tisdag 12 juni 2018

Att göra ett träd

Inatt när jag låg och ammade vid fyrasnåret kollade jag instagram och såg en post i växtgäris-gruppen, om hur man "stammar upp" växter. Det vill säga hur man gör för att få dem att bli till små träd med grövre stam och krona upptill, istället för "buske". Blev helt besatt av denna tanke och när jag vaknade i morse var jag så rädd att det bara var en dröm, haha. Men icke. Instruktionen fanns där.

Tycker inte det går så bra för mig och mina palettblad och pelargoner just nu, det är ju skitsvårt att beskära på rätt ställen? Men nu JÄVLAR ska jag göra träd av dem. Se bara denna inspiration:

Palettblad till vänster och Dr Westerlundspelargon till höger. Bild lånad (hoppas ok!) från
@växtgäris. Den till höger är tydligen en gammal reklambild för Marimekko. 

Funderade också i helgen på om det skulle gå att gräva upp en liten (halvstor) ek i skogen och sätta i stor kruka. Nån som provat? Antagligen omöjligt att få med alla rötter, men skulle väldigt gärna försöka. Sen vill jag också försöka göra ett uppstammat träd av min ena fiolfikus. Målbilder från nätet:


Mmmm träd. 

1 kommentar:

Filippa sa...

Det går utmärkt att gräva upp en liten ek och sätta i kruka, jag har flyttat massor med träd på det sättet på min tomt (mina ekar ynglar av sig värre än hamstrar). Dock ganska säker på att det är olagligt utanför tomten. Annars kan du ju börja med ett ekollon till träd =) Det går fortare än man tror.