fredag 13 juni 2014

Mensaktivism

Bild: WaterAid/ Poulomi Basu

"Radha hukar sig ner borta vid skjulet. Hon sitter en bra bit från huset och ser hur hennes lillasyster förbereder den enkla måltiden. Hur hon slevar ner det kokade riset på fatet utan att röra vid det, så som man matar en hund. 
Radha Bishwa Karma är sexton år, bor i Jamu i västra Nepal och just nu är hennes status i byn lägre än djurens. Det beror på att hon menstruerar."

Varje dag blöder 300 miljoner människor. För halva jorden befolkning är mens en del av livet, något naturligt och nödvändigt, för en del smärtsamt, för andra ett välkommet kvitto på att kroppen fungerar.
Ändå finns det stor okunskap och utbredda tabun kring mens, som över hela världen skapar problem flickor och kvinnor. I många länder anses menstruerande personer som orena och utsätts då, precis som Radha, för omfattande restriktioner. I Nepal där hon bor kallas traditionen chaupadi, och går ut på att stänga ute menstruerande kvinnor från vardagliga aktiviteter. De får inte gå in i sina hem, inte röra vid någon, inte be. De måste sova utomhus utanför byn under tiden de har mens. Chaupadi förbjöds för nio år sedan men är ändå utberedd.

I många fler länder leder menstabun och brist på mensskydd till att flickor stannar hemma från skolan. På så vis missar de en femtedel av sin skolundervisning och halkar efter pojkarna. FN beskriver menstruationsrelaterade problem som den vanligaste orsaken till skolavhopp i afrikanska länder och i Indien visar en studie att nästan en fjärdedel av flickorna hoppar av skolan när de når puberteten och får sin första menstruation. Många är rädda att läcka och använder lera, tidningspapper eller trasor som mensskydd, ofta med infektioner som följd.

Om detta, och om den aktivism som vuxit fram för att motverka alla menstabun, har jag och Johanna Wiman skrivit ett reportage i senaste Re:public. Den som vill kan antingen läsa reportaget här, eller köpa det senaste numret av tidningen, som finns i butik nu och ser ut såhär:


Och! Ikväll har vi releasefest för numret på Feministisk Festival i Malmö. Kom gärna dit ni som är i närheten! Bland annat kommer Liv Strömqvist och läser opublicerade serier som rör ämnet mens. Det blir grymt.

3 kommentarer:

Fifi sa...

Fy fan vad grymma ni är som skriver om detta <3 och omslaget, älskar det!

Karin sa...

Instämmer med Fifi, på båda punkterna, heja, heja!!!

Colombialiv sa...

Heja, heja, heja!