lördag 23 maj 2015

If life give you lemons, thats awesome

Den senaste tiden har vi hittat flera asagoda recept som alla bygger på citron eller lime. Jag ger er: Axels pasta caprese, en svingod sås till fruktsallad och avocadopastan som innehåller en kombo av allt gott som finns i hela världen.

Avocadopasta med sojabönröra:

Skala och pressa vitlök, finhacka chili och färsk basilika. (Mängd efter smak, men typ två klyftor vitlök, en chilifrukt och en halv kruka basilika). Riv parmesanost (rätt mkt! kan inte bli för mycket) och sen ner med alltihop i en bunke. Häll över saften från en halv citron, minst en halv deciliter olivolja och krydda lite med salt och peppar. Skär två-tre avocados i bitar och blanda ner i bunken.

Därefter kokar du pasta, medan du gör sojabönröran:
Koka sojabönor* i lite salt i nån minut. Skär och filéa några tomater, hacka rödlök fint. Blanda ihop detta med lite olivolja, vitvinsvinäger och salt. Servera sedan avocadopastan och toppa med bönröran. SJUKT GOTT!

Svingod sås till fruktsallad:

Häll upp en dryg deciliter ljus sirap, rör ner zest och saft från en eller två lime. Tillsätt hackad chili. Klart! Detta är knäppt gott att ha på fruktsallad (eller bär, eller glass).

För extra piff till fruktsalladen är det förresten gott att också blanda crème fraiche med florsocker och klicka på. Lime-såsen ovan och crème fraichen är jättegoda tillsammans.

Också gott med mynta i!
Pasta caprese:

En ny favvorätt hos oss. Börja med att finhacka schalottenlök (typ en medelstor per person) och pressa vitlök. Häll över olivolja. Pressa sedan i saft och zest från en citron.
Skär och filéa tomater, tex pärl- eller plommontomater. Du tar alltså bort kladdet i mitten och behåller bara det goda tomatköttet. Detta är av stor vikt: välj GODA tomater. Helst ekologiska på kvist. Häll sedan ner tomaterna i lökblandningen. Riv en mozzarella i bitar (även här: välj en god, ej den bliligaste för när det gäller mozzarella är det verkligen skillnad!), blanda i den och någon god pasta, rör om. Salta och peppra. Klart!

* Är väldigt glad över att ha hittat sojabönor. Har liksom alltid avskytt bönor pga jättemjöliga och inte goda (och lukten som slemmet de ligger i har..?! Odräglig). Men sojabönor! Ljusgröna och krispiga och nyttiga och noll mjöliga. Mycket bra upptäckt!

2 kommentarer:

S sa...

Testade recept numero uno, avokadopasta och kan bara tacka och hålla med! SJUKT GOTT! :-)

Johanna sa...

Å kul! Ja det är en magisk rätt.