onsdag 7 januari 2015

Böcker lästa 2014

Som sagt gav jag ju mig själv nyårslöftet att läsa minst tolv böcker under 2014, alltså en bok i månaden. Det borde ju rimligtvis vara lätt att uppnå, men det har jag ändå inte gjort. Jag har läst nio, om jag inte glömt någon nu. Skyller på att vi kollat alldeles för mycket på serier på kvällarna istället för att läsa. "Det här året ska det bli ändring på detta", osv.

I alla fall, dessa böcker blev lästa:

1. 438 dagar, Martin Schibbye och Johan Person

Den här boken slukade jag med stort intresse i början av året. Tyckte bäst om de delar som handlade om allt vi inte redan läst om under och efter fångenskapen. Blev väldigt berörd av hela händelsen, situationen för journalister har globalt sett blivit dramatiskt försämrad de senaste åren, det har blivit farligare och farligare att arbeta som journalist, vilket är helt förfärligt. Bortsett från att det var störigt att Johan så uppenbart ville få fram att han får ligga mycket tyckte jag verkligen om den! Aldrig hade jag trott när de fängslades att de skulle bli kvar i Etiopien så länge som de blev.


2. Innan floden tar oss, Helena Thorfinn

Intressant att läsa om en svensk ambassad i ett fattigt land, om hierarkier inom Sida och UD och om svårigheterna med bistånd. Om alla gråzoner som finns. Allt detta insprängt i en spännande skönlitterär historia. Jag gillade!3. En man som heter Ove, Fredrik Backman

Den här boken tyckte jag mycket om. På baksidan står citat från mängder av recensioner som kallar den "årets roligaste", men jag tyckte snarare att den var gripande och hjärtskärande. Komisk på många vis, visst, men det var ju den rörande berättelsen, den rörande karaktären Ove, som var hela grejen. Den som fick en att blinka bort tårar mellan varven. Gillar Backmans språk även om han kör med lite väl många långdragna liknelser ibland.


4. Min vän Leonard, James Frey

Älskade Tusen små bitar, första boken, och tyckte väldigt mycket om även den här. Det går liksom inte att lägga ifrån sig James Freys böcker. Han har ju skrivit dem självbiografiskt och fick kritik när det visade sig att vissa bitar är fiktiva. Och även om jag av princip tycker att rätt ska vara rätt när det gäller sånt här tycker jag ändå inte att det känns så avgörande om alla detaljer är hundra procent korrekta eller ej. Båda böckerna är otroligt bra och jag vill bara läsa mer och mer.


5. Varför kom du hit? Julia Svanberg

Bok som Julia skrivit! Roligt. Den utspelar sig förstås i Colombia (där hon bor), på ett backpackerhostel i Bogotá, och handlar om ett mord. Om tjusningen med resande, om unga människors naivitet och om turismens många baksidor och konsekvenser. Jag gillade den och läste den snabbt, men tror kanske den hade passat ännu bättre när jag var runt 20 och drömde om alla backpackerresor jag hade framför mig. Tror Julia håller på med en reportagebok också, den kommer jag köpa på studs.


6. Kokain, Lasse Wierup och Erik de la Reguera

En utmärkt reportagebok som täcker nästan allt som rör kokain. Om brukarna i väst, om tillverkarna i Sydamerika, om smuggelrutterna och alla offer som hela industrin skördar i alla led.
Jag jobbade med Lasse på DN för några år sedan, och facebookkänner Erik, kan man väl säga. Konstigt att jag inte fått tummen ur att läsa boken förrän nu, men det var ett sant nöje. Väldigt sugen på Eriks nya bok Gränsbrytarna också.

7. Sophies historia, Jojo Moyes.

Fin bok! Tyckte om personerna i den och ville så himla gärna kunna styra berättelsen och händelserna och slutet. Men det kan man ju inte. Det här är den första boken av Jojo Moyes jag läser, men har köpt en till som jag tänkt läsa framöver.
8. Gökens rop, Robert Galbraith 

Deckare skriven under pseudonym av Harry Potter-författaren JK Rowling. Den är spännande och har intressanta karaktärer och jag gillade den! Trots det kom jag av mig flera gånger och lät den ligga några veckor mellan varven. Blev väl helt enkelt inte lika indragen i den som man ofta kan bli av deckare, men vet inte riktigt varför. Kanske förresten för att jag läste den som vanlig bok, inte pocket, och därmed inte orkade ta med den någonstans utan bara läste i sängen.


9. Tyst territorium: Sju reportage om Västsahara, Fredrik Laurin och Lars Schmidt

En till reportagebok, gillar visst sådana. Och jag ska förresten banne mig skriva en själv en vacker dag! Men i alla fall. Den här boken läste jag med stort intresse eftersom jag själv varit i Västsahara och skrivit om just de här frågorna: om ockupationen av Västsahara, om dess konsekvenser, om dubbelmoralen i EU:s oetiska fiskeavtal med Marocko. Jag tycker om boken men stör mig helt oblygt på att det inte är jag och Erik som gjort den. Författarna har åkt till Västsahara undercover tillsammans med en gruppresa - vi åkte ju dit på egen hand och kom nära mycket av det man vill berätta om. Boken får mig att vilja resa tillbaka på nytt och följa upp våra reportage från 2011.

Vilka var era favoritböcker från 2014 och vad tänker ni läsa framöver? Vill gärna ha lästips!

5 kommentarer:

Jenny sa...

Kan du inte säga dina favoritböcker så blir det lättare att tipsa?

Karin sa...

Chimamanda Adichies Americanah, supersuperbra! Väldigt viktig om rasifiering och feminism. Samt att hon kan vara den coolaste person jag sett.

Läser även the Goldfinch, den är bra! The Secret History kan du ju slänga in ocksa, har inte läst den, men den sägs vara bra!

Johanna sa...

Jenny: jo såklart, borde specificera lite. Men så svårt ju! Jag gillar ganska många olika kategorier av böcker så det är svårt att sätta fingret på genre eller stil. Och kul ibland att bli tipsad om något helt nytt :)

Karin: Åh ja, Americanah är en av de (iofs många) böckerna jag köpt och är jättesugen på, men inte hunnit läsa ännu. Blev peppad nu så tack för påminnelsen om den! The goldfinch har jag också hört mkt om men inte läst än, så även det verkar vara ett bra tips.

Karin sa...

Men åh, läs nu! Var på läsning av Americanah när hon var i Berlin och blev helt starstruck och kanske lite kär.

Johanna sa...

Åh vad kul! (Och NU fattar jag vilken Karin det är, man kan aldrig vara säker när det bara står namn men ingen länk..haha. <3)