måndag 1 oktober 2012

Receptomania

På begäran av Jenny kommer här recepten på smarrigheterna från gårdagens middag:

Förrätten: Ugnsgratinerade trattkantarellknyten med Pecorino

Den här rätten hittade jag på själv utefter saker jag råkade ha hemma. Den är lätt att göra:
Stek trattkantareller med smör, salt och peppar. (Jag hade förvällda trattisar i frysen, har man torkade antar jag att man får blanda i lite vatten med så att de fluffar till sig igen (?)).
Blanda svampen med philadelphiaost med chilismak, och klicka i lite fet creme fraiche också. Det ska vara mycket svamp och lite smet. Salta och peppra och tillsätt nån mer krydda om du vill.
Kavla sedan ut smördeg och skär i trianglar. Riv någon god stark ost, till exempel parmesan. Jag tog en asgod vällagrad Pecorino Canestrato som jag köpte i Italien förra veckan (hej hej idyllen). Lägg sedan en klick svampröra och en liten nypa riven ost på varje smördegsbit och vik ihop till små knyten (eller använd en sån där fantastisk pirogklämma om du har). Pensla med ägg, toppa med mer av den rivna osten och grädda i ugn i typ 5-10 minuter, tills knytena fluffat till sig och blivit gyllenbruna på toppen. Perfekt som förrätt eller tilltugg eller till plockmatsbuffén.

Efterrätten: Blåbärscheesecake med mintchokladbotten

Det här receptet googlade jag fram – det var första men definitivt inte sista gången jag gjorde cheesecake. Det enda jag lagt till på egen hand är mintchokladen, men det var också den som blev pricken över i! Mycket, mycket gott I tell you. Såhär gör man:
  • 10 digestivekex
  • 50 g smör
  • mintchoklad av önskad mängd, förslagsvis stor
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 400 g philadelphiaost
  • 2 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 225 g blåbär (ca 3 dl) + eventuellt blåbär till dekoration
Krossa digestivekexen, smält smöret och blanda ihop. Tillsätt hackad After eight eller annan mintchoklad. Tryck ut smeten i botten av en form med löstagbar kant.
Blanda ihop blåbären med sockret, färskosten och vaniljsockret. Tillsätt äggulor och häll äggvitorna i en bunke för sig. Vispa dem sedan tills man kan vända på bunken utan att skummet rinner ut.
Ta fram ytterligare en bunke och vispa grädden i den. Rör sedan ner grädden i blåbärssmeten, och sedan även äggvitorna. Försiktigt så att inte fluffet i smeten försvinner!
Häll till sist hela smeten i formen, som kommer att bli nästan full. Låt stå i frysen över natten. Ta fram cheesecaken ca 45 minuter före servering och släng då på ett gäng blåbär på toppen. Åsså njut.

(Huvudrätts-fisksoppan var också helt jävla smashing, men den har jag inte recept på. Ska be bror skicka det. Dessvärre blir detta inlägg bildlöst eftersom jag inte fotade, men kan intyga att maten blir snygg. Cheesecaken blir ju tex ljuslila - fancy!)

5 kommentarer:

Jojjo sa...

Men hur gott lät inte det där? Och den där osten måste jag alltså försöka leta reda på när jag är i Italien nästa vecka... Tack för tips!

Johanna sa...

Ja det måste du, mycket god! Finns tusen olika Pecorino men de vällagrade är godast (mest smak). Den här hette Pecorino Canestrato.

Sara sa...

Men di dära trattisknytena? Dör lite på hur gott det låter.

emma sofie w sa...

Gud vad hungrig och sugen på kantareller jag blev nu.

Brukar göra knytten med varierad fyllning, så himla enkel middag och bra lunchlådemat också!

Jenny sa...

HURRA! NOMNOMNOM!! SKA GENAST GÖRA!!!