torsdag 6 december 2018

Todo sobre 'el padre'

Ibland brukar jag ha svårt för när serier eller filmer är baserade på en sann historia utan att vara dokumentära. Jag blir – det är väl journalisten i mig - besatt av att veta exakt vad som är sant och vad som inte är det. Googlar i dessa fall hela tiden alla detaljer för att hålla koll på fakta vs dikt.

Just nu håller vi på att plöja Narcos, serien baserad på Pablo Escobars liv. Inte först på bollen direkt men nu har jag i alla fall blivit besatt av storyn om honom. Vill läsa mer mer mer, och Escobars son (som skrivit en bok om sin pappa) är tydligen arkitekt numera och bor i Palermo, de lite flådiga kvarteren i Buenos Aires där jag en gång fick mitt livs bästa klippning av en frisör i rosa skjorta som hoppade med saxen mellan min och mina två vänners stolar, samtidigt som han på ett lite misstänkt bekräftelsesökande sätt skröt om sin tid på glammiga salonger i New York. Men klipp klipp och håret föll som en dröm minns jag, så något gjorde han ju rätt! (Eller så var jag bara i ett extremt behov av en klippning efter några månader på resa i Central- och Sydamerika.)

Nu tappade jag eventuellt tråden här. Det jag skulle skriva om var den nyfunna besattheten av Escobar och Colombia. Har någon läst Pablo Escobar: Mi padre? Den borde ju finnas på engelska också, måste kolla upp detta. Och för att stilla det nya Colombiaintresset borde jag också beta av Ingrid Betancourts biografi om hennes tid som Farc-gisslan, som legat oläst på min hylla mer än lovligt länge. Eller "nya Colombiaintresset" förresten, nygamla snarare. Skrev till exempel en uppsats om inbördeskriget när jag pluggade fred- och konfliktvetenskap för några år sedan. Och ville så förtvivlat gärna hinna åka på reportageresa till Colombia och hälsa på Annika, Oscar och Gael i Bogotá medan de ännu bodde där.

Väldigt synd att jag var för långsam.

Här är förresten en bild som är tagen samma dag som den där klippningen i Palermo. Frippan andas kanske lite 2006 men minns hur jag kände att jag hade livets hårdag. Haha!


6 kommentarer:

Jenny sa...

Älskar när du bloggar!

Johanna sa...

<3
Plötsligt händer det!
Så lätt att bloggande går i perioder tycker jag.

Karin Fornander sa...

Hahaha. Alltså aka min absolut sämsta klippning någonsin!!!!

Johanna sa...

Haha just det ja! Okej jag kanske överdrev LITE med ”mitt livs bästa klippning” men jag minns att jag var himla nöjd iaf. Gud vilket roligt minne. Minns hur sur du var efter 😂❤️

Annika Colombialiv sa...

Gud vilken argentinsk frisyr! Sådär ser typ alla hippa Buenos Aires-tjejer ut i håret :) Du passade väldigt bra i den!

Det hade varit så himla fint om du hälsat på, men åker du nu så hojta så tipsar jag! Apropå Pablo Escobar, har du läst Magnus Lintons bok Cocaina? Annars rekommenderar jag den starkt! Hela boken är jättebra men det finns ett superintressant kapitel om Pablo Escobar i den. Tipselitips!

Johanna sa...

Haha, ja antingen argentisk, eller bara 2006. Lite oklart :) Men tack!

Och tack för tipset! Jag tänkte svara att "ja den har jag ju här någonstans, ska leta upp den och läsa igen!" men inser nu att jag nog inte alls har den faktiskt. Har dock Erik de la Regueras och Lasse Wierups "Kokain", men trodde verkligen att jag hade båda.

Hur som helst sa jag till Axel igår att "Annika tipsade om Lintons Cocaina och jag har ju den här nånstans" och då sa han "fan, hade tänkt köpa den till dig i julklapp". SEN kom jag alltså på att jag inte alls har den..hahaha. Hoppas han köper den ändå för vill gärna läsa ;)