torsdag 21 juli 2011

Jonas

Läste just på Heja Abbe att Gunnar sitter på Scandinavian Photo i Mölndal (en liten pluttbit från där jag bor!) och väntar på att ett heldagsseminarium med Jonas Peterson ska börja. 

Just nu håller jag på att avlida av ångest över att jag inte är där. Visste inte att han skulle komma till Göteborg för att föreläsa i sommar. Om ni inte känner till Jonas så gå genast in och titta på hans bilder! Jonas var från början anledningen till att jag började läsa bloggar, han var göteborgaren som flyttade till Australien och jobbade med reklam och hade ett spännande liv som han bloggade väldigt underhållande om under sitt alias silverfisken.

Plötsligt fick han nog av den branschen - trots att han var väldigt framgångsrik inom den - slutade och sadlade om till bröllopsfotograf. Han blev snabbt en av världens mest omtalade sådana - han tjänar mångmiljonbelopp på sitt yrke och får flyga jorden runt och plåta lyckliga människor. Hans bilder är fantastiska. 

Att jag missat chansen att få råd om foto av denna gigant får mig att vilja slå huvudet mycket hårt i betongväggen framför mig.Upprepade gånger. 

Den här bilden har jag lånat från Jonas hemsida jonaspeterson.com. 

Tänk tanken att Jonas skulle fota ens bröllop. Bara tanken är en dröm. Han tar de där bilderna som man bara har i huvudet, de där bilderna som så få fotografer lyckas göra verklighet av. Han fotar de små ögonblicken som bara pågår i en millisekund, det lilla glittret av förväntan i någons öga, ett roligt danssteg som någon gör bara en gång. Han fotograferar en hel känsla, och det är just det som är så himla, himla svårt.

Jag älskar den typen av fotografering. Den där varenda detalj har tänkts på. Men, vad är väl en bal på slottet...

5 kommentarer:

Fifi sa...

Nej, vad synd att du missade det, så typiskt!

Vilket underbart bröllposfoto, ser nästan ut som leksaksfigurer!

Åh, vad kul det måste vara att gå loss med en diabildscanner! En sådan borde vi köpa till min mormor och gå igenom alla gamla bilder.

Johanna sa...

Jo, det var synd. Men jag tror att det kostade 4000 ändå att gå på föreläsningen, på ett sätt känns det skönt att jag inte behövde ta ställning till det. Säkert värt pengarna, men 4 papp är ändå mycket!

Ja, det är sjukt kul att få in gamla bilder digitalt, inte minst för att vara säker på att de finns kvar för alltid. Och så kan alla familjemedlemmar få bilderna liksom.

Tror inte ens att det var särskilt dyrt med en diabildsscanner, mycket bra köp med andra ord.

Colombialiv sa...

Ja, visst har han helt fantastiska bilder! Jag tjuvkikade en del pa dem inför vart bröllop.

Förresten drömde jag om dig inatt. Jag drömde att du lämnade en arg kommentar och typ sa upp internetvänskapen för att du alltid kommenterar i min blogg och jag nästan aldrig i din. Jag fick lite angest och HEMSKT daligt samvete! Jag vill bara säga att jag brukar kommentera oftare, men det har varit mycket nu, med bröllopsplanering och fullt hus med bröllopsgäster fran Sverige och sa nu sverigeresa... sa pa sistonde har jag mest läst bloggarna jag följer i readern, utan att kommentera särskilt mycket, pga tidsbrist alltsa. Men jag läser vartenda inlägg!

Ok, ville bara säga det, sa du inte säger upp internetvänskapen med mig i verkligheten, hehe. Gillar ju din blogg en massa sa det vore sa himla trakigt!

Johanna sa...

HAHA! Jag är inte det minsta nära att säga upp internetvänskapen med dig, vad sjukt roligt att du drömde det. *fnissar högljutt på jobbet*

Alltså, för det första måste man verkligen inte kommentera jämt (även om det är jättekul när folk gör det) och för det andra så är bröllopsbestyr etc hyfsat godtagbara skäl ;)

Roligt förresten det här med internetvänskap, jag säger ibland "Vet du vad Colombia-Annika skrev?" till David och då frågar han alltid "din internetkompis eller?" med ett lite roat ansiktsuttryck. Och jag svarar "Men JA, min internetkompis!" Aldrig träffats på riktigt än, men ja - vänner. Så det så.

Kram på dig!

Fifi sa...

Oj, 4000 var kanske lite väl saftigt!

Jag vet att min mormor lämnade in några av deras gamla filmer från 50-60-talen så att hon fick dem på dvd för några år sedan, måste försöka få tag på dem!

Ang. hormoner så går det bra att skylla på menshormoner också!