
2. En butik med enbart julpynt i, och texten "Min butik har vintersömn fram till påsk" på dörren. Respekt på den!

 Vi går vidare i guiden. Någon mil sydväst om tysktalande Gurten finner man fransktalade AVENCHES, en liten stad på en liten kulle som en gång för länge sedan var det romerska Helvetias gamla huvudstad. Där hittade vi en tokfin amfiteater som vi sprang runt lite i.Två röda skalbaggar parade sig (alternativt fäktades) i gröngräset.
Vi åkte vidare och kom till vårt huvudmål för dagen: LAUSANNE. Älskar Lausanne, det är skitfint överallt och stan har en helt annan stämning än tyska Schweiz. Det är inte nödvändigtvis bättre stämning, men det är kul att stan är så annorlunda mot exempelvis Bern. Lite som att komma till ett annat land, med mer sydeuropeisk feeling. Vi borde verkligen åka hit oftare.När vi gått runt ett tag i mysiga Lausanne och bland annat fyndat tre LP-skivor för 1 franken styck (besatt var det ja...) följde vi sluttningarna med vinodlingar längs med Genevésjön och kom till VEVEY - tvillingstad till Montreux där vi var häromdagen. Här bodde Charlie Chaplin i många år och här fanns världens största (gissar jag) gaffel


Just nu får jag grav ångest av tanken att vi ska flytta härifrån om några veckor.

Inga kommentarer: