måndag 8 mars 2010

Du vill förstås spana in tvättstugan?

Idag: internationella kvinnodagen, den hundrade i ordningen.
Här i Schweiz fick kvinnor inte rösträtt förrän 1971 (!) och i kantonen Appenzell Innerrhoden fick kvinnor inte rösta i lokalvalen förrän 1990. Det är 20 år sedan. JAG LEVDE DÅ!

Man kan ju tycka att Schweiz känns som ett hyfsat modernt land men det är väldigt konservativt i fråga om jämställdhet. Jag får ofta uppmaningen av styrelsefolk i Davids klubb att åka hem och "laga god kvällsmat till David" om de förlorat en match. När Daniel hade en skada i sitt lår kom de och frågade Linda vad hon hade gjort för att förbättra den; Du har väl masserat hans lår? HAR du inte? Men du har väl gett honom värktabletter i alla fall?! och sen tittade de med förvåning på henne när hon svarade att Daniel klarar av att ta hand om sitt lår alldeles utmärkt på egen hand.*
Ett annat exempel är när vi tittade på en lägenhet här innan vi flyttade hit, och de som visade den vände sig bort från David och till mig, och sa Ja, DU vill ju såklart ta en titt på tvättstugan också.
Gah, det retar gallfeber på mig. 

Ytterligare ett fenomen som är vanligt här är kvinnoparkeringar. De ligger närmast matbutikerna så att kvinnor inte ska behöva gå så långt när de handlar, för man utgår ifrån att det oftast är kvinnor som handlar när männen är på jobbet. (Familjer här drabbas av höga konstiga avgifter när båda föräldrarna jobbar). 
Nu har vi fått höra att kvinnoparkeringarna också finns för att ensamma kvinnor inte ska behöva gå så långt i mörker, och riskera att bli överfallna. Det låter ju förvisso bra, men känns det inte lite som att göra dem en björntjänst? Nu kan ju eventuella våldtäktsmän bara ställa sig i parkeringshusens "Frauen"-zon och vänta, eftersom de vet att bilarna parkerats (och därmed också troligtvis kommer att hämtas) av just ensamma kvinnor. Smart.


Man kan ju hoppas att det om ytterligare hundra år (eller mindre!) inte behövs någon mer internationell kvinnodag, utan kanske bara en internationell jämställdhets/jämlikhetsdag.


* Det är KLART att man gärna hjälper och pysslar om sin partner på alla vis, men det är ju ömsesidigt förstås och en helt annan sak.

4 kommentarer:

Johanna sa...

Åååh, vad jag håller med dig! Värsta är när till och med endel tjejer man träffar beter sig så. Jag som är rätt aktiv och frispråkig får ofta många konstiga blickar av mina lagkamrater och andra tjejer. Nu har jag till och med börjat provocera folk och göra "ickefeminina" saker bara för att få lite diskussioner! chef frågade t.ex. om det inte är så i Sverige också, att man låter männen tala först och sen säga vad man själv tycker? I helvete heller, blev mitt svar. Jag brukar ha långa diskussioner med Schweiziska män ang deras s.k. "jämställdhet". Mkt bra inlägg! Kram, Johanna A

Johanna sa...

Tack Johanna! Haha, har din chef verkligen sagt så? Helt otroligt. Schweiz har verkligen inte kommit någonstans vad gäller de här frågorna, det stör mig så sjukt mycket... Det har ju på något sätt alla förutsättningar att jobba för ett mer jämställt samhälle, men verkar typ inte ens förstå att de inte har ett sådant.

Hoppas allt är bra med dig i övrigt där borta i Zürich! Kram kram!

Sofia A sa...

Jag håller såklart fullständigt med - men måste erkänna att jag GILLAR kvinnoplatserna! De är alltid lediga, lite extra breda (bra när man har svärfars bil) och kryp-nära ingången...man måste ju få njuta av de få godsakerna som kommer med ojämnställdheten. Dessutom, hade man inte sett fördelarna hade man snabbt blivit tokig av att bo i Schweiz... :)

Johanna sa...

Haha, det låter som en bra inställning. Jag tror aldrig jag har parkerat på nån sådan plats faktiskt, ska prova det och försöka njuta av det ;). Man får hitta sina strategier i vardagen..