söndag 15 januari 2017

Mitt 2016 - the recap

2016 har varit ett ganska lugnt och behagligt år. Året dessförinnan – 2015 – var en vansinnigt händelserik tid för oss. Vi förlovade oss. Nils kom och gjorde oss till föräldrar. Vi fick varsitt nytt roligt jobb. 2016 blev därför liksom mer att förvalta alla de där nya sakerna, leva på i vardagen och njuta av den. Och det har vi gjort! Vår bebis blev ett barn och vi gick från föräldraledighetsfasen till förskola och båda jobbar igen-fasen. Vi reste lite och var mycket på våra landställen. Det har varit väldigt bra. 2016, dig tyckte jag om!

I januari kom snön. Nils första. Vi gick i Änggårdsbergen med honom i bärryggan och varje fredag i flera veckor kom det mer snö, varje gång lagom till helgen. Axel sprang ett maraton och fick is i hela skägget och mot slutet av månaden, efter mycket slit, publicerades vårt första Två Dagar-nummer. Jag hade ju börjat jobba som redaktör för Två Dagar i december.


I februari hade vi väldigt många kompishäng i olika konstellationer, vi fick bland annat besök av Dante och Maria en helg. Och vi var i Bexet en helg med Gunnar och Theodor och deras föräldrar. Överlag var vi som sagt sjukt mycket på våra landställen i år - min Google Drive är helt full av mappar som heter "Häng i Bexet/Bergsvik". Go grej! Just den här första helgen åkte de föräldralediga papporna dit med barnen redan på onsdagen och vi andra anslöt på fredagen, vilket var guld: Egentid följt av superhäng.


I början av mars, den sjätte, hade vi treårsdag tillika ettårig förlovningsdag och vi firade den på ett väldigt härligt sätt med barnvakt och frukostbubbel i sängen, varma frallor till Vasaloppet på tv och sedan stros på stan. Jag sprang också min första mil på länge, planerade semester och var förtvivlad över nyhetsbilderna från Medelhavet.

Sen fyllde Nils ett år! Jag och Axel bakade en marsipantårta med en hjärtformad sjö av strössel kvällen före kalaset, som vi hade på Paradisgatan (hos Nils farmor och farfar). Detta var några dagar innan föllsen tror jag, på den riktiga födelsedagen var det skärtorsdag och vi åkte till Bergsvik för att fira påsk. Där pratade vi av någon anledning som Alejandro Fuentes Bergström allihop innan helgen var slut, Axel eldade och eldade i en stubbe bakom friggen (som var nybyggd!) och Nils och hans kusiner hade alla tre likadana älgpyjamasar.

Mot slutet av månaden åkte Axel iväg till Trysil med Nils (och sin familj), jag var tvungen att vara hemma och jobba. Skajpade med barnet många gånger per dag. De hade det soligt och fint, men Erik drog Axeln ur led i liften och skadade sig ganska allvarligt. Sista dagen alldeles före hemfärd, förstås.I april hade vi städhelg i Bexet och jag skrev ett reportage om Glenn Hysén som blev lite omsnackat. Vi firade mammas födelsedag, var på spikdragarfest på Axels kompis husbåt och på jobbet fick jag gulliga mms hemifrån med bilder på Nils och Gunnar och Theodor som hade skoj med sina föräldralediga pappor. Nils fick magsjuka. Sen fick Axel också magsjuka, och i ren skräck för smittan valde jag tydligen att bajsa i Nils potta i köket! (Hade förträngt detta. Blev dock aldrig magsjuk, så heja mig!)


I maj spontansprang jag ett traillopp på 14 kilometer och blev helt förstummad över hur härligt det var. (Och jobbigt.) Körsbärsträden blommade och aldrig aldrig är Linnéstan så vacker som då. Nils gick omkring med gåvagn på innergården och det porlade i fontänen. Jag fyndade en jordglob på Blocket. Sen åkte vi till Bergsvik igen och det blev världens sommarvärme. Fortfarande början/mitten av maj, men 25 grader och barfotafötter i gräset. Lilly fyllde två år där och Nils tog sina första stapplande steg utan att hålla i våra pekfingrar. Jäklar vad han played it safe där i början!

Sen klippte jag lugg! För första gången sedan sexårsåldern, och älskade den. Vi åkte en vända till till Bexet, med Johanna, Erik och Gunnar. Stampen och GP gick in i en ännu värre krisfas än tidigare och ansökte om rekonstruktion vilket skakade om media-Sverige, men OTW som jag jobbar för (som alltså är en byrå som bland annat gör alla GP-bilagor åt GP) såldes av till ny ägare. Vi åkte till Berlin med jobbet, det var sjukt roligt. Sen var det allmän gatufeststämning i Göteborg också, vi var på Garage Sale på Magasinsgatan, Andra långdagen och Megaloppisen i Majorna.

Den sista maj såg vi Father John Misty på Trädgårn, jag hade fått biljetter i julklapp av Axel. Han var, som han är, så himla bra. Den natten var det tropisk natt i Göteborg, då temperaturen inte går under 20 grader på hela dygnet, och vi gick hem i t-shirt hand i hand genom natten i one of those moments, ni vet?


I juni fortsatte konsertandet, då såg jag Håkan på Ullevi med min svärmor och svägerskor och resten av stan kändes det som. Det var fantastiskt. Men sorgligt också, för alldeles innan vi gick in på arenan såg jag ett par fötter med vita skor och färgglada strumpor som stack ut under en spårvagn. Fy fan. Vi firade pappa som fyllde 69, Emma var på besök i stan och vi grillade på Jansson-Jonsons altan, och sedan var vi en hel massa på Liseberg. Tre gånger på fyra dagar. Med Nils kusiner och med mina kollegor plus barn och med mamma, pappa, Anders och Linnea. SÅ SJUKT roligt att gå på Liseberg med ett barn! Längtar efter att han ska kunna åka allt.
Jag var så jädra glad över att Anders och Linnea flyttat hem igen, och Anders hade klippt av sig svallet. Nils lärde sig gå, vi flyttade hans spjälsäng från vårt sovrum till hans eget rum, och jag gick på en väldans lång semester.

Midsommar firade vi som (nästan) alltid i Bexet, och Björn, Malin och Folke var med. Mapa åt som vanligt lunch där med oss och var på annat håll på kvällen med min moster+man. Det var svinvarmt och Nils badade för första gången på riktigt, alltså i sjön. Han älskade det mer än något annat i livet, och ville helst vara i vattnet hela hela hela hela tiden.


Sen åkte vi till Portugal ...


... och den resan varade en bit in i juli. Vi hade först en vecka på Algarvekusten i ett hyrt hus ihop med Ted och Mania, och sedan några dagar själva i Lissabon. Älskade prick allt med den här semestern, förutom att Nils fick tredagarsfeber och var väldigt matt i några dagar.

När vi hade kommit hem tillbringade vi två veckor i Bergsvik (där vi också sprang ett konstig lopp, 21 km för mig och 8 mil för Axel), följt av två veckor i Bexet, där vi plockade litervis med bär, körde swimrun i sjön och var på en Astrid Lindgren-aktig auktion där jag blev kär i några Arka-pinnstolar. Linnea hade också en väldigt rolig fest eftersom hon fyllt 30 (i januari).


I början av augusti åkte Axel till skogen och tältade och sprang, och jag och Nils drog till Skagen över dagen med mamma och hennes bästis Else-Gun. Sen började jag jobba igen, en kort sväng innan det var dags för Nils inskolning på förskolan. Jag tog nästa hela eftersom Axel började jobba igen efter hela föräldraledigheten och ju fick en ny klass med nyanlända elever. Förskolan blev en succé – nu under jullovet har Nils pratat mycket om sin favoritpedagog Avan. De är så fina allihop och vi är så tacksamma för det. Vad hade man gjort annars liksom? Sagt upp sig och flyttat till en hydda i skogen?


September blev startskottet för ett Hemnetknarkande av rang under resten av året. Det började med att ett radhus i samma område som mina föräldrar bor i (där jag också växte upp) blev till salu, och vi blev helt vi gör det bara, vi gör det! Köper det, alltså. Sen köpte vi det inte. Det blev lite för dyrt, och vi vågade inte lägga vårt maxtak eftersom allt kändes så nytt. Men bollen sattes i rullning, Hemnetappen började gå varm efter att ha legat tämligen orörd i våra telefoner ett bra tag.
I september åkte vi också till Bexet igen, på släkthelg, och då blev det total sommar igen!


Oktober. Alltså jag inser ju nu att temat för hela året var "åka till landet", men ja, även i oktober gjorde vi det. Till Bergsvik en helg med Johanna och Erik och Gunnar. Vi letade svamp i skogen och blev jagade av älgflugor som Johanna var paniskt rädd för och som ju visade sig vara helt vidriga – har aldrig sett sådana förut! Men resten var bra.

Vi var på bröllop också. Axel blev sjuk natten innan men jag halvtvingade honom att åka ändå (förlåt) och det gick ganska bra. (Jag kan verkligen vara dålig på att acceptera hinder som dyker upp i sådana här sammanhang, tänker alltid att det går bra att bara köra på ändå.)
Så blev jag också sjuk. Det eskalerade efter en väldigt blöt utekväll med jobbet, så först var jag liksom både bakis och sjuk vilket var extra vidrigt. Sedan höll förkylningen i sig resten av hösten. Fy fan. Det är väl det jag allra helst vill glömma med det här året.

Månadens sista helg åkte vi till Lerum för häng och korvgrillning och annat gött med Björn, Malin och Folke. Jag kände mer än någonsin att jag längtar efter ett hus. En liten gräsplätt. En plats som är vår vår vår.


I november åkte vi till Bergsvik (ja, IGEN!) Sen var det val i USA och allt som hade med världen att göra var så himla deppigt. Och min fina pappa fick lite kärlkrampskänningar igen och fick sova en natt på sjukhus. Det skrämde mig. Mer peppigt var det dock på jobbfest i Stockholm och i slutet av månaden när jag och Axel var på Pustervik och såg Goat och var lite extra extra kära i varandra.


Så kom december. Axel åkte till Köpenhamn med jobbet några dagar och jag och Nils kollade på djuren i Slottis och gick på julmarknad på Taket, min kompis Linns frilanskontor. Vi gick ut och åt med Anders och Linnea, och en annan dag firade jag och andra Johannan att vi känt varann prick på dagen tio år, med middag och bubbel på stan. Jag fixade färdigt (nåja nästan i alla fall) min Google Drive och fick tillgång till alla mina bilder genom alla år genom en smidig app. Revolution! Och en sån lycka för mig. Andra lyckor var att se Nils som en liten pepparkaksgubbe på förskolans luciafirande, att få trådlösa hörlurar att träna med (aldrig mer sladdtrassel!) och att upptäcka SKAM på Svt/Nrk. Sedan blev jag ledsen över världens tillstånd igen, och nån gång efter det fick vi ett efterlängtat jullov, med en himla fin jul och ett roligt nyår.


Och så var 2016 till ända.

____________________

Här finns också 2006, 2007, 2008200920102011201220132014 och 2015. (Aningen mindre mallat upplägg de första året, men jävlar vad länge jag tydligen hållit på med de här årssammanfattningarna!)

Inga kommentarer: