tisdag 6 januari 2015

Vinterkräkskräcken

Häromdagen var vi hos A:s bror med familj. Efter att vi hade gått hem kräktes deras femåring. En gång bara, visade det sig dagen efter. Som femåringar gör rätt ofta tänker jag? Ändå har skräcken för vinterkräken nu byggt bo hos oss. Ikväll har A fått för sig att han kanske fått en släng trots allt (han mår alltså inte dåligt, det hela är bara en ond aning) så nu ska jag sova i soffan för att inte bli smittad. Måhända lite överdrivet, jag är ju till och med vaccinerad i år pga graviditeten. Axel har dessutom en viss vana av att inbilla sig att han är magsjuk om han tidigare på dagen varit ute och sprungit långpass, som idag. Det är alltså inte särskilt mycket som talar mot oss i kampen mot kräken, om man ska vara ärlig (peppar peppar peppar osv). Ändå - säg den försiktighetsåtgärd man inte skulle vara beredd att vidta för att slippa det lilla helvetet.

Ni kan väl hålla en tumme eller så? För säkerhets skull menar jag. 

4 kommentarer:

Lisa sa...

Stopp, vänta nu! Kan man vaccinera sig mot vinterkräken? Det har jag missat helt och jag jobbar ju ändå inom vorden. Vore ju ett smärre mirakel för alla som jobbar på medicinavdelningar där vinterkräken går fram med storsläggan och ordnar intagningsstopp. Nu blev jag jättenyfiken!

Johanna sa...

Jaa, eller "influensan" i alla fall ju. Det är samma sak väl? Eller? Blir helt osäker nu..haha. Gravida och andra "riskgrupper" uppmanas att vaccinera sig, så jag och min gravida kompis gjorde det nån gång i höstas. Både influensa och den så kallade vinterkräken är väl virussjukdomar, jag har nog tänkt att de är same same.

Lisa sa...

Jag skrev ett långt svar till dig som tydligen försvann.

Du har vaccinerat dig mot influensan (hög feber, hosta, muskelvärk), tyvärr inget skydd alls mot vinterkräk. Helt olika virus. Däremot är ju 10-20% av alla immuna mot kräket så ni kanske inte kan få det :) Hoppas kan man ju alltid. Sen verkar det också (empiri) som att även om du kan få det så har vissa betydligt lättare att drabbas än andra. Tvål och vatten är det enda som hjälper, sprit göre sig tyvärr inget besvär.

Johanna sa...

Ja nu har jag äntligen koll på att det är två olika saker..haha. Tack för info! Trist insikt dock, hade varit skönt att gå omkring och tro att man har ett skydd mot vinterkräken.