söndag 12 oktober 2014

Pepp för nytt nummer av Re:public!

Har varit i Stockholm sedan i onsdags och haft produktionsvecka för nästa nummer av Re:public som kommer ut snart. Jag gillar verkligen de här små Stockholmsvisiterna. Den här vändan har jag till exempel hunnit käka middag hos Karin och Anders och deras lilla pluttbebis Emmy, äta två asgoda utemiddagar med Linnea V (på Cantina Real vid Hornstull och på Sardin vid Nytorget), gå ut med Re:publicarna och gå på inflyttningsfest hos Emma. Massa fint häng bara sådär.

Och nya numret blir förresten himla bra, ni borde verkligen köpa/prenumerera! (Inte minst för att vi som gör tidningen jobbar gratis för att vi tror att den här sortens journalistik är viktig, hint hint, och blir jätteglada var varenda prenumeration eller tidningsköp. Förlåt för tjat.) Den här gången har vi många reportage på temat gränser, och berättar bland annat om hur EU expanderar sina gränser söderut i Nordafrika, om migranter som färdas på tågtaken i Mexiko, om Brandy som bor i en trailer i Missouri och vars liv exemplifierar konsekvenserna av USA:s politik, om glaciärer som smälter i bolivianska Anderna, om vardagen i Stockholms tunnelbana och om Sverigedemokraternas Småland.
Det sista jobbet är ett reportage i dagboksform gjort av vår bildredaktör Alexander Mahmoud, som i somras åkte tillbaka till småländska Grimslöv där han växte upp. Där har SD ett starkt fäste och Alex har hängt med sin familj och sina gamla kompisar såväl som sin barndoms mobbare och pratat med dem om dagens Sverige, invandring och framtidsdrömmar. Texten och bilderna ger en unik bild av hur den svenska rasismen ser ut och ett av de bästa och starkaste reportagen jag läst i år. Naglade handflatan konstant.

Jag har skrivit lite också, bland annat ett reportage tillsammans med Johanna Wiman om kvinnor vars p-stavar "försvunnit" i deras armar och inte kunnat lokaliseras på flera år, trots att detta enligt såväl sjukvården som läkemedelsproducenten inte ska kunna hända.

Och så innehåller numret massa skoj också, inte bara elände även om det kanske låter så. I butik typ 27 oktober.

Anna hänger första sidskissen och jag står i en fin hiss på Nybrogatan. 

7 kommentarer:

egoistiska egon sa...

Och där sålde du in det numret till mig. Ska köpa när den kommer ut!

Johanna sa...

Hurra! :)

felicia sa...

ja! kommer också köpa. finns den på typ presstop?

Johanna sa...

Felicia: Ja precis. Väl valda pressbyrån och presstop och sådana ställen. Den finns tyvärr inte precis överallt men i många butiker i alla fall.

Hojta om du inte hittar! Mot slutet av månaden bör den absolut ha kommit in. Kul att ni vill läsa!

Johanna sa...

Felicia: Ja precis. Väl valda pressbyrån och presstop och sådana ställen. Den finns tyvärr inte precis överallt men i många butiker i alla fall.

Hojta om du inte hittar! Mot slutet av månaden bör den absolut ha kommit in. Kul att ni vill läsa!

inte skyldig sa...

Som sagt, så himla dumt att jag inte fattade att det var du på reston! Doh! Säg till nästa gång!

Johanna sa...

Inte skyldig: Ja så typiskt att vi inte hann snacka något. Nästa gång!