torsdag 11 december 2014

Jennys lista

Blev utmanad av Jenny (som skriver magiskt bra, läs henne!) att svara på följande frågor. Och vem är jag att säga nej? Här kommer svar:

1.) Hur kommer jorden att gå under?
Ha! Ingen aning. Men det är väl rimligt att anta att mänskligheten kommer att fucka upp det hela. Fast att hela planeten skulle försvinna då är kanske inte helt sannolikt, mer att vår civilisation går under. Jorden kommer kanske finnas kvar ändå. Eller så finns det redan en jättemeteor eller något som är på väg i bana mot oss utan att vi vet om det, som kommer krossa både planeten och mänskligheten på ett mer eller mindre avlägset datum. Så kan det förstås vara.

2.) Hur ser ditt liv ut 2035?
År 2035 är jag 51 år. Då gissar jag att jag, Axel och våra barn bor i ett härligt hus (jag tänker snygga brädgolv men vi får väl se) någonstans ganska nära, men utanför, Göteborg. Barnen som jag hoppas att vi har kommer ju vara ganska stora då - den som ligger i magen nu fyller 20 det året. Kanske är hen precis på väg att flytta hemifrån?
2035 har jag och Axel lika roligt tillsammans som vi har nu. Vi lägger fortfarande timmar varje dag på att bara prata bort massa tid. Vi pussas mycket. Våra barn är trygga, roliga och insiktsfulla individer. Vi tycker fortfarande om våra jobb, och om vi mot förmodan inte gör det har vi hittat nya. Vi har inte ett "perfekt liv", det har ju ingen, men vi är lyckliga. Och Elsa har mirakulöst nog överlevt genom alla år och blivit världens äldsta shih tzu, 25 år gammal.

3.) Dina tankar om städhjälp?
Å, den är svår och intressant. Min spontana känsla är att jag inte kan tänka mig att låta någon annan städa hemma hos mig/oss. Det bygger jag på en diffus känsla av att det är ojämlikt att betala någon för denna tjänst, samtidigt som jag vet att man verkligen kan ifrågasätta den synpunkten/känslan med många bra argument. Jag betalar ju gärna för att någon ska laga min bil, lägga om rören i mitt badrum och klippa mitt hår, till exempel. Och här kan man i sin tur argumentera för att det där är saker jag inte kan göra själv, men ärligt talat - att byta däck på bilen, vilket jag också lejer bort, skulle jag ju rimligtvis kunna lära mig. Så det argumentet håller inte riktigt, det erkänner jag. (Och flyttstäd tycker jag av någon anledning känns mycket lättare att anlita än vanligt städ. Varför då?)

Men den här debatten handlar ju egentligen inte om städyrket i sig, utan om Rut-avdrag och att staten subventionerar städhjälp i privata hem. Att höja statusen på yrket är jätteviktigt, liksom på andra typiska "kvinnoyrken" som värderas lågt, och städare gör förstås ett otroligt viktigt jobb på alla möjliga platser – offentliga platser, kontor, butiker, sjukhus, parker osv. (Jag har förresten själv städat och jobbat i kök under mitt första sommarjobb, när jag var 17). Och visst skulle det kunna vara bra för städföretagen om arbetsmarknaden vidgades till att även inkludera privata hem. Men. Att staten ska subventionera detta känner jag mig mycket tveksam till. Det beror framför allt på att all statistik (som jag tagit del av i alla fall) ju visar att det främst är höginkomsttagare som utnyttjar Rut-avdraget för att få städhjälp. De ensamstående utbrända föräldrarna som det snackades så mycket om initialt i Rut-debatten väljer, inte helt oväntat kanske, att lägga sina pengar på annat.
Och då tycker jag att det finns något väldigt ojämlikt i det här. Varför ska personer som redan tjänar bra få bidrag från staten för att slippa städa hemma, för att istället kanske få mer tid över till sina arbeten så att de kan tjäna mer pengar? Vore det inte ur ett rent samhällsstrukturellt sätt vettigare att vi alla jobbade lite mer rimliga arbetstider (då hinner man faktiskt städa sitt hem utan större problem), och att fler arbeten i samhället skapades tack vare det?

Jag kan hålla med om att det skulle vara fantastiskt härligt om mitt hem automatiskt blev städat på regelbunden basis. Jag har råd och det skulle säkert kännas värt det rent ekonomiskt. Men skulle det kännas rätt under dessa premisser? Nä. Kan RUT-pengarna göra bättre nytta i någon annan del av samhället? Det tror jag!

Hur tänker ni??

4.) Vem skulle du gifta dig med, ligga med och döda – Stefan Löfven, Anna Kinberg Batra och Annie Lööf.
Haha. Vilken jävla fråga Jenny. Får panik över att ens behöva tänka på detta skräckscenario. Pass?

5.) Du ska skriva en kontaktannons i tidningen på 30 tecken (mellanslag ej inräknat) – hur ser den ut?
tämligen kul tjej sökr briljant man

6.) Vilket är ditt favoritinlägg på din egen blogg?
Hjälp vad svårt. Minns nog inte så många av dem, och det finns visst 1330 stycken att välja bland. Men kanske det om när vi fick veta att fröet fanns?
(Det om våren 2013 gillar jag med, för det var första gången jag nämnde A på bloggen, tror jag (?) Mvh cheesy girl.)

7.) En liten text på temat ”om jag lämnar dig nu” – kan handla om Sverige, en stad, en partner osv.
Göteborg, om jag lämnade dig nu skulle det nog inte vara för alltid. Jag kan tänka mig att bo någon annanstans ett litet tag, som ett äventyr. Några månader eller så. Med Axel och ungen. Kanske i New York en vår, eller i norraste Norrland en vinter, eller någon helt annanstans. På någon spännande plats. Men sen skulle vi återvända till dig, för du är hemma. Och jag tror faktiskt att du alltid kommer att vara det.

8.) Vad tror du kommer att hända 2015?
Jag tror att vi kommer att få en bebis!! Det är onekligen väldigt mycket som tyder på det. Sån himla grej alltså.

9.) Vad vill du ska hända 2015?
(Med risk att svara väldigt självupptaget på alla frågor:) Jag vill att vi ska få en frisk bebis i mars och att vi under resten av året får en fin första tid som trepersons-familj. Att sömnbristen inte gör oss galna, att det blir en skön, lång och ledig sommar. Och att det politiska kaoset i Sverige reder sig och att rasism inte får någon plats i politiken.

10.) Vem i din familj/på ditt jobb/av dina vänner vet om att du bloggar och vad tycker de om det?
Typ alla jag känner vet. Nä. Men de flesta som känner mig väl. Vänner, min familj, Axels familj (hej hej om ni läser detta! :)) Jag tänker att det är lika bra att utgå ifrån att alla läser eftersom alla kan läsa det som finns på internettet, även personer jag inte vet om. Det händer att jag önskar att jag hade en mer anonym blogg, det hade varit smidigt ibland. Men det är ju så dags nu. Dessutom skulle det vara svårt eftersom jag framför allt använder bloggen som någon sorts dokumentation över vardagen och saker som händer som jag vill kunna gå tillbaka till. Och så vill jag ju lägga upp bilder. Så då får den väl vara in the open. Men varför tillåter Blogger inte låsta inlägg? Det stör mig!

(Förresten så tänker jag extremt sällan på att folk jag känner läser här. Varje gång någon säger att de "läst något på min blogg" blir jag superförvånad och lite generad. En ganska orealistisk reaktion egentligen.)

*****

Och här kommer mina frågor/rubriker, som Lisa, Josefine, AnnikaEgon och Inte skyldig gärna får svara på (liksom alla andra som vill, såklart):

1. Vad är du mest nöjd med av allt du åstadkommit 2014?
2. Vad skrämmer dig i livet?
3. Vem ser du upp till och varför?
4. Vilket är ditt bästa lifehack? (Du vet upptäckter som "revolutionerat" din vardag, typ att upptäcka att det finns vitlök på burk, att det inte svider i ögonen om man sköljer kniven i vatten innan man hackar lök osv).
5. Vad gör du när ingen ser dig?
6. Skänker du pengar till tiggare på gatan? Varför/varför inte? 
7. Berätta om en situation du upplevt och lagt på minnet, men som du tidigare inte pratat med någon om. 
8. Vem var du under högstadiet?
9. Vad ångrar du med 2014, som du vill ändra på till nästa år?
10. Ge mig din/ditt bästa 1. bok 2. låt 3. julklappstips

Och så utmanar jag - som en liten bonus! - Jenny att svara på sina egna frågor! :) 

6 kommentarer:

inte skyldig sa...

Oh my, ännu fler frågor! Okejrå, det fixar vi. För övrigt kul att du bollar tillbaka frågan till Jenny.

Johanna sa...

Men just det ja, du hade ju också svarat på dessa! Försökte pricka in folk som inte hade, men det är säkert fler som får dubbelsvara..haha. Obs frivilligt.

Colombialiv sa...

Tack! Svar kommer!

Unknown sa...

Åh hjälp! Okej, ska försöka komma på några skarpa svar!

Anna Granström sa...

Jag hakar utan att ha blivit frågad, måste få liv i min blogg igen :)

Johanna sa...

Gör det Anna! :)