onsdag 27 januari 2016

Förskoleförvirringen

Okej, vi sitter och läser på om förskolor eftersom det börjar bli dags att sätta upp Nils i kö. Och herregud, det är ju inte precis jättelätt att hitta rätt. Vi kan börja med att det finns 89 stycken förskolor i vårt närområde. Åttionio. "Ganska" många. Men som om det inte vore nog att det är svårt att läsa på om så många olika, så finns det också vansinnigt lite information att tillgå om varje. Har därför några stilla undringar:

1. Varför har inte varje förskola en hemsida som berättar om verksamheten?
2. Varför har inte varje förskola en hemsida som berättar om pedagogiken?
3. Varför har inte varje förskola en hemsida som berättar om personalen?
4. Varför har inte varje förskola en hemsida som berättar om förskolans genustänk, för vi får väl utgå ifrån att det finns ett sånt?
5. Varför har inte varje förskola en välgjord hemsida som berättar om lokalerna, maten, materialen osv, osv?

Fattar ju att det säkert kommer bli superbra till hösten när det är dags för Nils att börja någonstans (eller redan snart när vi hunnit gå på besök på några förskolor, eller hur man nu gör), men just nu känner jag lite såhär: Om vi ska anförtro er vårt barn måste ni ju för sjutton kunna lägga upp en vettig presentation om vilka ni är och varför ni skulle göra det bra? Det är väl ändå en rimlig önskan?

PS. Tips: Några bilder på lokalerna skulle till exempel vara intressanta att se. Bara en tanke.

10 kommentarer:

egoistiska egon sa...

Ja men vilken ångest det där är! Vi gick uteslutande på dessa tre faktorer:
1. Rykte från vänner/andra
2. Läge, dvs smidigt för hämt och lämning
3. Vår känsla vid besök av förskolan (boka besök!!!)

Men ja, lite research kan vara bra. Vi råkade ju först välja scientologernas förskola :D

Emma sa...

Välj de fem närmaste och gå på besök. Tror man får en känsla för vad som är bra!

Fifi sa...

Rekommenderar Ellys förskola om ni är sugna på föräldrakooperativ. Kolla småvänner.se

Karin Edh sa...

Eller så tänker du "jäklar va grymt det är att vi får ha vårt barn på en förskola för typ inga pengar alls och personer som passar mitt barn åt mig när jag gör annat" så kanske det blir lite enklare 😉 Tips: satsa på det som är närmast och att de verkar trevliga och gulliga med barnen, resten är lyxprobelm! 😉 Puss darling

Jennie sa...

Tro mig, jag har försökt pusha på detta med hemsidorna. Försökte själv hacka ihop en sida när jag jobbade på en förskola i Majorna för några år sedan. Det slutade med en blogg. Något annat hade jag som "bara" anställd inte tillåtelse att greja med.

Maja Larsson sa...

Vi promenerade omkring och tittade från utsidan. Redan när Lasse var pytteliten såg vi en förskola som hade så mysig gård, och som var kooperativ vilket vi gärna ville ha. Så vi valde den i 1hand och sökte 5 kommunala också. Fick plats på kooperativet, gick på besök, blev glada, tackade ja. Det blev hur bra som helst, trots att den varken har någon uttalat särskild pedagogik, ekologisk mat (de har tom slutat med veg eftersom kocken var usel på veg...). Jag tänker att svenska förskolor är bra punkt. När det blir fel är det undantag. På kooperativ kan vi påverka. Hade aldrig orkat eller hunnit springa runt och göra studiebesök på 5 olika. Särskilt för små barn tror åtminstone jag att detta med olika pedagogik är lite överskattat. Och eftersom du sagt att ni ev vill flytta bär nils blir större kan ni ju byta när det blir dags för storbarnsavdelning? Lycka till!

Johanna sa...

Egon: Chocken ni måste ha fått när ni insåg att det var en sektförskola!? Haha!

Karin: Haha JAAAA du har verkligen rätt, såklart är det alldeles fantastiskt att förskolorna finns, och jag är övertygad om att de flesta är hur bra som helst. Såklart. Raljerade mest, är inte arg på riktigt ;) Men det HADE varit kul att kunna sitta och kika lite på bilder för att få en känsla ändå, kan jag tycka. Men går ju lika bra att gå runt och glutta in från utsidan, eller gå på besök.

Och som du skrev Maja: vi är inte heller ute efter någon särskild pedagogik, är bara mån om att personalen känns bra och stabil (dvs att inte hela personalstyrkan byts ut flera gånger per termin som det varit på min kompis barns förskola, där det varit ett smärre kaos) och att det är en rimligt mysig miljö liksom.

Tror Nils kommer tycka att det är jätteskoj att vara på förskola när det väl är dags!
(Tack alla för input).

Karin sa...

Å, jag vill verkligen inte låta gnällig eller bitter, men here it goes.
Den lilla lilla lilla tid vi har där vi inte måste ha fullt fokus på 15-25 barn, alltså barnfri planeringstid, den lägger vi på att planera för att göra tiden på förskolan så trygg, rolig och utvecklande som möjligt för era barn. Vilket ibland känns som en uppgift i paritet med: "Trolla med knäna", med tanke på våra förutsättningar och resurser. Att hitta tid till att göra en flashig hemsida kommer väldigt långt ner på prioriteringslistan under rådande omständigheter. Förstår absolut ert dilemma, självklart vill man veta lite innan man anförtror sitt mest värdaste i livet till vilt främmande människor. Men det är nog bara besök och att känna av stämningen, bemötandet osv som gäller. En verksamhet skulle ju kunna ha jättefina lokaler och förmågan att kunna formulera tjusiga ord kring hur man tänker kring genus osv, men sen ändå inte efterleva det, medan en annan verksamhet kan ha lite trötta omgivningar men ha ett engagerat arbetslag med hjärtat på rätta stället ändå. Bara lite tankar från en "insider". Kram!

Johanna sa...

Karin #2:
Å du får ursäkta mitt snabbt skrivna och inte helt genomtänkta inlägg. Alltså jag förstår ju VERKLIGEN att ni förskolepedagoger inte prioriterar att göra en hemsida, det vore ju helt galet. Det var heller inte det jag menade såklart. Jag störde mig bara lite lite på att kommunen lagt upp samma copy-pasteade text till de flesta av förskolorna, det hade varit bättre om de små texterna faktiskt skiljde sig åt eftersom det är jämföra man vill göra.
Men SÅKLART är bästa sättet att boka in ett besök, antingen nu, eller när vi beviljats en förskoleplats.

Summa summarum: jag tror det kommer bli fantastiskt med förskola för Nils till hösten, är så impad av hela verksamheten och dem som jobbar inom den, och önskar den fick mycket mer resurser. Hoppas du tog mitt inlägg med den nypa salt det var tänkt :)

Karin sa...

Absolut! :)