söndag 3 juli 2011

Om cykelbanor i bilvägar.

Det här med att vissa cykelbanor är placerade mitt i bilvägen, till exempel mellan två filer. Vad är upp med det? Som bilist ogillar jag starkt att ha massa opålitliga cyklister i faggorna, och som cyklist känner jag att jag riskerar livshanken om jag ska cykla omkring där bland bilarna mitt i korsningarna. Vem tycker att detta är en smart lösning? Nej, heja vanliga cykelbanor!

Detta har fått mig att fundera lite på hur man "ska" uppträda som cyklist, och jag inser att jag som nybliven cykelägare har en del att lära. Därför, ni som vet, snälla hjälp.

1. Om man är livrädd för att dö cykeldöden, får man cykla på trottoaren då, istället för på den livsfarliga cykelbanan mitt i bilvägen?
2. Om det inte finns någon cykelbana, får man cykla på trottoaren ?
3. Finns det överhuvudtaget nånstans man inte får cykla?
4. Ibland ser jag folk som leder cykeln över övergångsstället. Jag har förstått det som att det är straffbart att cykla mot rött (eller? det är ju inte straffbart att mot rött), och jag antar att det är anledningen till att folk hoppar av och leder cykeln (?). 
5. För mot grönt får man väl i alla fall cykla på övergångsställena?
6. Och på övergångsställen utan trafikljus måste man väl få cykla, eller?
7. Sen det här med lampor och reflexer. Kan man få böter om man saknar något sådant och det är mörkt ute?

Ja, det var väl ungefär det jag behöver veta i cykelvettsväg för att inte göra bort mig eller få böter.

7 kommentarer:

Fifi sa...

1 och 2. Jag cyklar ibland på trottoarer om jag är rädd för att dö annars och tycker absolut att man får det. Dock får man räkna med att bli utskälld av arga pensionärer som är av en annan åsikt.

3. Får och får…

4. Ja, du kan få böter om du cyklar mot rött

5. Ja

6. Ja, bilar har dock inte väjningsplikt gentemot dig om det inte är markerat att det är ett övergångsställe för både gående och cyklande

7. Ja, du kan få böter för varje obligatorisk grej som saknas.

/En som har cyklat i GBG i många år och överlevt

Johanna sa...

Å, tack snälla. Ang pensionärerna: har märkt det! Haha.

Och ang punkt sju: vad är det man måste ha då? Lampa? What else?

Besserwisser-Emma sa...

Hehe... tror tyvärr mer att det är så här:
1. Nej. Du får inte cykla på trottoarer som inte har cykelbana.
2. Nej. Du ska cykla på vägen (och då räknas du som bilist och ska alltså stanna vid bilarnas trafikljus osv).
3. Ja. Ganska många ställen. Mot enkelriktade gator, till exempel. Du räknas som bil.
4. Nej, anledningen är att du inte får cykla på gångvägar. Som övergångsställen. För då har du kommit från en trottoar. och där får du inte cykla.
6. Tror inte det, du ska nog vara bil om det inte finns markerade cykelöverfarter.
7. Lampa bak och fram tror jag räcker.

Jag vet sjukt mycket om det hrä eftersom en kompis blev bötfälld för att ha cyklat mot enkelriktat när vi var tonåringar och Örebropolisen hade nån särskilld cykelvettsvecka. 700 spänn. Som hittat.

Johanna sa...

Men doh!

Kommer aldrig våga mig ut i stan igen..haha! Min mamma fick också böter när hon hade cyklat över ett övergångsställe trots att man såg typ 500 meter åt båda hållen och ingen annan människa/fordon var i sikte. Hon är så laglydig att jag inte ens kan tänka mig att det var rätt, tror grejen var att hon "inte ledde cykeln". Jag hade freakat!

Tycker för övrigt att det är bisarrt om man inte får cykla på trottoaren om man tex druckit alkohol. För det är ju inte olagligt (iaf inte straffbart) att cykla onykter. Man borde snarare belönas om man inser att det är bättre att man cyklar på trottoaren lite försiktigt än att man cyklar bland bilarna, om man är alkopåverkad. ELLER HUR!?

Eller tänk om man skulle ha små barn med sig? Troligt att man skulle åta nioåringen cykla mitt i trafiken liksom. Hörde på radion senast igår att man inte ska låta barn cykla nära bilar förrän efter 12 års ålder...

Björn sa...

Du måste, konstigt nog, också ha en ringklocka. True story.

Johanna sa...

Haha, vad sjukt. Men jag har ringklocka så jag klarar mig på den punkten.

Fifi sa...

Du måste ha både lampa och reflex fram och bak. Och ringklocka.

De bilderna har jag tagit med en app somer heter Pictureshow, det är min favorit! Den är enkel att använda och har snygga filter. Jag använder även Instagram en del, samt Camera+.