söndag 27 oktober 2013

Medielogik

Häromdagen pratades det om Västsahara i P3:s morgonpasset. Jättebra! Västsahara som ju är Afrikas sista koloni, illegalt ockuperad av Marocko sedan 1975, och som det trots detta snackas väldigt lite om i medier överlag.

I radioprogrammet sades det att man vet väldigt lite om hur det är i Västsahara eftersom journalister och observatörer inte tillåts åka dit (det är något enklare att åka till flyktinglägren i Algeriet där majoriteten västsaharier bor sedan deceinnier tillbaka), och det kommenterades att bland andra Jonas Sjöstedt stoppats när han försökt komma in i Västsahara. Det är helt sant att många stoppas, att Marocko försöker dölja vad de håller på med, och detta är ju upprörande.

Men upprörande är också att svenska medier slentrianmässigt säger att "man ingenting vet om situationen i Västsahara eftersom ingen lyckats sig in". Jag och Erik var i Västsahara 2011. Vi skrev för svenska medier (Sydsvenskan, Amnesty Press och Journalisten), men både DN, SvD och GP tackade nej till reportage därifrån. DN skrev bara några veckor senare i en notis den där klassiska frasen om att inga journalister varit där och att det därför är okänt hur situationen är för tillfället. En gnutta provocerande.

Det är helt på sin plats att klaga på underrapporteringen av Västsahara, det är definitivt befogat, men inte om man samtidigt inte tar chansen att publicera informationen när den väl finns. Så, slut på ryt.

(Och till er som redan såg inlägget om detta på facebook, ursäkta upprepningen!).
____________________

Uppdatering: Men det är klart, man kan ju inte skriva om ockupationen av Västsahara bara sådär, när det finns SÅHÄR viktiga nyheter som måste ut till allmänheten! (Pojke hittade Läkerol i Zoopåse)

1 kommentar:

Colombialiv sa...

Alltså! Så bra att du ryter till!