tisdag 27 maj 2014

Så mycket blev ju bra också men det är svårt att glädjas när smolket i bägaren är en stor brun lerklump

När vi gick och röstade i söndags, jag, Axel och min bror som var hemma från Paris, så stod det några valsedelsutdelare utanför lokalen. En av dem var en kvinna i medelåldern, såg ut som en vanlig tant. Någons mamma. Kanske en granne. Hon var Sverigedemokrat.

Min första tanke var "oj, en riktig!" följt av en trängande lust att argumentera mot henne. Jag förstår ju att de finns, Sverigedemokraterna, men det har hela tiden känts så overkligt. Som att det egentligen är mest Jimmie Å och hans polare och kanske någon enstaka oupplyst surgubbe som hejar på dem. Inte vanliga människor.

När vi senare på kvällen såg på valvakan och insåg att nästan var tionde person som röstat lagt sin röst på dem blev jag bara så jävla besviken. Ganska chockad, väldigt arg och lite uppgiven. Förutom att det känns hemskt känns det också så himla konstigt. Man kan till exempel vara såhär dåligt påläst om...allt?, och ändå bli den som får flytta till Bryssel å partiets vägnar. Konstigt är ordet.

Och ni som inte röstade i söndags? Ni varannan svensk som inte röstade? Skärp er! Bara begrunda huruvida ni tycker att demokrati känns som en viktig grej, och skärp er till september. 

6 kommentarer:

Anna Granström sa...

Eller hur, var tionde?! Vilka är alla dessa människor?

Kan tillägga att en kompis till mig försökte rösta, men fanns inte med. Eller de hittade inte henne, och eftersom hon har en liten unge och är höggravid orkade hon inte tjafsa hela dagen. Undrar hur många fler som ville rösta som inte fick pga detta?! (Hon har ringt och klagat i efterhand, men an kan ju inte göra nåt).

Miss Baglady sa...

det är sorgligt och hemskt och beklämmande att vi skapat ett sådant samhälle där sådana partier tar mark. Det är inte det samhälle jag vill att mina barn ska växa upp i. Skärpning Sverige (och Europa)!

Colombialiv sa...

Håller med! Fattar inte att man inte röstar i SVERIGE, där det är helt busenkelt, där det går att göra var och när som helst i princip.

Josefine sa...

Ja, fy fan. Vi har, har jag nyss upptäckt, en person i vår direkta närhet (en som kom på köpet om man säger så...) som tydligen sympatiserar med SD. Hen har skrivit ett jävligt äckligt blogginlägg som jag kommenterade på men kommentaren har inte godkänts. Blir fan i mig RASANDE. Ska bli kul när vi ses nästa gång.

Johanna sa...

Josefine: förstår ditt raseri! Hoppas personen i fråga röstar annorlunda nästa gång.

Josefine sa...

Flera i hennes släkt blev mördade i Auschwitz. Jag fattar ingenting. Men hen kör den vanliga "någon måste våga säga som det är ..."