tisdag 21 juni 2016

Hemmet, del 2: Köket

Tänkte fortsätta hemma hos-serien, som påbörjades för lääängesen, med köket. Gillar vårt kök helt okej, minus golvet som är rättså trökigt och spisen som är totalt värdelös. Men det är rättså stort och bra.

I alla fall, så här ser det ut! (När det är städat och avtorkat och det inte ligger 700 leksaker på golvet, alltså).


Här ovan ser man det mesta av köket. Lampan är från Axels mormor Hjördis, stolarna har jag köpt till Axel i julklapp något år (nyproducerade kopior av Charles Eames-klassikern).


I fönstret står det oftast allsköns gröna växter. Det ser olika ut från vecka till vecka eftersom allt vi när i våra krukor tenderar att vissna hela tiden. Axel hävdar att det är för att vi vattnar för dåligt, medan jag påstår att det är för att vi har för dåligt ljusinsläpp pga bor på bottenplan (halvvåning upp) mitt i stan så att huset mittemot skymmer. Skönare att skylla ifrån sig liksom! Men hur som helst, det som ganska ofta brukar finnas är bland annat basilika och andra kryddor. Tyvärr sällan odlade från scratch, men omplanterade från butikskrukor. I somras var det en aning mer prunk på basilikan än det är nu:


Dock så himla nöjd att vi lyckats få till ekar!! Önskar att de kunde leva jättelänge inomhus, tänk till exempel att ha en lite större ek bredvid soffan i vardagsrummet. Nöjer mig så länge med dessa minivarianter, som vi fått till genom att lägga ekollon i vatten och sedan placera ovanpå vattenfylld glasgrej (i detta fall Klong-ljusstake med provrörsvas i, som jag fått av mina svärföräldrar, samt en glasbollsvas). (Och nej, vi är inte direkt först på den här bollen, ungefär halva internet har ju redan gjort det här med att odla ek inomhus. Men ändå.)


På väggen hänger en kalender som vi köpt på Hay i Köpenhamn. Den börjar nerifrån eftersom man egentligen ska riva av en ruta per dag, men jag tänker att den kommer bli ful efter halva året om vi gör det. Så den hänger bara där. Vi satte upp den redan i september eller nåt, eftersom vi tyckte att den var fin. Kändes bra när rätt år började!

Bredvid den hänger en Jan Stenmarkbild. 


På kylskåpet sitter en blandning av tackkort med bilder på våra vänners barn, ultraljudsbilden på Nils, några polaroidfoton (fast fejk-polaroid), några teckningar som Nils sysslingar ritat till honom och ett brev som några elever till Axel skrev när han inte skulle vara deras lärare längre. Det avslutas med orden "Håll dig lycklig". Så jädra fint formulerat av någon som bara varit i Sverige ett minilitet tag. "Håll dig lycklig".


Från köket ser man också in i Nils rum, som väl också får ett sånt här inlägg med tiden.


Mitt drömkök är ett kök som är lite halvt öppet mot ett vardagsrum, och där det får plats ett jättestort bord. Så att man kan bjuda hem folk utan att det blir trångt, och hänga flera kökslampor i rad ovanför. Det är en liten livsmålbild det!

__________________________

Här kan du läsa första delen - Vardagsrummet

1 kommentar:

Colombialiv sa...

Så himla FINT ni har det!