söndag 31 december 2017

Årslistan 2017


1. Hände något/gjorde du något i år som aldrig hänt förut? 
Ja, vi köpte ett hus!

2. Höll du dina nyårslöften?
Ja och nej. Ja, jag läste fler än 24 böcker. Nej, jag tränade VERKLIGEN INTE tre gånger i veckan i snitt, tränade fasen knappt alls pga sjuk hela tiden. 

3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Hell yes. Till exempel blev Nicole & Martin, Andrea & Mange, Karin & Anders samt Sofia & Andreas föräldrar för andra gången. Kerstin & Anders samt Martin & Sofia blev föräldrar för tredje gången. Lisa hade bf IGÅR så det kan komma en bebis till innan tolvslaget. Återstår att se. Flera vänner ska också få barn under 2018, bland andra Björn & Malin som kommer till oss ikväll och har bf om mindre än två veckor. 
(När jag läser ovan inser jag att våra vänner har extremt homogena namn… indikerar en hel flock av vita 80-talsfödda medelklassmänniskor...haha.)

4. Dog någon som stod dig nära?
Nej, och LÅT DET ALDRIG HÄNDA.

5. Vilka länder besökte du? 
Polen (weekend med K i Warzsawa i våras, som jag inser nu att jag fortfarande inte bloggat om), Italien (semester i Toscana i somras) och Spanien två gånger i början av hösten (bröllop i Toledo samt Palma med jobbet). Hade även en ofrivillig övernattning i Litauen av alla ställen, på grund av missad anslutning på ena hemresan. 

6. Är det något du saknar år 2017 som du vill ha år 2018?
Ja, hallgolv. Och färdigrenoverad tvättstuga. Vi har stått ut med spånskiva i hallen hela sommaren och hösten, men i januari ska detta åtgärdas. Och en altan vill jag också gärna bygga 2018! Helst innan bebisen kommer.

7. Vilket datum från år 2017 kommer du alltid att minnas?
Sista helgen i maj när vi flyttade in. Pappas 70-årsdag 5 juni som vi firade med en hotelltrip till Båstad med familjen och fick perfekt försommarväder i två dagar trots att det regnade massor både dagarna före och efter. Magiskt, var det. 

8. Vad var din största framgång 2017?
Kanske att jag såg till att få hyresnämnden att godkänna ett bytköp som innebar att vi fick köpa ett hus och hon som ägde det fick ta över vår hyresrätt. (Vi var ju tvungna att betala ett marknadsmässigt pris ändå på huset, men gött att slippa budgivning.) Ingen har tydligen lyckats få godkänt i ett sådant ärende sedan 2006, eller nåt. Heja mig!

9. Största misstaget?
Att jag lyckades krossa både min och Axels iphoneskärm. Så trött på mig själv. De är ännu inte lagade heller.

10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
HA-HA-HA. Ja.
Influensa från helvetet som avslutades med en öroninflammation i januari. Magsjuka två gånger i mars. En månads förkylning i maj. Frisk sommar! Sen TRE månaders förkylning i aug-okt (!) där det lät som att jag skulle hosta ut lungorna, och så höstblåsevirus som gjorde mig livrädd pga samtidig tidig graviditet. (Fick aldrig några blåsor men ganska säker på att det var detta virus eftersom Nils hade höstblåsor och jag fick extremt hastig feber, precis som honom, precis dagarna efter). Magsjuka igen i början av december. Jorå.

11. Bästa köpen?
Huset, och möbler/inredningsgrejer. Möbelwise har vi faktiskt gjort många bra Blocketfynd, som en jättestor och helt ny matta för 200 kr, matbord för 1000 osv. Nöjd!

12. Vad spenderade du mest pengar på?
Huset naturligtvis, hehe. Huset blir visst svaret på många frågor. 

13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Verkligen. Att vi blev gravida igen. Att många kompisar också blev det, så att vi kommer ha bebisar samtidigt igen. Att renoveringen av huset blev klar så vi fick flytta in. Och min familj, varje dag. 

14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2017?
Pass? Jag försöker nu klämma ur mig några bra låtar men alltså nej, ingen låt kommer vara "så 2017", tyvärr.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Jag har absolut varit lycklig i år (också), men ska vi se till smidighet och flyt, projektledning av diverse renoveringar, räkna in alla månader av sjukdomar och slänga på lite graviditetsnoja på det som en konsekvens av sjukdomarna, så kommer inte 2017 vara året då allt peakade. Det kommer det inte. 
Tänker mig att 2018 har potential att toppa detta år, med ny bebis, ett hus som är mer inbott och kanske kanske får en nybyggd altan, och föräldraledighet (mmmm föräldraledighet). Ja ni hör. 2018 blir bra. 16. Vad önskar du att du gjort mer?
Tränat. Så trist svar, men sant. 

17. Vad önskar du att du gjort mindre?
Oroat mig över att olika virus ska skada bebisen i magen. Alltså jag har inte oroat mig orimligt mycket men med Nils mådde jag så bra hela tiden och var extremt icke-orolig. Den här gången har jag haft anledning att googla olika virus eventuella effekter flera gånger och ju mer man lär sig desto värre blir ju tänk om-tankarna. Hatar framför allt att svaret nästan alltid är att man "inte kan veta med säkerhet". Vill verkligen veta saker med säkerhet. 

18. Hur tillbringade du julen 2017?
Som redan bloggat om: båda våra familjer firade hos oss, i nya huset! Så fint. De enda som saknades var Erik och Torunn och barnen, som vi dock firade med den 25:e som alltid. Mycket nöjd med upplägget. 
Förra året skrev jag bland annat detta: "Älskar att våra familjer firar tillsammans och målbilden för livet just nu är att ha ett hus nästa år och fira med allihop där." Så blev det alltså!
Mellandagarna: Bexet som vanligt. Med nyrenoverat kök denna gång!

19. Blev du kär i år?
Fortsatte vara. Är så otroligt kär i min kille faktiskt. Tänker på det ofta, vilken lyx det är att känna så.  

20. Favoritprogram på TV?
Ja vad har vi sett för serier i år egentligen? Big little lies var väldigt bra. The Deuce var rättså bra. Har garanterat sett en massa fler jag inte kommer på nu. Har plöjt en hel del skräp-tv också, som orimligt många säsonger av Gift vid första ögonkastet. Underhållande!

21. Bästa boken du läst i år?
Några väldigt bra var De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru, Peppes Livet och patriarkatet och Bright shiny morning av James Frey. Och så två kvartetter: Neapel-böckerna av Elena Ferrante och Utvandrarna-sviten av Vilhelm Moberg. 

22. Största musikaliska upptäckten eller upplevelsen?
Upplevelsen: Pale Honey (min brors band) och alla deras fina framgångar! Har bara sett dem live en gång under året (tror jag), i november på Pustervik, men de själva har fasen spelat världen över. London, New York osv. Och blivit nominerade till massa fina priser. Stolt syrra!

23. Något du önskade dig och fick?
Ett hus. ("Fick", eheeee I wish. Inte direkt fick.)
En bebis i magen. 

24. Något du önskade dig men inte fick?
Tid till att pyssla med mina bilder, fotoböcker, sådant. 
  
25. Vad gjorde du på din födelsedag 2017?
Alltså… jag minns inte riktigt? Vi var hemma i huset den veckan i alla fall, efter Italien men innan sommarstugorna. Och på Axels födelsedag dagen före min hade vi någon form av kombinerad dubbelfödelsedags- och inflyttningsfest för våra vänner. 

26. Finns det någonting som skulle ha gjort ditt år ännu bättre?
En liten trissvinst så att vi hade kunnat bränna av ALLA våra tilltänkta projekt med huset nu direkt, och sen bara njuta. Okej en ganska stor vinst hade det ju behövt vara. Förlåt att alla svar handlar om hus, det är tydligen det enda jag tänker på och absorberas av 2017. 

27. Vad fick dig att må bra?
Varje gång jag blev frisk efter någon sjukdom och fick LIVET tillbaka energimässigt. Och ja, självklara saker som mitt fantastiska barn, min briljanta kille osv. Och resorna! Var och en av årets resor har varit sjukt härliga trots att flera av dem inkluderade enormt mycket strul och förseningar. 

28. Vad minns du tydligast ur nyhetsflödet det här året?
Metoo-rörelsen, såklart! Det har verkligen varit en stor grej som nog kommer medföra förändring, på riktigt. Häftigt. Minns också t
errordåden på många håll i världen, däribland i Stockholm. Nazisterna som (försökte) marschera Göteborgs gator och alla fantastiska människor som hindrade dem. Trumps många orimligheter, och munhuggande med Nordkorea. Två galningar med kärnvapen - hjälp! 

29. De bästa nya människorna du träffade? 
Tex Karin, vår duktiga och härliga formgivare som tog över när lika eminenta Andrea gick på föräldraledighet. Och flera nya grannar som vi gillar mycket!

30. Vad har du för nyårslöften inför 2017?
Först ska vi se hur jag lyckades med förra årets. Resultaten inom parentes:
  • Snitta tre träningar i veckan. (Eh nej.)
  • Läsa minst 24 böcker. Ljudböcker räknas. (JA!)
Och så årets. Inför 2018 lovar jag att:
  • Gällande huset: Få klart hallen, lilltoan och tvättstugan (detta sker enligt plan i januari). Därefter arbetsrummet och minsta sovrummet som just nu båda används som förråd. Bygga en altan. Byta lite fasadpanel, flytta ut staketet till tomtgränsen och bygga ett förråd. Detta är vad vi tänkt oss att hinna (innan april..haha), hoppas det går.
  • Träna. Kommer inte sätta upp ett konkret mål eftersom det är svårt att veta hur pigg kroppen är efter förlossning, men är sugen på att komma igång lite lagom när det känns rätt. Innan årsskiftet hoppas jag verkligen att jag fått tillbaka flåset, känner mig stark och kanske boostat en och annan muskel en aning. 
  • Läsa minst 36 böcker, avancerar alltså från 2 till 3 i månaden. (Inkl ljudböcker). Tänker att föräldraledighet borde göra det ganska lätt att uppnå (hoppas). 

2017, du var ett fint år, men du var inte det lättaste år jag haft. Det var mycket logistik och sådant inblandat. Mycket på att göra-listorna nästan hela tiden. Men det var skoj också! Och härligt att flytta in i huset en lummig försommar och se massa olika grejer växa upp i trädgården. Väldigt mysigt med en växande mage med en sprattlande liten abborre i. Världspolitiskt... finns ännu en hel del att jobba på. 

Idag är det nyårsafton och vi firar med att Axel springer Sylvesterloppet med Anders och Linnea vid lunchtid, sen får vi Björn, Malin och Folke över på middag och fir. Vi siktar på att laga en trerätters till de vuxna och en egen trerätters till barnen. (De ska få "glassbomb" till efterrätt, vi pannacotta. Känner att de eventuellt drog det längsta strået?). Hoppas ni alla får en rolig dag och kväll, vi ses 2018! 

(Och jag vet inte varför vissa rader får pytteliten text!)8 kommentarer:

Helen T sa...

Grattis till bebisen i magen! Jag har en dotter i Nils ålder och en nybakad bebis på 8 veckor, och vi har bokat flyg till Italien i vår! Nu måste vi bara hitta ett familjevänligt boende i Toscana, så får man lov att fråga vad stället ni hyrde hette? Det lät ju så bra! Gott nytt år :)

Johanna sa...

Tack! Ja såklart får man fråga det! Här är länken till airbnb-uthyrningen (obs det var MKT finare än det ser ut på deras bilder...! Kan verkligen rekommendera. Nackdelarna var att det ligger väldigt, väldigt högt upp på en bergstopp (iofs också en stor fördel), så det tar kanske en kvart med bil att åka ner till närmaste byn, som heter Fivizzano. Å andra sidan var huset i sig ju väldigt mysigt att hänga i, vilket vi ändå ville göra mkt pga barnen. Så för oss var det perfekt. Men det är alltså inte gångavstånd till restauranger och butiker, kan ju vara bra att veta. Rapportera gärna vad ni väljer, kul att läsa om andras resplaner tycker jag :)

https://www.airbnb.se/rooms/2631797?location=Fivizzano%2C%20Massa%20Carrara%2C%20Italien&adults=1&children=0&infants=0&s=UCy_7ofJ

Arne sa...

Men hjälp vad jag har missat!
STORT grattis till bebis på bakning!
KRAM

Johanna sa...

Tackar! :) Väldigt roligt.

Helen T sa...

Hej igen! Tack för airbnb-tipset! Vi landade till sist på detta stället, främst för att det hade så bra reviews av småbarnsfamiljer :)

https://www.airbnb.se/rooms/537284?eal_exp=1517411812&eal_sig=6b83ee83bd32844beb11b183691620d0d7f6dd01854dddfd7cbfd151c37b01a4&eal_uid=42752068&eluid=1&euid=9e7303fa-8649-e28a-515d-70e01cd983d0&%243p=e_eml&%24deeplink_path=airbnb%3A%2F%2Fd%2Flisting%3Fid%3D537284&%24original_url=https%3A%2F%2Fwww.airbnb.se%2Frooms%2F537284%3Feal_exp%3D1517411812%26eal_sig%3D6b83ee83bd32844beb11b183691620d0d7f6dd01854dddfd7cbfd151c37b01a4%26eal_uid%3D42752068%26eluid%3D1%26euid%3D9e7303fa-8649-e28a-515d-70e01cd983d0&campaign=rookery&_branch_match_id=486913511861821722

Johanna sa...

Helen: så kul med återkoppling. Wow vilka vyer, ser ju fantastiskt ut! För oss var det viktigt med pool, men annars ser ju detta alldeles perfekt ut. Hoppas ni får en underbar resa! (För ni har inte varit iväg ännu, väl?)

Helen T sa...

Nej vi åker i slutet av april :)

Det finns faktiskt pool också, fast den är på själva gården som ligger en bit bort! Så dom gör inte reklam för den. Men det är bara vi som använder den ändå. Det blir säkert bra! :)

Johanna sa...

Låter briljant!