måndag 24 maj 2010

Caribbean Cruise Part I - Skeppet, båten, fartyget!


Tillbaka från kryssningen med stort K, den var verkligen allt en kryssning förväntas vara: lyxig, solig och sjukt bekväm.

Vi gick ombord på den lilla nätta båten tillsammans med 4000 andra passagerare (hallåja) på söndagen för en dryg vecka sedan, efter att ha åkt genom Floridas mangroveträsk där vi såg krokodiler i dikena. Inga staket mellan dikena och vägen. "It's all natural!", tyckte chaffisen.

Båten visade sig förstås vara helt gigantisk. Utan att på något sätt få med allt kan vi ju nämna att där fanns flera pooler, klättervägg på skorstenen, löpbana runt däcket, stort gym, bio, minigolfbana, skridskobana, en stor teater med shower hela kvällarna, ett kapell där några gifte sig, en basketplan, en vågmaskin där man kunde surfa, bubbelpooler - varav två svävade 34 meter över havsvattnet - ett bibliotek, massor av restauranger och caféer och barer, både på däck och inne i båten. Totalt var det 15 däck. På däck 5 inomhus var det en paradgata med caféer, butiker och pubar, som en riktig gata i en stad. Helt. Sjukt.
Vi bara stirrade när vi först kommit ombord, det var nästan svårt att ta in. Det första som hände var att man kunde hämta gratis pizza i pizzerian som var öppen dygnet runt, en lyx som det gick förvånansvärt snabbt att vänja sig vid. Maten var verkligen en stor del av kryssningens hela poäng: vi åt hela tiden och 24 timmar om dygnet hade vi tillgång till massor av smaskigheter. Det gick till och med att få maten levererad till sin hytt när som helst på dygnet även om vi aldrig utnyttjade det.
Lunchen var gigantisk, och där fanns allt. Buffélängder som aldrig tog slut med hemmagjorda hamburgare, sallader med alla tillbehör i hela världen, massa olika dressingar, thaimat, kyckling, färsk frukt, sushi, och kanske 20 olika desserter. Och mycket mer. Det hela avnjöts på däck 11 med utsikt över havet och det var sjukt nog aldrig kö någonstans.
Middagssalen där vi åt på kvällarna såg ut precis som i Titanic med guld, kristaller, dubbeltrappa med en livepianist vid svart flygel och maten som serverades var verkligen top notch. Självklart fick man välja för- huvud- och efterrätt från en meny och allt var lyxmat.

Och på tal om maten: vid poolen fanns en mjukglassmaskin som vi använde flitigt och i caféet på "gatan" på däck fem kunde man fika när som helst och hämta obegränsat med cheesecake, double chocolate brownies, mudcakes, blåbärspaj och mycket annat. Om man inte var mer sugen på paninis eller pizza då. I mitten av veckan hörde vi talas om att det även fanns en midnattsbuffé någonstans.. Det hade vi inte ens märkt. Ungefär såhär åt vi:

Frukostbuffé
Glass
Lunchbuffé
Fika
Trerätters middag
Kvällsfika

Det var inte så att det behövdes en midnattsbuffé på det, direkt.

Det fanns sjukt mycket underhållning också, faktiskt riktigt bra! Isshower, stand up comedy, musikaler, dansshower, Beatleskonsert med ett lookalike-band, trollerishow med mera med mera.

En del förutfattade meningar om kryssningar bekräftades som ni förstår verkligen. Ja, man äter sjukt mycket. Ja, det är lyxigt. (Ganska många skulle shoppa diamanter i hamnarna, vi bara skrattade. Diamanter? Really? Resten köpte billig spit och tacky souvenirer, så det fanns något för alla..) Och ja, ganska många passagerare är feta, dock långt ifrån alla. Och visst var det sådär amerikansk-käckt och vräkigt många gånger, med Men's sexy legs competition och liknande vid poolen, haha, men det var rätt skoj att betrakta.
Andra saker var inte alls som vi trodde! Exempelvis var fördomen att det bara skulle vara pensionärer som åker på kryssning så fel det kunde bli. Visst såg vi en och annan pensis, men de var inte särskilt många. Istället kryllade det av unga par, småbarnsfamiljer, familjer med tonåriga barn och unga par som just gift sig och var på smekmånad. Jag läste någonstans att medelåldern var 37 år eller något sådant, vilket säkert stämmer. Så tji fick man på den, inte en enda pensionär i blått hår!

Två dagar, den första och den sista, var vi ute till havs hela dagen och kunde ligga vid poolen och njuta av båtens aktiviteter hela dagen. Fyra dagar låg vi i hamn, på Haiti, Jamaica, Cayman Islands och Cozumel i Mexico, och då fick man såklart åka iväg och upptäcka ställena på egen hand. Vad vi hittade på där kommer i några inlägg framöver, jag får inte plats med allt på samma gång. 

6 kommentarer:

Linda und Daniel sa...

Snygga kallingar David! :)
Asgrymma bilder, ni har haft det ratt gott va?
Ses snart!!
Kramar Calebssons

N sa...

Alltså... jävlar!!! Det ser ÄNNU bättre ut än vad man kunde föreställa sig av beskrivingen när ni bokade!! Den hade man ju verkligen inte förväntat sig! Shit. ska bli kul o läsa resten.

Johanna sa...

Linda och Dänu: Yes, vi har haft det kanon, ni med gissar vi :) Och ja hurra, snart ses vi. Vi hör av oss på facebook och bestämmer en dejt i new york. Kram kram

Nic: Haha, ja, våra ögon var rätt stora den första dagen. Vi bara gick omkring och glodde typ. Nu känns det nästan konstigt att vara i land, jag tittade ut genom fönstret igår och undrade varför vi stod stilla..haha.

N sa...

Haha! det försvinner snart :P Jag är väldigt nyfiken på vad boken david läser på sista bilden heter. Andra sidan anus? Andra sidan snus? Mycket roligt.

Johanna W sa...

Jag hinner inte läsa men har tittat på alla bilderna, vackert! Underbart! Jag upplever 90 procent ärlig sprudlande glädje för att du/ni har det så bra, 10 procent ärlig intensiv avundsjuka för att jag vill uppleva samma saker :) Själv jobbar jag i Halmstad, det är kul fast... en annan sorts kul, om du förstår! Lite mindre lyxigt kul. Anyhow, fortsätt njuta! Hörs snart!
Johanna

Johanna sa...

Lite sent, men N: Boken heter "Andra sidan Venus" ;) Den var inte så bra, men man kunde läsa ut den på några timmar vid poolen. Så det gjorde vi, först David, sedan jag. Vi hade plockat den i gratishyllan på hotelet i Miami.