fredag 15 april 2011

Cinématte

Att gå på bio i Bern är en riktig höjdare, mest för att de flesta biograferna (alla som ligger i stan) är såna där gamla fina med bara en salong. Oftast jobbar där bara en eller två personer, som får springa mellan biljettkassan, popcornmaskinen och biljettrivningsplatsen. 

Det finns en biograf här som sticker ut lite extra, den visar ofta mer alternativa filmer och har en egen restaurang och bar. Cinématte ligger jättefint i gamla stan nere vid floden och överträffade alla våra förväntningar när vi var där igår. Man kan köpa en öl eller ett glas vin i baren, ta med sig det in i salongen där man väljer en go soffa eller fåtöljer vid små cafébord.  


Filmen vi såg var dokumentären "The two Escobars" som handlar om Colombia, om knarkkungarnas knarkkung Pablo Escobar som blir så rik och mäktig att han styr hela landet och fotbllsstjärnan Andrés Escobar, som mördades på gatan efter sitt självmål i VM 1994. Deras vägar korsas eftersom Pablos pengar finansierade hela den colombianska fotbollen. Jätteintressant film som jag verkligen rekommenderar! Man får bortse från att de utelämnar en del från historien dock.

Mest oväntade: mitt bland alla bilder från våldets Colombia, på ihjälskjutna kroppar, knarkkarteller och fotbollsmatcher kommer det ett kort flash av något som känns lite mer bekant. I ett tre sekunder långt klipp står Andrés Escobar vid Rosengarten i Bern och tittar ut över staden, ett stenkast från biografen där vi satt. Den var man inte beredd på! (Efter lite research insåg vi att Andrés Escobar spelade i YB, Berns fotbollslag Young Boys, mellan 1989 och 1990). 

Hur som helst: sevärd dokumentär!


Inga kommentarer: