onsdag 25 november 2015

Hemmet, del 1: Vardagsrummet

Jenny, Maria och Annika med flera har ju nyligen skrivit inlägg på temat visa bilder från sitt hem, så nu tänkte jag göra detsamma. Mest för att jag älskar att se hur folk har det hemma och gärna vill att fler hakar på! Och också för att jag tänker att detta kommer vara skoj att gå tillbaka till om 20 år.

I alla fall, börjar med vardagsrummet. Det ser ut såhär, när det är någorlunda plockstädat och inte ligger leksaker överallt vill säga :)


Såhär ser rummet ut om man står med balkongdörren i ryggen (ovan). Då ser man ut till hallen.
De vita bokhyllorna med vinyler är gamla gedigna trähyllor som Axels föräldrar hade för länge sedan. De är skittunga och var tidigare i lackat trä men jag genomförde projekt måla om nån gång förra hösten. Stod i balkongdörren och höll andan medan jag målade eftersom jag var nygravid och rädd att det var farligt för fostret med målarfärgsångor.

Flipklockan i mitten av bilden älskar jag. Tycker den är supersnygg. Axel fick den av mig i födelsedagspresent den första födelsedagen vi firade ihop. Under den i hyllan står en vinlåda med massa konstiga spritsorter från hela världen. När vi nyss hade träffats tyckte Axel att jag reste och var borta ifrån honom så ofta att jag borde kompensera med att köpa med mig "nån rolig lokal dryck" från varje land. Så där finns nu ugandisk waragi, georgisk chacha, thailändsk sang som, belgisk genievre, grekisk ouzo osv osv, de flesta med någon liten tillhörande anekdot.
När jag ser den tänker jag alltid på ett inredningsprogram jag sett på tv med nån britt som sa att det konstigaste med svenskar är att vi behåller det lilla klistermärket på vinglas samt inreder med vin- och spritflaskor. Det var roligt sagt. Och lite sant.

Det braiga med tavellisten med vinyler på väggen är att det går att förändra den hela tiden, antingen efter vad man vill spela mest av för tillfället, eller efter snyggast skivomslag. Just nu kör vi rätt färgglatt. (Den tredje vinylen från vänster är grym, men det vet ni kanske redan. Alt-J är det.) Tyvärr är jag oftast för lat/bekväm för att sätta på vinylskivor, det är synd. Axel är mycket bättre.


Såhär ser väggen mittemot soffan ut. Vi gjorde nyligen om den. Tidigare stod tv:n på en tv-möbel av lastpallar som Axel snickrat ihop och lackat bruna, men även om den var snygg hade vi tröttnat ganska rejält. Så nu ser det ut såhär! Vi har tänkt ha supermånga tavlor på väggen bakom för att tv:n ska smälta in och inte ta så mycket uppmärksamhet, men har inte fått upp allt än.

Lampan till vänster är en mintgrön industrilampa/grislampa som jag fått av min kusin och hennes man, efter att mannens föräldrar sålde sin skånska bondgård. Vi fick sex (!) grislampor av dem och de tar upp ungefär halva vårt källarförråd. Sparar dem i hopp om att i framtiden köpa ett hus där vi kommer ha plats för ett jääätelångt matbord och möjlighet att hänga två eller tre av lamporna i rad över det bordet. Målbild.


Det stora lila printet på väggen är från Hay. Vi hittade både det och den sexkantiga hyllgrejen när vi var i Köpenhamn med Nils i slutet av sommaren. Kanske att printet inte är ett print utan typ omslagspapper (?) för det var orimligt billigt. Oavsett vilket var jag eld och lågor när jag äntligen fick köpa det eftersom jag sett det redan året innan (då var vi i Köpenhamn på cykelsemester och det var gigantiskt osmidigt att frakta med oss ihoprullat papper). 


Jordgloben som står på boktraven är i papper och kommer från Artilleriet. Älskar jordglober och kartor. Och det är ju en jordglob till på bilden ser jag nu, den bruna! Den är i trä och utkarvad för hand, och går att öppna och gömma saker i. Har köpt den i Kampala, Uganda. (Ser framför mig att jag är gammal och mina barnbarn kommer på besök och jag har gömt spännande skattkartor till dem i den. Eller kanske skatten itself? Den passar liksom till sånt.)

De mintgröna ramarna är gamla fönster från Zanzibar, och ljuslyktan i koppar har vi fått av min bror och hans tjej.


Jag har letat över halva internet i en smärre evighet efter sådana här gamla byxgalgar att hänga upp printar med. Så hittade jag dem till slut på IKEA för nio kronor styck. Den fyndkänslan.


Vi har två läshörnor, den ena är vid vår lilla bokhyllevägg. Här kommer ett lifehack-tips: elfahyllor. Hela den här bokhyllan krävde tre skruvar i väggen. Totalt. Så himla bra om man inte vill ha tusen skruvhål, och varför skulle man vilja ha det?
Den andra läshörnan är mellan soffan och de låga bokhyllorna. Där har vi ställt en gammal trälåda jag fått av mormor som hylla för "currently reading"-böcker samt Re:publictidningar. Förstås. Där brukar också veckans Fokus ligga tills båda läst den (HA, who am I kidding: tills ingen av oss eller möjligen den ena hunnit läsa, men nästa nummer har kommit så den därför bytts ut).


I bokhyllan finns mest böcker, men också en fin blommig ko som jag fick av mitt ex J:s mamma en gång för mycket länge sen. Där står också några gamla kameror, ett pennfodral, några stora plåtburkar och mammas fina akvareller som väntar på att komma upp på väggen. Men mest böcker.


Soffan är ganska ny. Blocket-ny vill säga, för vi ville inte köpa en ny-ny soffa hit eftersom vi är lite sugna på att köpa hus om kanske ett år, eller två. Vi tycker hur som helst väldigt mycket om soffan men den kunde gott ha varit lite bredare/större.

Tavlan till vänster är en tolkning av min svärfar, målad till hans 60-årsfest av en konstnär som familjen känner. Den är kul tycker jag! Tavlan till höger har föranlett mitt och Axels största inredningsdebacle. Vi är överens om det mesta inredningswise, oftast, men i det här fallet tycker vi väldigt olika.
Jag tycker: 1. Varför har vi en tavla på Jesus? Har ingen relation till honom. 2. Vi kan väl inte ha en tavla på Jesus? Vi är ju inte alls religiösa. 3. Varför just Jesus!??! Jag förstår inte!??
Axel tycker: 1. Den har snygga färger, typ vitt, guld och nån neon. (Här håller jag helt med). 2. Den är gjord av en konstnär som är vän till hans familj, den också. (Här har jag inte direkt något motargument.) 3. Han betalade så mycket för att rama in den hos en riktig inramare att det därför är orimligt att inte ha den på väggen. (Well. Om detta tvistar de lärde, men än så länge hänger den uppenbarligen kvar).


Ganska nyss, när vi ändå var i omgörartagen, köpte jag ett nytt soffbord på Blocket som var super-osmidigt att hämta. Ett jättestort vitt kvadratiskt, för att vi skulle få plats med allt. Sen kom vi på det uppenbara: att om det finns massor av plats att ställa saker på, så - surprise - gör man det. Och då blir det ju jättefullt, och jättefult. Så vi sålde bordet igen och i väntan på att rätt soffbord ska uppenbara sig har vi nu ställt dit en gammal kista, som innehåller alla mina presentpappersrullar (vilket är ganska många pga älskar presentpapper).

Ja, det var väl det. Nu: er tur! Hur ser era vardagsrum ut?

8 kommentarer:

Fifi sa...

Men gud, vad snyggt ni har det!

Johanna sa...

Tack!! Som sagt, det är något mer städat på bilderna än any given moment, om man säger så. Men tack!

Emma Esteban sa...

Så fint ni har det! Blev sugen på att göra ett inlägg också..

Johanna sa...

Ja, gör det!! Och tack :)

inte skyldig sa...

Superfint!

Den där Andreas sa...

Fint och inspirerande! Tog genast till mig av lösningen med byxgalge för att hänga upp print. Mycket smart! Dock så får jag det inte att hänga rakt, framförallt eftersom att galgen i sig själv inte hänger rakt, även utan print alltså. Hur gjorde du?

Cinderalley sa...

Fint! Jag tror vi har samma soffa dessutom? Så här ser vårt vardagsrum ut :)

http://www.cinderalley.com/2015/08/hemma-hos-oss-vardagsrummet/

Johanna sa...

Tack hörrni!

Andreas: Å, skoj att du tog efter byxgalgen! Och just det ja, min hängde också snett först. Gjorde en liten fusklösning och satte en liten, liten tejpbit mellan galgen och väggen, på ovansidan så att det inte syns. Funkar säkert lika bra med typ en pyttebit häftmassa annars...

Cinderalley: Ja, det har vi ju! Tycker den är snygg och skön. Finns ju lite fler likheter mellan våra vardagsrum också, med låga bok/skivhyllor till exempel :) Vad fint ni har det!