torsdag 2 april 2015

Namnet


Just det, lillen har såklart ett namn också: Nils!

Nils Erik Olle Lagerfors. Vi pratade egentligen bara om namn en enda gång under graviditeten, ganska tidigt. Då kom vi fram till två namn som vi båda gillar jättemycket: Nils och Moa. Sen har det varit "Nils eller Moa" hela tiden.

Alla tre namn är släktnamn på ett eller annat sätt. Nils heter först och främst Nils efter min bror Anders, och också efter morfar (de heter/hette båda Nils i mellannamn). Han heter det också efter min mormors bror Nils, som dog när han bara var fjorton år, prick (på dagen!) femtio år innan jag föddes. När mamma ringde mormor med nyheten om mig stod hon på kyrkogården och satte blommor på sin brors grav. Hon tyckte så mycket om honom och pratade ofta om honom och det känns fint att det nu finns en ny liten Nils. Jag tror att mormor hade blivit glad över det.

Erik kommer från Axels sida. Han själv och hans pappa heter det i mellannamn, och hans storebror heter Erik i förnamn. Jag har dessutom alltid gillat namnet. Känner flera bra Erik:ar.

Olle kommer från Axels morfar, som tyvärr gick bort bara några veckor innan Nils föddes. Sista gången vi träffade honom var ganska nyligen då vi firade hans 90-årsdag. Det var i samband med att han gick bort som vi kom att tänka på namnet Olle och att vi ville ha med det också. Vi funderade lite mellan det och Nils som tilltalsnamn, men sen föll valet på Nils som vi hade tänkt från första början.

Jag tycker det är roligt att namnen har en koppling till släkten, men framför allt tycker vi ju förstås att de är himla fina. Nils har jag alltid tyckt om. Heter man Nils är det omöjligt att vara stygg tänker jag, jag associerar bara namnet med bra egenskaper. Nils låter helt enkelt som en trygg, klok och varm person, tycker ni inte?

9 kommentarer:

Colombialiv sa...

Nils är ett FANTASTISKT fint namn! Passar himla bra ihop med efternamnet också. Tjusigt!

Johanna sa...

Tack! :)

Anna Granström sa...

Jättefint! Och härligt med en sån bra första tid, grattis! <3

felicia sa...

åh, sån himla liten gos! fint namn på så himla fin unge <3

Jenny sa...

Nils låter perfekt! Älskar namn med historia, vi har gjort döma grej. På vår killiga namnlista till barn nummer två låg faktiskt Nils med. Nils, Bo, Arve, Lasse och Sickan.

Den där om Jenny sa...

Samma grej!!!

Jojjo sa...

Jättefint namn! J

Emma Esteban sa...

Det är såå fina namn Johanna! Och han är så fantastiskt gullig, er unge.

emmeli sa...

Absolut, vill man att ens son ska växa upp och bli snäll och mysig, ja då ska han heta Nils