fredag 8 juni 2012

Om länder och resor

Det här reseformuläret som alla svarar på - kul! I'm in.

Vilka länder har du varit i?

54 stycken (något fler om jag räknar med länder jag bara mellanlandat i, men det känns ju lite ovärt). Här är de, i bokstavsordning:

Argentina, Belgien, Belize, Bolivia, Brasilien, Caymanöarna, Chile, Costa Rica, Danmark, Egypten, Filippinerna, Finland, Frankrike, Grekland, Guatemala, Haiti, (Hongkong), Indonesien, Irland, Island, Italien, Jamaica, Japan, Kambodja, Kina, Kroatien, Liechtenstein, Malaysia, Marocko, Mexiko, Moçambique, Nederländerna, Nicaragua, Norge, Peru, Ryssland, Schweiz, Singapore, Slovakien, Spanien, Storbritannien, Swaziland, Sverige, Sydafrika, Thailand, Tjeckien, Tunisien, Turkiet, Tyskland, Ungern, USA, Venezuela, Västsahara och Österrike.

Favoritland att besöka?
Det där går ju inte att svara på, det beror ju helt på avsikten med resan. Men jag älskar Latinamerika i allmänhet och Nicaragua i synnerhet, så om jag måste välja ett enda säger jag det. Jag var där första gången 2003 då jag och min bästa kompis gjorde vårt gymnasie-projektarbete där, och sedan åkte jag tillbaka 2006. Ett fantastiskt land.

Nicaragua 2006 (eller 2003) (Darío och Leon).

Favoritstäder som turist?
New York. Berlin. Buenos Aires. Kapstaden. Paris. Och många, många, många fler.

Paris 2011.
Favoritstad som bofast?
Göteborg, annars hade jag ju inte bott här. Dels för att det är en go stad, men mest för att min familj och majoriteten av mina vänner bor här. I Göteborg vill jag bo "på riktigt", men det finns massor av städer i världen jag skulle kunna tänka mig att bo i ett år eller två.

Favoritstränder?
Malapascua på Filippinerna, Caye Caulker i Belize, Túlum i Mexiko, Tofo i Mocambique och Porto Katsiki på den grekiska ön Lefkas. Den sistnämnda har små kritvita stenar istället för sand (älskart) och är makalöst vacker med stupande klippor bakom.

Túlum 2006.
Bästa shoppingen?
New York och London! För vintage: Berlin. Sen är ju Asien bra på shopping, även om det ofta är ett sånt myller att man knappt vet var man ska börja. Men i Hongkong, Peking, Bangkok och Tokyo kan man ju med lätthet spendera en och annan yuan/baht/yen.


New York 2010 och Berlin 2009.
Favoritöar?
Malapascua (Filippinerna), Little Corn Island (Nicaragua), Caye Caulker (Belize), Ilha Grande (Brasilien).
För dykning: Sipadan (Borneo, Malaysia).
Caye Caulker 2006 och Malapascua 2007.
Sämsta stället du besökt?
Det är en svår fråga, jag blir sällan besviken när jag reser. Ibland förvånad, om ett ställe inte är som jag trott, men inte besviken. Det finns alltid något intressant att se, göra och uppleva. 

Men en gång minns jag att jag och mina två reskompisar först blev besvikna när vi hoppade av en buss i Iquique (norra Chile) på väg från La Paz till Santiago, och kände att vi kommit till världens ände (bokstavligen, för vägen vi åkt på genom öknen tog tvärt slut och där började havet och vid havet låg denna lilla stad). Dock läste vi snabbt i Lonely Planet att det var Sydamerikas bästa ställe för skärmflyg, och så kom det sig att vi morgonen därpå for upp på ett berg och kastade oss ut. Jag skrattade helahela tiden (50 minuter!), spelade in en liten film till min pappa däruppe och när vi landade sa tysken jag tandem-flugit med att jag var den gladaste kund han någonsin haft. Summa summarum: Ställen som verkar vara en besvikelse bär alltid på något guldkantat om man bara letar lite.

Iquique, Chile, 2006.
Vart vill du åka?
Överallt. Men exempelvis till Colombia (mitt nummer ett just nu), Australien, Nya Zeeland, Portugal, Burma, Indien, mellersta/östra Afrika och Mellanöstern.

Vad har du för resor planerade?
Semesterweekend i London i juli, vilken blev bestämd för cirka två timmar sedan eftersom D visst vunnit en resa dit (!!). Mer om detta i nästa inlägg. Sen har jag en del reportageresor planerade från och med hösten, men inga datum är spikade ännu.

London 2011.
Vart vill du att din drömbröllopsresa ska gå?
Det där är ju svårt alltså. Jag tänker mig att jag skulle vilja kombinera lugn och äventyr på en bröllopsresa. Kanske börja med att bo på något vackert ställe i en vecka och bara läsa böcker och äta übergod mat, för att sedan resa runt och backpacka, bo på hostel och uppleva spännande saker. 
I vilken del av världen känns inte så avgörande, det finns väldigt många platser jag vill se.

10 kommentarer:

Den där Jenny sa...

Jag DÖR av ressug!

Johanna sa...

Me too!

month day year sa...

Åh vilka fina bilder! Håller med, blir också ressugen nu.

Jojjo sa...

Åh så underbart, du har rest så mycket! Och du verkar ha en sån skönt positiv inställning, härligt!

Fifi sa...

Men wow, 54 länder, jag är djupt imponerad!

Johanna sa...

Monthdayyear och Jojjo: Tack!

Fifi: Haha! Ja det är ju många, men sjukt när man inser att det ändå bara är en dryg fjärdedel av världens länder. Finns ju några stycken till så att säga... Och tur är väl det!

inte skyldig sa...

Colombia! Ja!

Duktiga tjejen sa...

Wow, 54 är en imponerande siffra! Fina bilder oxå.

Johanna sa...

Inte skyldig: Ja! Eller hur! Man vill ju dit, det vill man ju.

Duktiga tjejen: Tack!

emster sa...

shit vad du har rest. milord.

ska nu alltid kolla med dig först innan jag bokar resa.