onsdag 31 december 2014

Årslistan 2014

1. Hände något/gjorde du något i år som aldrig hänt förut? 
Jag åkte på min första cykelresa (till Köpenhamn). Och fick känna en bebis göra volter i magen!

2. Höll du ditt nyårslöfte?
Tror jag var rättså kass på det i år faktiskt. Men ska stämma av gentemot förra årets lista, se punkt 30 nedan. 

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Ja, massor! Johan och Lisa fick Ruben i februari, Martin och Sofia fick Einar i april och strax efter det fick Sofia och Andreas lille Harry. Erik och Torunn fick Lilly i maj, Nicole och Martin fick Ella i juni, Karin och Anders fick Emmy i augusti. På sensommaren föddes också Kerstins och Anders Milla. Fantastiskt! (Och förlåt tusen gånger om ifall jag glömt någon nu.)

4. Dog någon som stod dig nära?
Ja, mammas bästis man tillika mina barndomskompisars pappa: Kjell. Som jag känt sedan jag föddes. Det var otroligt sorgligt och jag grät mig igenom hela begravningen. Fy fan livet, sluta göra såhär mot folk. Det är inte okej. 

5. Vilka länder besökte du? 
Thailand, Grekland, Danmark, Georgien.

6. Är det något du saknar år 2014 som du vill ha år 2015?
Hm nä, tror inte det. Tid känns ju i och för sig alltid som en bristvara, det vore underbart om föräldraledighet visar sig kännas som oceaner av tid. Hehe. Vi får se hur det blir med den saken. 

7. Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas?

Fjärde juli, för då fick vi veta att fröet fanns. (Och femte juli med, då fyllde jag 30 och hade en go sommardag i Bexet.)

8. Vad var din största framgång 2014?
Jobbmässigt - kanske att ha sett till att göra ett bra årsresultat så att jag får bra lön och föräldrapenning. Privat - att jag och Axel haft den stora glädjen att kunna bli gravida.

9. Största misstaget?
Att vi inte passade på att ta en go weekendresa tillsammans under hösten, jag och A, pre-bebis. Förstår ju att man kan resa sen också, men det hade suttit fint med en "bara-vi"-tripp helt klart.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?

Nej. Mått skitbra! 

11. Bästa köpen?
SÄNGEN! Jag och Axel köpte en dyr men jävligt ljuvlig säng från Kungsängen i våras, så fruktansvärt värt. Vi är glada över den varje kväll, det känns som att gå och lägga sig på lyxhotell. Har aldrig ont i ryggen. 

12. Vad spenderade du mest pengar på?
"Resor och god mat" skrev jag förra året, stämmer nog ganska bra i år med. Eller nej förresten, inte resor kanske för både Grekland och Georgien var ju jobbresor. Och på Thailandssemestern med Sofia gjorde jag ett snabbt reportage som gjorde att flygbiljettskostnaden blev plus minus noll. 
Mest pengar spenderade var förresten såklart på ovan nämnda säng, den kostade en go månadslön. Tur att den var så skön att det inte ens gav oss ångest. Har också köpt två betydligt-dyrare-än-vanligt-vinterjackor från Hope, en till mig och en i julklapp till Axel. Så nu håller vi oss varma i alla väder. Det bekommer mig inte ens när det ösregnar längre, så det verkar vara välinvesterade pengar. 
Vi har inte lagt så mycket på babygrejer än, vilket man kanske hade kunnat tro. Faktiskt inte köpt en enda sak än! Allt vi har hittills har vi fått av snälla människor i vår omgivning. (Men har precis börjat kika på vagn osv - puh vilken jävla djungel.)

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Väldigt mycket gjorde mig väldigt glad. Axel. Elsa. Magen. Hur glad min lillebror blev när vi berättade om den lilla myran som bor därinne. Tröjan som min mamma stickat till bebisen, och tanken att mina och Axels föräldrar kommer vara mor- och farföräldrar till denna lilla person. Blev också mycket mycket glad över att ha inte mindre än två nära vänner som ska få barn under samma halvår som jag (J är beräknad sju veckor före mig, M tre månader efter). Guld.

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2014?
Back to Bagarmossen med Les big byrd, Since Last Wednesday med Highasakite, Run to your mama med Goat. Säkert massor fler. 

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Oj. Gladare tror jag! Men 2013 var också ett väldigt glatt år, så det blir ett jämnt race de åren emellan. 

16. Vad önskar du att du gjort mer?
Knipövningar? Man borde ha börjat med det by now, eller? I övrigt önskar jag att jag hade cyklat mer, läst mer. 

17. Vad önskar du att du gjort mindre?
Stressat upp mig över saker jag tänker att man "måste" hinna. Och jobbat när jag borde varit ledig.
(Gav dock mig själv sju veckors semester i sträck under sommaren, herregud så bra det var. Ska alltid ha svinlånga somrar från och med nu.)

18. Hur tillbringade du julen 2014?
Julaftonen på Ådäljan med familjen som vanligt, i alla fall dagen. På kvällen var jag på Paradisgatan med Axels familj (och mina föräldrar!). Det blev inget Bexet i mellandagarna i år dock eftersom vattenpumpen gick sönder. Men det var fina dagar i Göteborg, med årets första snö. 

19. Blev du kär i år?
Jag fortsatte att vara uppöveröronen-bubbelimagen-kär. 

20. Favoritprogram på TV?
Mycket på SVT play. Tex Historieätarna, Niklas mat, Atleterna, Engelska antikrundan och dokumentärer.
Vi har också kollat massa serier på HBO Nordic, bland annat True Detective, Girls, Masters of Sex och Walking dead (tycker vanligtvis att det är astrist med vampyrer och zombies och sånt trökigt, men den här är spännande ändå). 

21. Bästa boken du läst i år?
Det kommer ett separat inlägg om bokåret 2014! Har bestämt mig för att summera de lästa böckerna varje år som ett sätt att få mig att ta mig tid att läsa mer. 

22. Största musikaliska upptäckten?
Jag upptäcker ju fasen aldrig ny musik längre, det är så dåligt av mig!! Kommer snart bli en sån där hemsk person som svarar att jag lyssnar på "lite allt möjligt" när folk frågar om min musiksmak. Men okej, om jag tänker efter har jag tex upptäckt Les big bird som vi sett live två gånger, på WoW och nu i vintras på Göteborg filmstudios då de hade spelning tillsammans med Goat, som också är mycket bra. 

23. Något du önskade dig och fick?
Ja! Både när det gäller prylar/presenter och mer livsavgörande saker. Oerhört tacksam för allt. 

24. Något du önskade dig men inte fick?
Nej. Jo kanske tid till den där resan med Axel, se punkt 9. Fattar ingenting när folk säger att en graviditet segar sig fram, den går ju HUR JÄVLA FORT SOM HELST. Man hinner knappt blinka. 
  
25. Vad gjorde du på din födelsedag 2014?
Jag var i Bexet och firade med min och Axels familj. Sen hade jag 30-årsfest "lite" i efterskott i mitten av november, med massa vänner i vår lägenhet i Haga.

26. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Nej men typ inte. Eller alltså, det finns det väl alltid, men inget givet. 

27. Vad fick dig att må bra?
Kärlek. Och att det alltid fanns/finns mjölk i kylen. Älskar mjölk. Och sju veckors semester, det fick mig verkligen att må finfint. 

28. Vilken kändis var du mest sugen på?
Har dålig koll på kändisar måste jag säga. Går inte runt och är så särskilt sugen på dem.
 

29. De bästa nya människorna du träffade? 
Jag har nog inte träffat så jättemånga nya i år. Kanske några vänner till Axel som jag inte träffat tidigare? Några nya trevliga ansikten bland kontorskollegorna också... men annars har jag mest hängt med gamla godingar. 

30. Vad har du för nyårslöften inför 2014?
Först ska vi se hur jag lyckades med förra årets. Löftena i kursiv text, resultaten inom parentes:
 • Först, den eviga: göra fotoböckerna av alla mina bilder. (Fail. Är fortfarande på år 2003.)
 • Träna minst tre gånger varje vecka. (Fail. Jag har tränat helt okej bitar av året, men definitivt inte några tre gånger i veckan om man slår ut det på alla månader. Inte ens nära. Cyklade iofs till Köpenhamn i början av graviditeten, det var ju ändå lite hurtigt. Och det har funkat utmärkt att träna som preggo. Men jag kom av mig lite efter en förkylning i november. Axel har dock slagit rekord och loggat mer än 365 träningstimmar totalt, alltså mer än en timme om dagen! Tur att vi glömde bestämma pris/straff för detta gemensamma nyårslöfte, eftersom jag är den uppenbara förloraren :))
 • Ge cyklingen en chans både som träningsform och aktivitet, se hur frälst jag kan bli. (Halvgodkänt? Har inte cyklat alls så mycket som jag tänkt, förutom cykelsemestern, men gillar det verkligen! Och har gått en del på spinning i alla fall..hehe.)
 • Läsa minst en bok i månaden. (Misslyckat. Fast inser nu när jag räknat att jag trots allt fått ihop nio, så det var ju inte mil ifrån i alla fall. Kan ha glömt någon bok också). 
 • Komma en bit med bokprojektet jag och Erik tänkt dra igång. (Nej, det kan man inte säga att vi gjort. Mest pga det kommande barnaalstrandet. Allt får ha sin tid.)
 • Att någon gång sortera alla mina papper och tidningar och grejer på kontoret så att jag får tokbra ordning. En dag av 365 borde jag ju rimligen lyckas avsätta till det. (YES!!! Gick till kontoret på min lediga dag och gjorde detta I FÖRRGÅR! Bättre sent än aldrig.)
 • Och så har jag och A lovat klimatet att vi ska minska vår köttkonsumtion ordentligt. (Ja, den har vi också klarat! Jag äter kött ibland på stan och hemma hos andra, men vi har inte köpt hem vare sig kött eller fisk hem till oss på hela året. Ett liiitet men ändå viktigt steg för miljön, osv). 
Och så årets. Inför 2015 lovar jag mig själv:
 • Att verkligen vara ledig under föräldraledigheten (från jobb alltså, och från tankar på jobb).
 • Att inte ha massa förutbestämda uppfattningar om exakt hur förlossning/amning osv ska bli. Det blir som det blir ju!
 • Att (försöka!) sluta dricka mjölk direkt ur paketen eftersom det annars blir svårt att hälla från dem. 
 • Att sy grejer. Sydde ett iPad-fodral till Axel i julklapp och insåg hur sjukt roligt det är. 
 • Och så lovar jag, igen, att läsa minst tolv böcker. 
 • Och att få gjort någon av de där himla fotoböckerna. 
Ja, det var väl det. Ett fint år, det här 2014. Ser fram emot allt nytt och spännande som kommer under nästa.
De sista timmarna av året ska vi tillbringa hos Björn och Malin på nyårsmiddag. Hoppas ni alla får en fin kväll, och ett fantastiskt nytt år!

3 kommentarer:

Den där om Jenny sa...

Jag håller tummarna för dina fotoböcker! :)

Sophia sa...

Härlig lista som alltid! Håller på att jobba på min :) Ska verkligen bli spännande att se 2015, om du höll dina löften. Har en del liknande fail på min lista som du ;)

Johanna sa...

Jenny: Haha, tack, det verkar behövas!!

Sophia: Ja det är lätt att lova mycket och sen inte ta tag i det..hehe. Tur att det inte är så allvarliga löften.