fredag 27 januari 2017

Om HUSET

Ok så efter den horribla sjukveckan hände det plötsligt något skoj. Vi köpte ett hus (!!!)

Jag måste dra det från början. Minns ni i oktober när jag bad er hålla tummarna för en grej? Då hade vi sett en Hemnetannons för ett radhus i Fiskebäck som vi tyckte såg härligt ut. Men säljaren ville bara sälja om hon fick byta till sig ett hyreskontrakt i dealen. Hon hade alltså satt ett fast, marknadsmässigt pris på huset, men ville bara sälja till någon som kunde ge henne ett hyreskontrakt i utbyte. Kändes som en ovanlig grej? Hus om helst bor ju vi i hyresrätt och tänkte att det kan vara värt ett försök i alla fall, så vi åkte och tittade. Och gillade. Sen tittade hon på vår lägga och sa direkt att hon ville ha den. All good! Men därefter tog det stopp, för vi vår hyresvärd sa nej till att skriva över lägenheten på henne, och att de alltid hänvisar sådana förfrågningar till Hyresnämnden. (Och påpekade även att "ingen hittills" fått igenom ett sådant här byt-köp där.)

Det kändes ju lite rövigt. Vi läste hyreslagen och tyckte att vi hade den helt på vår sida, men fick veta att Hyresnämnden antog en praxis i hela landet 2006 som gör det i princip omöjligt att få genomföra sådana bytköp efter det datumet. Men allt är ju alltid värt ett försök som de gamla grekerna sa, så vi skrev världens mest noggranna ansökan där vi framförde alla våra argument in i minsta detalj. Tror det blev fem bilagor. Någon gång i november blev vi kallade till möte hos Hyresnämnden den 18 januari.

Så det var bara att vänta. Under tiden hittade vi flera artiklar som beskrev att den där praxisen i princip gjorde det helt omöjligt och hej och hå. Var ganska säkra på att chansen var nere på noll. Att vi skulle bränna av det där mötet bara, för att leta vidare efter nya hus sen. Så i förra veckan, sjuk och dan dessutom, gick jag på mötet. Lade fram vårt case för nån ordförande och två nämndemän (det kändes som på film!)

Och i onsdags kom ett mail, prick klockan 14 som utlovat. Ordöranden och de två nämndemännen hade enhälligt beslutat sig för att godkänna ansökan. Alltså!

RÄTT GLADA HÄRVID!!!

Efter jobbet firade vi med öl och finpizza på Tredje Lång. Dödströtta efter sjukdomsmaraton och massa jobb, men väldigt förväntansfulla. Och glada. Sa jag glada? Så nu ska vi väl mest snacka med mäklaren om allt jox, göra en besiktning av huset och komma överens med säljaren om flyttdatum. Jag tänker 1 maj? När allt är ljuvligt.

Och så huset ja! Snabbfakta för den nyfikne kommer här:

Det ligger i Fiskebäck och är ett L-format enplanshus, i mitten i en rad av tre hus. Det finns såklart busshållplats nära, men en kvarts promme bort går även en expressbuss som tar åtta minuter till Järntorget (där vi bor nu), och typ ytterligare tre till Centralstationen. Guld.
Huset är 138 kvadrat, och har en helt insynsskyddad och inhägnad trädgård på ena sidan (liksom inuti L:et), och en trädgård till på andra sidan (med fruktträd!). Det finns fyra sovrum och vardagsrummet är sådär stort och härligt som jag längtat efter. Vi kommer äntligen kunna ha ett skitstort matbord! Och sätta in en kamin! Ser redan framför mig hur vi firar jul där i december och alla alla får plats.
Det finns dock inte så jättemycket förrådsutrymme men jag tänker att det får lösa sig.
Sen detta goa:
Fem minuter åt ena hållet bor våra jättebra kompisar Johanna och Erik och deras son Gunnar som är två månader äldre än Nils. Fem minuter åt andra hållet ligger havet. Havet! Med en go badplats med sandstrand och gräs och stor badbrygga och fina klippor att ligga på och hoppa från. Och så finns det en liten skog med elljusspårsslinga osv nära också. (Dock inte riktig skog, liksom stor skog, som vi ju egentligen gärna ville ha. Men man kan ju faktiskt inte få allt).
Också nära – inte fem minuter men kanske en kvarts promenad? – bor Axels brorsa med familj!

Okej är rättså glad nu. Det här kommer nog bli så himla himla bra. Herregud vad jag ska gå bananas på Pinterest nu.

21 kommentarer:

S.W sa...

Precis i mina barndomshoods! Iaf om man räknar alla lov. Mormor bodde på Beryllgatan, har åkt femtian in till stan tusen gånger. Och cyklat till havet. Osv osv. Morsan gick på Påvelund. Morbror bor mittemot Filadelfiakyrkan, på samma tomt som huset de växte upp i låg. Morfar jobbade i hamnen. Mängder av släktingar bor kvar där. Alltså. Blir lite avis - på ett fint sätt. Bästa platsen på jorden.

Colombialiv sa...

Men grattis! Så himla, himla roligt!

Maria sa...

Hurra! Vad kul! Ser fram emot att följa flytten, inredandet och allt. Grattis!

S sa...

Åh grattis!!!

Anonym sa...

Stort grattis, typ mina barndomshoods också. Är uppvuxen i önnered. Ligger huset precis vid Eskils kanal och högenslingan eller är det påvelundshållet? Huslivet är bästa livet och enplans är drömmen! Så himla kul!
-Jenny-

Hanna sa...

Grattis, vad kul! Och vilket flyt! Låter helt perfekt.

Annika sa...

Härligt! Grattis!

Emma sa...

Ja vad kul! Ser fram emot att höra mer sen!

Maja L sa...

Men wow va kul och skoj! Även mina barndomshoods, eller snarare tonårshoods. Bodde på Slätskäddegatan från 14 till 18 års ålder. Skogen är faktiskt (lite) vildare än man kan tro, MASSOR av bra svampställen! Så skoj för er, detta. Kram'

Lina sa...

Men wow! Inget kunde ju vara mera meant to be! Stort grattis!

Catharina sa...

Gud vilken önskedröm! Lyckan att det kom nåt roligt efter er supersjukdom! Blir löjligt glad för er skull!! Lite avis på närheten till havet... Hur som, det låter underbart!! GRATTIS!

Cinderalley sa...

JAAAA! Stort grattis och bra ansökt!

Anonym sa...

Grattis! Jag är så glad för er skull!

SARA sa...

MEN ÅH VAD HIMLA KUL!!!!! Grattis grattis grattis! Och läget lät ju totalt dreamy! Med snart nio månader i hus kan jag säga att det typ är det bästa som vi gjort! Efter relation och barn alltså. Men ja, du hajar. Ljuvligt är det. Och så himla skönt att liksom landa. Känna att OM vi vill, så kan vi bo här resten av livet. Så kändes det inte i vår lägga på Söder vi hade innan dess om en säger... Stort grattis igen! HUS!! <3

Den där om Jenny sa...

Fy fan så härligt, grattis! Älskar att jag kommer få följa den här flytten över nätet.

Josefine sa...

Åh vad roligt! L-formade hus ... det är SÅ snyggt och mysigt med den avgränsade ytan som blir! Grattis!

Arne sa...

Men HUR bra!? Stort grattis till det!

egoistiska egon sa...

Men jävlar vad bra! Grattis!!! Förlåt dum fråga, men betalar ni alltså inte för huset utan byter?

Johanna sa...

TUSEN TACK för alla era kommentarer och grattis, blir mycket glad! Extra tack till er som skriver så målande och härligt om hur det är att bo i det området - det är ju GULD att läsa som ni förstås.

Egon: Inga frågor är dumma! Men nej, tyvärr inte, det är alltså ett "byt-köp". Husets säljare byter till sig en hyresrätt men vi köper hennes hus, precis som vid vilken husförsäljning som helst. Vi hittade huset på Hemnet som vanligt, och betalar alltså ett i allra högsta grad marknadsmässigt pris. (Men ett fast pris som säljaren satt i samråd med mäklaren, så vi slipper "tävla" i en budgivning vilket såklart är skönt.) Men billigt? Nä, verkligen inte.

Anledningen att Hyresnämnden skulle kopplas in var för att man ju inte får deala bort sitt hyreskontrakt till någon annan hur som helst (då hade väl alla alltid gett sina hyresrätter till kompisar istället för att säga upp dem när de flyttar). För att få skriva över säljaren på vårt hyreskontrakt behövdes alltså ett godkännande av Hyresnämnden.

Linnéa i Colorado sa...

wiiohooooo!! Gud sa roligt med hus och TRADGARD till sommaren!!

Johanna sa...

Så himla, himla underbart med hus, stort grattis!