lördag 1 november 2014

Dag två: Åtta taxiresor och en fantastisk bar

Den här dagen har varit indelad i två tydliga sjok;

1. Jobbsjoket, när jag från morgonen och hela dagen fram till 18.30 flängde fram och tillbaka i Tbilisi mellan olika intervjuer *. Är helt slut.

2. Kvällssjoket, när jag äntligen var ledig och Lotta med och hon tog med mig till en magiskt bra restaurang och sen en svinfin jazzbar. Restaurangen (Culinarium) var lite som ett vardagsrum med ett stort långbord i mitten, snygg inredning och astrevlig stämning. Den drivs av en kvinnlig georgisk tv-kock som lika delar lagade mat, hängde med gästerna och pussade på sin man som också var där och umgicks och bara var allmänt trevlig. Det låter ju klyschigt men det VAR liksom som att komma till någons vardagsrum, på riktigt. Plus riktigt riktigt bra mat och att kockkvinnan fick feeling och kom och bjöd på nån kombo av georgisk grappa blandad med svensk fläderblomssaft som någon någon gång hade tipsat henne om. Inte för att det här preggot kunde dricka bjudspriten dårå, men ändå!

Sen gick vi till en rökig jazzbar (PurPur) med liveband och vackra vintagelampor och gamla ryska gardintyger till bordsdukar. I badrummet var handfaten gamla, spruckna och blommiga. Bara en sån sak. Båda ställena ligger i en stadsdel som typ bara består av rivningshotade gamla ruckel. Hoppas de aldrig rivs.

(* Jag ska bland annat skriva om hur den politiska relationen mellan Georgien och Ryssland påverkas av Rysslands allt mer aggressiva utrikespolitisk (Ukraina osv). Det var ju krig här för sex år sedan när "samma" sak hände här appropå Georgiens två utbrytarregioner Abchazien och Sydossetien som stödjs av Ryssland. Jallafall har jag idag bland annat varit på EU:s övervakningsmissions högkvarter inrymt i ett gammalt Sovjethotell, samt även intervjuat cheferna på två olika utrikespolitiska tankesmedjor. Och så pratat om detta ämne med en massa "vanliga människor" också, förstås.)


Inga kommentarer: