torsdag 10 januari 2013

Nyårslöftestips för den som vill bli snäll mot miljön och världen

Just det, nyårslöften ska man ju ha också. Visioner för det nya året. Det är ju lätt att bestämma sig för att träna mycket (eller att man ska göra klart sina fotoböcker nån himla gång...hehe) men att lova sig själv att göra "bättre val" tycker jag brukar kännas flummigare och svårare. Just för att det inte är helt självklart hur man gör och vad man ska fokusera på i den stora karusellen av matmärkningar, källsorteringskrav och annat.

Just därför har jag och Linn gjort ett reportage som gick i GP helgen före nyår, som ger tips till den som vill göra mer medvetna och klimatsmarta val i sin vardag. Vi fokuserade på matkonsumtion, resor, kläder och elektronik. Jag lärde mig sjukt mycket under researchen så nu tänkte jag dela med mig av några små aha-upplevelser här för den intresserade. Siffror och raka fakta kan ju vara ganska effektiva ibland...
  • Den som flyger t/r Sverige-Thailand ger i ett smäck upphov till koldioxidutsläpp på sex ton. Det är femtio procent mer än de fyra ton man släpper ut om man till exempel pendlar med bil fem dagar i veckan mellan Alingsås och Göteborg under ett års tid. (Om vår hypotetiske Alingsåspendlare istället skulle ta bussen till jobbet skulle den personens utsläpp minska till ynka 176 kg. På ett helt år.)

  • Matproduktion är en stor miljöbov, men det spelar stor roll vad man äter. Morötter, äpplen och lök bidrar till exempel (nästan) inte med några koldioxidutsläpp alls. Även de flesta andra vegetabiliska produkter håller sig under 1 kg koldioxidutsläpp per kg produkt. Kött däremot, not so much. Kyckling: 1,75. Fläskkött 4,4. Och så nötkött – tadaa – fyra gånger mer: 15-17 kg utsläpp per kilo kött (!). Värst av allt är att ost ligger på 10,7. (Besvikelsen!)

    Vill man ha en enda enkel regel att gå efter i matbutiken så är det att handla svenskproducerade livsmedel. Inte enbart för att de är närproducerade (transporter står för en mycket mindre andel av miljöpåverkan än vad själva tillverkningen gör, och därför är produktionsmetod viktigare att kika på än produktionsort). Men svenska livsmedel har generellt producerats under hårdare miljökrav än utländska livsmedel. Därför är detta en bra grundregel att ha med sig.

    (OBS: Med "koldioxidutsläpp" menar jag egentligen "utsläpp av koldioxidekvivalenter (CO2-ekv)" som är ett sammanvägt mått på koldioxid och andra växthusgaser som bidrar olika mycket till den globala uppvärmningen.)

  • I våra telefoner, datorer och tv-apparater finns mineraler som de stora elektronikföretagen i världen köpt från Kongo. Där används pengarna till att finansiera ett blodigt inbördeskrig som pågått i femton års tid. För att veta att en produkt inte innehåller sådana mineraler kan man fråga om företaget utfört en så kallad "due diligence" på sina leverantörskedjor (men tyvärr finns ingen smidig märkning eller liknande att kika efter).

    Greenpeace har undersökt världens 16 ledande elektronikföretag med avseende på miljövänlighet, och där placerar sig Apple på plats sex. Sämst år efter år är Blackberrytillverkaren Rim.
_________________

Man kanske inte ändrar hela sin vardag för att man läst detta. (Det ska jag verkligen inte hävda att jag gjort själv heller, tyvärr. Reser massor – med flyg – kör ganska ofta bil även korta onödiga sträckor samt äter kött. Oh well.) Men kanske kan det få oss alla att tänka till lite? Ibland i alla fall? När man är medveten är man i alla fall ett steg närmare att välja det bra alternativet då och då, tänker jag.


8 kommentarer:

egoistiska egon sa...

Det är ju skitviktigt allt sånt här, och samtidigt får det en att vilja stoppa huvudet i kudden och skrika BINGOBINGOBINGO.

egoistiska egon sa...

Vilket ju är problemet - det är ju det de flesta gör. Skriker BINGO alltså.

Johanna sa...

Hahaha, exakt så är det ja! Jag gör det med. Äter kött. Kör bil, även korta jätteonödiga sträckor. Och reser ju cirka hur mycket som helst med flyg varje år. Fan, måste slänga in en edit nästan så folk fattar att jag inte menar att jag själv är bra på detta...

Men ändå, viktigt att man liksom ändå får veta hur det ÄR, innan man gör sina val. Fler väljer kanske rätt då vill jag tro. Och man kanske väljer rätt inom nåt område, men inte inom alla. Det är ju bättre än inget.

Jojjo sa...

TACK Johanna, mycket bra skrivet! Och ännu ett skäl varför man ska hoppa Thailand... Det där med elektroniken visste jag inte, fy sjutton. Hoppas det kommer en etisk märkning snart. Innebär plats 6 att Apple är ok att köpa nu när jag ev ska byta mobil? Hoppas!

Johanna sa...

Jag vet faktiskt inte vilka mineraler Apple köper, men kan tänka mig att de har såpass stor press på sig att de sköter den grejen hyggligt (obs gissning!).

Att de inte hamnar högre i miljögranskningen beror bland annat på att de inte är tillräckligt transparenta angående sina utsläpp av koldioxid i produktionen.

Matilda sa...

Grymt jobbat, tack för tipset!

Anna Granström sa...

Jag har inte ätit red meat på mer än 20 år, men flugit desto mer. Får dåligt samvete varje gång... :(

Bra inlägg!

Molly P sa...

Oh! Det där reportaget läste jag när jag var hemma hos päronen som har GP. Mycket bra!