onsdag 23 januari 2013

Om orättvisa

Läser i en artikel att världens hundra rikaste personer tjänar så mycket pengar att de hade kunnat eliminera den globala fattigdomen fyra gånger om. Hundra personer. Alltså, världen, vad fan? Jag minns när jag pluggade UIS på GU och en föreläsare sa att hälften av USA:s årliga försvarsbudget skulle räcka för att tillgodose basbehoven för alla människor i hela världen.

Folk som tror att världsfattigdomen är ett nödvändigt ont som det inte går att göra något åt har fel. Det handlar om politiska prioriteringar och ingenting annat.

Ändå var det bara några veckor sedan en tjej som gick i samma högstadieklass som jag lade upp en bild på facebook där hon ifrågasatte att Sverige ger utlandsbistånd. "Varför ska vi hjälpa andra när vi inte ens kan ta hand om våra egna", argumenterade hon. Jag blev sjukt arg inombords och tog diskussionen. Frågade om hon på allvar ansåg att Sverige skulle ta bort den enda (knappa) procenten av BNI som betalas i utlandsbistånd varje till de många många många fler människor som har det mycket mycket mycket sämre än oss. Det gjorde hon.

Folk är dumma i huvudet uppenbarligen. 

Bild tagen i en by på Jamaica, maj 2010.

8 kommentarer:

emster sa...

man blir besviken men ibland inte så förvånad.

Johanna sa...

Nej man borde väl lära sig..

Fifi sa...

Jag blir sjukt provocerad av folk som är så där korkat och sniket osolidariska

month day year sa...

Det är helt mind bogglling (i brist på ett bättre ord) att några få skulle kunna lösa ett så stort problem helt själva. Och dessutom fyra gånger om, hjälp.

Anna Granström sa...

Folk som anser så om bistånd provocerar mig så in i helvete. Fast sen kan jag tycka att bistånd generellt alltid har en ful baksida = att landet blir "skyldigt" något i gengäld. Typ extra schysta handelsavtal eller något.

Världen är äckligt orättvis. Äckligt. Och vi är grymt lyckligt lottade i Sverige. För lottade är just vad vi är. Ingen har valt att födas i fattigdom, vilket puckot på FB inte fattat.

Jojjo sa...

Det är så fruktansvärt hur snedvriden världen är, usch

Fröken K sa...

Grrr och suck...

Colombialiv sa...

Ja, folk är uppenbarligen helt dumma i huvudet. Suck.