måndag 29 december 2014

Godiset


Att baka (eller ja, äta) julgodis är bland julens bästa grejer, tycker jag. I år blev det sju sorter, och flera av recepten var himla bra så jag skriver ner dem för att minnas till nästa år. Följande bakades:

Citronkola

Lakritsknäck
Mintchokladfugde
Vit chokladfudge med limesmak
Rostade mandlar i choklad
Krossad turkisk peppar i choklad
Snickerskakor

Sån himla tur att jag samlat på mig sådana grandiosa mängder av plåtburkar genom åren, att lägga allt gott i...hehe. Här kommer recepten så att jag hittar tillbaka nästa jul. 

Citronkola

100 g smör
3 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 citron (zesten)

Koka upp smör, socker, vispgrädde, sirap och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Rör om, koka sedan utan lock tills smeten klarar kulprovet (eller tills temperaturen är ca 125 grader). Koktiden varierar mellan 15 och 30 min. 

När smeten är klar: riv zesten från en citron och blanda i. Häll ut på bakplåtspapper på en plåt. Toppa med flingsalt. Låt stelna. Skär i rutor i några omgångar medan smeten stelnar, så går det bra att bryta rutor när kolan stelnat helt!



Lakritsknäck


2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker

(Det här är grundreceptet för knäck och smeten kan såklart smaksättas med vad som helst, tex hackade nötter. Men eftersom jag älskar turkisk peppar körde jag på hackad sådan som smaksättare. Och lade till en tsk vaniljsocker!)

Koka ihop grädde, sirap, socker och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock tills smeten får massa små bubblor och klarar kulprovet. Häll ut på bakplåtspapper på en plåt och gör på samma sätt som citronkolan ovan; det vill säga toppa med flingsalt och skär sedan i rutor i omgångar för att kunna bryta rutorna när smeten stelnat helt. Det här blir svingott!



Mintchokladfugde



2 dl grädde
100 gram smör
4 dl strösocker
200 gram fin choklad med mintsmak (jag tog Marabou mint den här gången, vilket blev jättegott, men nästa gång vill jag prova en mörkare mintchoklad)

Rör ner grädde, smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda upp och koka på svag värme i tio minuter. Dra kastrullen från värmen och bryt ner chokladen i blandningen. Rör tills chokladen smält och allt blandat sig. Häll smeten i en form med ett bakplåtspapper i (ungefär 20 x 20 cm). Låt fudgen stelna i kylskåp, gärna över natten, och skär sedan upp den i små kuber (typ 2 x 2 cm). 


Vit chokladfudge med limesmak


2 dl grädde
100 gram smör
4 dl strösocker
200 gram vit choklad
2 lime (zesten)

Gör på samma sätt som fudgen ovan, det vill säga rör ner smör, grädde och socker i en kastrull och låt sjuda i tio minuter. Smält ner chokladen i smeten, och tillsätt även lite salt samt zesten från två lime (spara lite). Häll i en form klädd i bakplåtspapper, toppa med flingsalt och med resten av zesten. Låt stelna, skär i kuber och njut, helt stört gott blir det. 



Rostade mandlar i choklad

Två påsar med mandlar

ca 300 gram god choklad

Rosta mandlarna på bakplåtspapper i ugn, tillsammans med olja och salt tills de blir knapriga (kanske tio minuter eller så?) Smält choklad över vattenbad, häll sedan i mandlarna. Blanda runt och använd en sked för att klicka upp små högar på ett bakplåtspapper, med tre-fyra chokladklädda mandlar i varje hög. Låt stelna. Jag gör detta godis varje jul: det är sjukt enkelt, går sjukt snabbt och är helt omöjligt att misslyckas med. Axels pappa sa förresten "herregud, nu steg du SÅHÄR mycket i rang hos mig" när han smakade dem, och gjorde en gest mot taket. Tolkade det som ett bra betyg :)



Krossad turkisk peppar i choklad


Turkisk peppar
God choklad

Samma som ovan, fast ännu enklare. Istället för att rosta mandel hackar du bara turkisk peppar. Häll godiset i den smälta chokladen och gör små högar med hjälp av en sked. Tar kanske tio minuter totalt, otroligt värt. 




Snickerskakor


1 burk (ca 340 gram) jordnötssmör

2 dl ljus sirap
1 dl socker
ca 1 liter Rice Krispies
300 gram choklad, gärna Marabou mjölkchoklad
lite flingsalt 

Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull och värm så att det smälter ihop (ej kokar!). Tillsätt sedan Rice Krispies tills det hela är en frasig röra. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, platta till en stor rektangel, ca 1,5 cm tjock och låt kallna i kylen. 
Smält 300 gram choklad över vattenbad och bered sedan ut den över snickerskakan. Toppa med flingsalt, och snåla inte för salt är pricken över i:et i alla sådana här sockriga recept. Häll gärna lite salt i själva smeten också förresten. När den har svalnat igen: skär i rutor. Klart!



Förresten tänkte jag göra pepparkakscheesecake också, men hann inte. Får bli nästa år. 

2 kommentarer:

Sophia sa...

Ja du fàr spara den favoriten till nästa àr, magisk :) Ska spara dessa recept till nästa àr jag, thanks! Verkar som ni haft en underbar jul, god fortsättning o ska bli sà skoj att följa er resa 2015 :)

Johanna sa...

Tack detsamma!