tisdag 27 december 2011

Om julen 2011

Julen kom och gick så fort i år, jag hann nästan inte med. Men fin var den. På självaste julafton jäktade vi runt litegrann för att hinna med alla, först åkte vi till Jönköping och firade med Davids familj på förmiddagen, och sen tillbaka till Göteborg för att vara med min familj på kvällen.
I Jönköping bjöd Staffan och Karin på dagens första julbord, och så hälsade vi på Davids farfar Rune. Jag älskar Rune. Han är fantastiskt rolig. Snart 90 bast men helt med på noterna. Den här gången snackade vi om Syrien och Kajsa Bergqvist, och om att det är roligt att det finns en förening som vill sprätta bort Skåne från Sverige. Sen sa Rune att jag var vacker och att jag såg ut som en trollflicka. Hade släppt ut håret just då och blev mycket hedrad över omnämnandet, jag ville ju för sjutton vara Ronja när jag var liten. Bo i skogen och så.

Och jag såg till att fota Rune ordentligt, för man vet aldrig när det är för sent. Man måste passa på. Jag önskar ofta att jag hade hunnit fota mina egna gamlingar mer innan de försvann.


Jag är ett stort fan av julen, och av att fira den likadant varje år. Hos mamma och pappa, med svinmycket mat och julgodis, spel, julklappsutdelning och det nya tillskottet julklappsleken. Hetsen när det bara är en minut kvar och man vill slå den där sexan innan det är för sent.

Årets förändringar var att jag för första gången missade Kalle Anka (då satt vi i bilen) och att pappa för första gången inte var tomte hos grannarna. Vi brukar annars vinka av honom när han knallar ut med sina röda byxor, sin vita stora Nordpolen-päls, skägget, luvan och träskorna. Men paketen blev utdelade även utan denna mundering, och alla tycktes bli himla nöjda och glada. Jag blev det verkligen! Fick bara bra grejer av alla. Av David fick jag en mikrofon till min systemkamera så att man kan använda den som videokamera och få bra ljud, briljant. (Han fick sin favvoparfym och en guidebok över Canada av mig, eftersom han ju ska dit några gånger nästa år).På juldagen åkte vi som alltid till släkten i Hylte, men det blev inget släktkalas ute i skogen hos mammas kusin som det brukar. Istället fick vi lite mer tid att umgås med den allra närmaste släkten, som nu för tiden består av 24 personer och en bebis i magen. Mycket folk! Men fantastiskt kul att se alla på en gång. Önskar det fanns tid att hänga en hel vecka.


Och så avslutet, juldagskvällen i sommarstugan i Bexet. I år bjöds det på en något mindre vintrig omgivning än förra årets knarrande snö och iskristaller på fönsterrutorna. Mer blöt mossa, lite lera och våta löv. Och så dimma, hård vind och snett regn. Men det gjorde inte så mycket eftersom vi ändå bara satt inne och spelade spel. Lite härligt när det stormar ute. Vi skrattade åt att min morbror skrivit "pytt" med en pil mot blåmesens ädlare delar på omslaget till Fågelspelet som legat i byrån i Bexet sedan urminnes tider, och Anders vann som vanligt stort i både Monopol och Casino. Allt var sig likt.


Hoppas ni hade en skön jul och att ni inte blåste bort i stormen!

14 kommentarer:

egoistiska egon sa...

Låter som en gaaalet bra julhelg! Förstår att du älskar julen om det är så där. Och du, första svartvita fotot på farfar - jösses så fint!

Johanna sa...

Åh, tack!

jos sa...

Åh vad många fina bilder, och vad mysigt ni verkar ha haft det - underbart! (Psst. Jag ville också vara Ronja när jag var liten, framförallt ville jag av nån anledning äta sånt där bröd som dom åt. Oklart varför.)

Johanna sa...

Joo, det förstår jag verkligen. De där brödkakorna som Ronja åt med båda händerna liksom. Såg ju supergott ut. Jag ville också äta sånt bröd..haha.

Fifi sa...

Oj, vad effektiva ni var, inte dåligt att hinna fira med så många!

Att se ut som en trollunge är ju en riktigt fin komplimang, särskilt när den kommer från en klok gammal man!

Miss Baglady sa...

ja vilken julhelg. så mycket bra energi och tradition. härligt att ni hann med så mycket.

Christel sa...

Trollflicka, ja det är en väldigt fin komplimang.
Låter som att du har haft en väldigt fin helg. :)

Lisa sa...

Åh, en trollflicka, vem vill inte vara en sån liksom?
Ni verkar verkligen ha haft en supermysig jul, vi är också sådär traditionsfasta i vår familj och jag älskar det!
Ps. Hon lilltjejen från bilderna från Hylte, är hon inte väldigt lik Elisabeth i Madicken? (Eller så är det bara jag som tvingats kolla på alldeles för mycket Astrid på senaste.)

Lisa sa...

Och just det, jag ångrar ihjäl mig att jag inte fotade "mina" äldre mer, så gört bara medan tid är. Älskar att prata med äldre människor, det är så himla lärorikt och jag önskar att jag lagt mer på minnet av alla morfars historier.

Alexandra sa...

Härligt juliga bilder :)

Johanna sa...

Lisa: Men jo, det är hon nog! Lik Lisabet alltså. Har inte tänkt på det förut men jag håller med nu när jag tittar efter det.

Och ja, gamlingarna alltså. Älskar gamlingar. Jag kan bli rörd bara av att se en pensionär vid ett övergångsställe, och får nagla min handflata varje gång vi träffar Rune för att inte börja lipa i ren blödighet. Man önskar ju att de fick finnas för alltid.

Colombialiv sa...

Åh! Vilken jul! Vilka fina bilder! Måste köpa en vettig kamera. Å det snaraste.

anydaynow sa...

Åh, låter helt underbart! Det är precis sånt här jag saknar med svensk jul.

Håller för övrigt helt med om det här med gamlingarna. Blir varm i magen men får lite ont i hjärtat på samma gång när jag träffar dem. Var jättetight med min nittioåriga mormor & önskar att jag investerat i en bättre systemkamera innan hon dog i somras.

karin sa...

låter som du haft en trevlig jul :) tycker också att den gick för fort bara, har inte alls hängt med...gott nytt år på er!