tisdag 9 juni 2015

4 x ost

Jag fortsätter med att blogga lite favoritrecept eftersom jag insett att det är ett bra sätt att själv hitta tillbaka till dem (äntligen fattat storheten i att sätta etiketter på inläggen). Mycket effektivare än att ha sparade länkar och print screens liggandes överallt!

Sist körde vi tema citrus, nu blir det tema ost. Om möjligt ett ännu bättre tema. Jag älskar ost. I princip all ost, men till exempel dessa fyra. Here goes: fetaostbollar, getostcanneloni samt halloumiburgare (som faktiskt håller ihop!) med parmesankräm.


Fetaostbollar

Rör ihop följande:
1 ägg
150-200 gram smulad fetaost
2 dl riven ost
1 dl ströbröd
2 dl mandelmjöl
1 dl riven gul lök
1 dl hackade örter (jättegott med basilika i till exempel)

Gojsa ihop allt med händerna, det är lättast. Hetta upp olja i en stekpanna, forma sedan köttbulle-stora bollar och stek dem på låg till medelhög värme. De blir sinnessjukt goda och gör alltid succé. Kan serveras som de är på ett plockbord, eller tillsammans med pasta och Axels dragon-tomatsås, som man gör såhär:

Hetta upp rätt mycket god olivolja i en kastrull, pressa i vitlök i önskad mängd. Innan vitlöken bränns, häll över krossade tomater (eller ännu hellre egenhackade småtomater). Tillsätt ganska mycket crème fraiche. Och så det viktiga: krydda med dragon! (Och salt och peppar såklart). Låt gärna puttra en bra stund, såsen blir godare och godare. Klart!

(Ett annat gott tillbehör till den här rätten, och till alla andra rätter, är aubergineskivor stekta tills de mjuknat i massor av smör, vitlök och salt.)


Getostcanneloni

Hacka en gul lök och två vitlöksklyftor. Hetta upp olja i en kastrull och fräs löken försiktigt. Spara hälften av lökfräset i en bunke. I kastrullen tillsätter du sedan krossade tomater (en förpackning/burk), två matskedar tomatpuré, en halv tesked sambal oelek, en tesked honung, en dl vatten samt salt och peppar. Låt såsen stå och puttra på svag värme.

Blanda 300 gram tinad spenat, 200 gram chèvre, 2 dl matyoghurt och 100 gram hackade soltorkade tomater tillsammans med den frästa löken i bunken. Krydda med salt och peppar.
Lägg ut färska lasagneplattor (500 gram) på en skärbräda och fördela fyllningen längs ena kanten. Rulla ihop. Lägg rullarna i en ugnsfast form med skarven nedåt.

Hacka en halv kruka basilika och tillsätt i såsen i kastrullen. Häll tomatsåsen över cannelonisarna och strö sedan över riven ost. Grädda i ugnen på 200 grader 20-25 minuter.


Halloumiburgare

Riv 200 gram halloumi och en stor morot grovt, lägg i en bunke. Blanda ner en pressad vitlöksklyfta (eller två), en näve hackad gräslök och tre ägg. Tillsätt två matskedar potatismjöl, två matskedar ströbröd samt svartpeppar och chiliflakes. Salta lite också men tänk på att halloumin redan är rätt salt.
Forma klegget i handen till en burgare och vänd ner den i en stekpanna med olja i. Efter några minuter kan du vända den och då håller den ihop fint! Är helt förundrad.

Servera med gott hamburgerbröd, avocado och parmesancréme. Den sistnämnda gör du genom att blanda en dl crème fraiche med 50 gram parmesanost, citron och flingsalt.


Bilder får jag väl lägga till nästa gång jag lagat rätterna, för det här såg ju faktiskt himla färglöst ut. 

4 kommentarer:

Colombialiv sa...

Som jag har sagt på annat håll: Jag älskar dig. Varje gång du skriver om ost tänker jag att du är min själsfrände.

Johanna sa...

Haha ja men ost är ju så sjuhuukt gott.

Cinderalley sa...

Jag brukar aldrig bli sugen på att laga mat från recept utan bilder, men alla dessa lät sjukt goda! Samt: ost är anledningen till att jag slutade vara vegan efter 3 år av att inte ha ätit någon ost alls :(

Johanna sa...

Cinderalley: Förstår dig. Ost är boven alltså, det som inte går att stå emot.