lördag 30 januari 2016

Nils tio månader


Tio månader idag – kanske VÄRLDENS roligaste ålder! Du är en sån himla skojig liten person nu och snart är du inte ens ett spädbarn längre utan en liten ettåring. Två månader kvar till födelsedag.

Den här tionde månaden i ditt liv har du fått se snö för första gången. Jättemycket snö, det har varit alldeles vitt i stan. Tjocka drivor. Otroligt vackert. Första dagen snön kom var en lördag, vi gick upp i Änggårdsbergen och vandrade med dig i bärryggsäcken och du blinkade mot de fallande snöflingorna och öppnade munnen för att smaka. Det var en sån där helt perfekt dag, jag älskar helgerna nu för då hinner vi hitta på saker och umgås jättemycket mer än på vardagarna när jag jobbar.

När jag är på jobbet brukar du och Axel ofta Gunnar och Theodor och deras pappor. Ni ses typ varje dag och hänger på barnavdelningarna på Stadsbibblan och Stadsmuseet och Världskulturmuseet och på torsdagar går ni till Valhalla och simmar. I torsdags hade du fått simma under vattnet massa gånger och tyckte det var jättekul. 

Du har börjat med en ny grej som är supermärklig: att föredra din mat kall (blä!). Du trilskades plötsligt med maten i några dagar, men vi upptäckte att du åt mycket bättre när vi inte värmde den och när du fick kall mat började du äta som en häst igen. Knäppis! Du har också börjat mata oss, gärna med macka, avocado eller clementin som är dina absoluta favoriter. Du har blivit jättebra på att äta små bitar själv och tycker nu att det är jätteskoj att stoppa in mat även i våra munnar. Himla generöst. Du ger lite till Elsa också, lutar dig över stolskanten och släpper ner en smörgåsbit eller två eller tre på golvet. Hon är smart nog att alltid vänta precis under din matstol…

Du sover oftast bra på nätterna. Efter kvällsgröt och tandborstning (nu lyckas vi borsta de små gaddarna igen!) läser jag eller Axel saga och sjunger lite ur din nya sångbok. Jag har sjungit ”Lilla videung” eller vad den heter för dig varje kväll i hela ditt liv, så jag misstänker att det är skoj för dig att få lite variation nu, hehe. Roligaste sången är Indialand, den om trollkarlen som dricker upp sig själv. När jag börjar sjunga på den rycker du till och tittar upp, du verkar verkligen gilla den. Ibland kittlar jag dig precis när du ska somna för det är ett sånt fruktansvärt härligt ljud när du skrattar. Jag kan inte låta bli. Förlåt.

Vid halv åtta-snåret på kvällarna somnar du, och brukar sova fram till fem eller så. Då ställer du dig upp i spjälsängen vid vår fotända och vi kommer och hämtar dig. Sen somnar du om mellan oss i vår säng. Du ligger ofta på min arm då och jag sticker näsan i din lilla halsgrop, det är så mysigt och du luktar så gott att det lätt väger upp för det obekväma i att ligga helt stilla och inte kunna vända sig om.
När vi vaknar på morgnarna sätter du dig upp i sängen, kollar att jag är vaken, att pappa är vaken, att Elsa är vaken. Du kryper runt och klappar på alla och pratar. Dadada. Sen säger jag okej nu tänker jag lampan! och då börjar du blinka jättesnabbt som att du blir bländad redan innan jag tänder.

Du älskar fortfarande din snuttefilts-elefant. Herregud vad du älskar den. Så fort du ser den – in i munnen. Från början sög du alltid på snabeln, sen på elefantfötterna, och nu för tiden trycker du in så mycket du kan av tyget i munnen när du ska sova. Eftersom det börjar lukta ”lite” suspekt nu, trots att vi tvättar den ofta, köpte Axel en till likadan häromdagen. Fast en tiger. Du tycker den är helt okej men den är ändå inte alls samma sak. Nä, det ska vara elefanten (som varit med dig ända sedan BB).

Du tycker att det är väldigt skoj att ”spela på din läpp” och du har lärt dig att göra det själv nu. Det och att slå handflatan mot munnen samtidigt som du gör en ton så att det låter roligt. Och så kör du pruttljud. Många roliga ljud nu. Du har även kommit på att det är gött att kissa precis när vi tar av dig blöjan, gärna på badrums- eller vardagsrumsmattan. Du sitter på pottan också ibland. Din favoritlek just nu är att lägga saker i saker (tex boll i burk, och ut igen, och in igen, och ut igen) och ibland när du ser att jag skalar en clementin blir du så glad att du vinkar till den.

Kiddo, jag misstänker att du redan har fattat detta, men alltså: jag tycker väldigt väldigt väldigt mycket om dig!

4 kommentarer:

Karin sa...

Så galet göllig unge ni har producerat! <3

Johanna sa...

Tack, det tycker vi med. :) ☺️

Jenny sa...

Så fantastiskt fin han är Johanna!

Johanna sa...

<3