torsdag 10 mars 2016

Förihelvete

Störig är den ju, reklamen som kom till Instagram för ett tag sedan. Men den går att stå ut med. Appen är trots allt gratis och jag kan förstå att de som driver Instagram inte vill göra det på ideell basis. Men igår hamnade nedan reklam i mitt flöde, och den gör mig totalt förbannad.

Reklamen visar hur appen Facetune "fixar till" selfies. Vi får se ett ansikte, som appen med några enkla swipes förvandlar till ett, enligt dem, snyggare dito. Tjejen på bilden får jämnare hy, klarare ögon, vitare tänder, skarpare markerade ögonbryn, mindre näsa och smalare ansiktsform. Jag tar det igen: s-m-a-l-a-r-e a-n-s-i-k-t-s-f-o-r-m. De vill alltså förmedla att den här kvinnan inte bara skulle kunna snygga till sig genom att dölja alla naturliga skiftningar i huden, hennes benstruktur håller heller inte måttet för att avbildas och postas på Insta. Hon hade med fördel kunnat födas med ett lite mer ihoptryckt skelett, åtminstone i skalldelen. Tycker de som gjort den här appen.

Nu är ju reklam som anspelar på synen att människor (oftast kvinnor) inte räcker till utseendemässigt ingen nyhet, men jag vägrar faktiskt att inte bli arg över detta. Jag vill inte att mitt barn ska växa upp i ett samhälle där man lite snabbt korrigerar sitt ansikte innan man postar en bild någonstans där andra kan se. Att lägga på ett filter som gör att bilden ser lite häftig ut är väl en sak, men detta är något helt annat.

"Undrar du varför fina vänners selfies alltid ser så bra ut?" undrar bildtexten. Nej, det undrar jag inte. Mina vänners selfies ser alltid så bra ut för att de lägger upp bilder av sig själva och andra utan att ha redigerat och förvanskat bilderna med en app. Mina vänners bilder ser fina ut för att de visar vanliga fina människor.


2 kommentarer:

Annika sa...

Förihelvete var ordet.

Sofia sa...

Jag modererade min reklam så mycket att den försvann, det är ett bra tips! För varje reklam kan du ju trycka någonstans (i övre högra hörnet kanske?) och välja att du inte vill se den och då frågar de varför och då väljer du "inte relevant" och vips är den borta!